Dacian Ciolos, la raport in Parlament: Partidele sa nu culpabilizeze Guvernul

Luni, 08 Februarie 2016, ora 17:23
6189 citiri
Dacian Ciolos, la raport in Parlament: Partidele sa nu culpabilizeze Guvernul
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a participat, luni, la "Ora prim-ministrului", in Camera Deputatilor, tema dezbaterii fiind "Legislatia electorala romaneasca trebuie sa asigure o mai buna reprezentativitate a cetatenilor".

Ea a vizat subiecte precum alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, dar si pregatirea alegerilor parlamentare si garantarea accesului cetatenilor din diaspora la votul prin corespondenta.

Cu aceasta ocazie, Ciolos a spus din nou ca nu are de gand sa schimbe Legea electorala prin ordonanta de urgenta. Mai mult, premierul a precizat ca partidele nu ar trebui sa culpabilizeze Guvernul pentru ca nu vrea sa foloseasca instrumente pe care aceleasi formatiuni politice le-au criticat atunci cand alte executive au recurs la ele.

Ciolos a explicat ca la dezbaterile avute cu liderii partidelor pe tema alegerii primarilor in 2 tururi au existat si argumente pro, dar si contra. Insa, afirma prim-ministrul, cele mai multe partide nu au considerat oportuna modificarea legislatiei in acest moment.

In ceea ce priveste votul prin corespondenta, Dacian Ciolos a spus ca Guvernul doreste ca cetatenii din strainatate sa voteze in numar cat mai mare si ca a fost demarata deja o campanie de informare in acest sens.

Ora premierului a fost introdusa in regulamentul Camerei Deputatilor in mai 2015 si a fost pentru prima data cand Ciolos a participat la ea.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT discursul lui Dacian Ciolos de la "Ora premierului"

17:15 - Dacian Ciolos a luat din nou cuvantul

- Nu am considerat ca fiind util ca Guvernul sa vina prin ordonanta de urgenta si sa impuna punctele de vedere in ceea ce priveste alegerile in doua tururi.

- Legat de votul multiplu, pregatim punerea in aplicare a unui sistem de votare care va inregistra fiecare votant cu cartea de identitate pentru a evita votul multiplu.

- Legat de organizarea alegerilor cu oamenii fostului guvern, vreau sa va spun ca aproape toti secretarii de stat au fost schimbati. Celor care au ramas le-am pus clar in vedere ca pe perioada mandatului le cer sa nu faca politica de partid, daca vor sa ramana in Guvern.

- Prefectii se afla in evaluare, o parte din ei vor fi schimbati din cauza lipsei de performanta. Prefectii care vor sa se implice in alegeri vor fi invitati sa isi paraseasca posturile. La fel si in cazul functionarilor publici.

- Consider ca este nevoie de o reformare a sistemului administrativ din Romania.

16:34 - Urmeaza dezbateri din partea grupurilor parlamentare si parlamentarilor neafiliati, pentru a-si spune punctele de vedere. Fiecare are la dispozitie cate 5 minute. Apoi, premierul Dacian Ciolos va lua din nou cuvantul.

16:28 - Vorbeste premierul Dacian Ciolos

- In primul rand va multumesc pentru aceasta interventie.

- Pregatirea alegerilor reprezinta una dintre prioritatile Guvernului. Este important atat efortul facut de partidele politice, dar in aceeasi masura este important si sistemul electoral.

- Decizia privind alegerile locale a fost luata de Parlament acum un an. Subiectul a fost repus in discutie acum, dupa ce s-a cerut in strada revenirea la doua tururi.

- In acel moment, partidele nu au dat semne ca doresc revenirea la doua tururi.

- Am dorit consultarea cu partidele politice pentru a vedea parerea lor, o majoritate este cea care transeaza. Guvernul nu poate sa intervina sa modifice o legislatie fara acordul Parlamentului.

- Din discutia cu partidele s-au expus argumente pro si contra, dar majoritatea partidelor nu considera oportuna modificarea legislatiei in acest moment.

- Partidul sau partidele care doresc modificarea legislatiei acum trebuie sa-si asume si aceasta dezbatere si sa o conduca, asa cum fac si cu dezbarea actuala, nu culpabilizand Guvernul ca nu doreste sa foloseasca instrumente de modificare a legii, sistem de modificare a legii pe care in urma cu ceva vreme il contestau aceste partide, cand guverne precedente l-au folosit.

- In ceea ce priveste votul prin corespondenta, Guvernul este interesat de votul celor din Diaspora. Responsabilitatea acestui vot este impartita intre Guvern si Autoritatea Electorala Permanenta.

- Dorim ca cetatenii din strainatate sa voteze in numar cat mai mare. Ministerul de Externe a inceput deja campania de informare a cetatenilor despre vot. Si Posta Romana este pregatita sa isi asume responsabilitatile, care vor incepe in momentul in care vom sti cati oameni s-au inscris pentru a vota prin corespondenta.

- Guvernul va pune la dispozitie un plan mai detaliat privin votul prin corespondenta.

16:20 - A luat cuvantul liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, care prezinta argumentele alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, dar si modalitatile de implementare a votului prin corespondenta.

Dezbaterea, la cererea PNL

La inceputul saptamanii trecute, grupul deputatilor PNL a cerut ca azi sa se organizeze o dezbatere politica cu tema "Legislatia electorala romaneasca trebuie sa asigure o mai buna reprezentativitate a cetatenilor", la care sa participe Dacian Ciolos, in temeiul articolului 206 din regulamentul Camerei, care face referire la "Ora premierului".

Cererea liberalilor a fost aprobata miercuri in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Dacian Ciolos ora premierului, #Dacian Ciolos lege electorala , #premier