Efectul prepozitiei "apud" asupra guvernului tehnocrat

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 30 Noiembrie 2015, ora 10:00
7580 citiri

Nu se poate sa va fi scapat episodul: imediat cum s-a anuntat ca Dacian Ciolos va fi premier, in presa au aparut 10-12 nume de viitori ministri, date ca "sigure".

Nici unul nu s-a regasit, insa, in echipa votata in Parlament pe 17 noiembrie. Nimeni n-a confirmat ca vreunul dintre ministeriabilii cu pricina ar fi fost macar luat in calcul. E, de aceea, foarte probabil ca respectivii sa fi incercat sa speculeze asteptarea publicului, gasind calea de a-si strecura numele in gazete.

Habar n-am cat costa o asemenea operatiune de auto-promovare. Ea a fost incurajata de strategia premierului desemnat, de a nu comunica optiunile pentru portofolii decat cu o zi inainte de audierea din comisiile parlamentare.

Ragazul pentru evaluarea publica a propunerilor a fost foarte scurt. Decizia s-a dovedit a fi cu atat mai riscanta cu cat, in cvasi-totalitatea lor, numele ministrilor erau necunoscute marelui public si chiar comentatorilor.

Asa s-a ajuns la cateva incidente. Unul a fost depasit dupa doar cateva ore de la anunt: persoana propusa pentru a prelua portofoliul Sanatatii era inca medic rezident. Ciolos a explicat ca acest lucru ii fusese ascuns de candidat si ca l-a aflat din ce s-a scris pe facebook. "N-a fost sincer cu mine", asa a zis premierul.

Un incident mult mai serios a aparut la zece zile dupa votul de investitura. Jurnalista Emilia Sercan a publicat un articol care arata ca noul ministru de interne, Petre Toba, a plagiat mai mult de jumatate din lucrarea sa de doctorat. Probele sunt clare ca lumina zilei. Le poate intelege oricine stie sa citeasca si e capabil sa compare.

Si pentru ca ridicolul nu are limite, domnul Toba s-a discreditat mai mult decat altii: in lista bibliografica de la finalul tezei, el a transformat prepozitia "apud", care serveste tocmai la o citare corecta, in prenume pentru doi reputati autori, Stieglitz si Buzan. Cu toate acestea, premierul nu s-a mai considerat inselat si a cerut ca problema sa fie clarificata institutional.

Cei care au fost scandalizati de plagiatele demnitarilor, date la iveala in ultimii 3 ani, au fost nemultumiti sa auda asta. Pe buna dreptate. Clarificarea institutionala solicitata de catre premier ar presupune, a explicat tot el, o reactie din partea ministrului Educatiei si un verdict din partea Consiliului de etica, insarcinat sa trateze exclusiv acuzatiile de plagiat la adresa demnitarilor.

Unic in lume, acest consiliu i-a absolvit de vina pe Ponta, pe Oprea si pe altii ca ei, desi fragmentele copiate erau usor de recunoscut pentru orice om normal constituit. Cat priveste apelul la dl. Curaj, acesta tocmai se derobase de responsabilitate, cu o zi inainte de dezvaluirea plagiatului lui Toba: intrebat de ce nu-i retrage diploma de doctor fostului premier, ministrul a raspuns ca nu a fost contactat de... Universitatea Bucuresti.

Reamintesc ca UB constatase plagiatul in 2012 si ceruse imediat anularea diplomei. Consiliul de la minister care a acoperit fraudele a fost reamenajat tocmai in acel moment. In cazul Toba, lucrurile sunt si mai penibile decat in altele: unul dintre membrii consiliului de la care Ciolos asteapta un verdict a fost si-n juriul de teza care i-a acordat titlul de doctor actualului ministru...

Politic, afacerea Toba e foarte delicata. Nu e vorba doar despre faptul ca, intr-o situatie de criza, premierul a recurs la o solutie brevetata de predecesorul sau atunci cand a fost acuzat de frauda. Senzatia de deja vu nu-l avantajeaza pe Ciolos, chiar daca nu el a copiat.

Dar mai e ceva important. Una dintre bolile executivului de la Bucuresti e lipsa de promptitudine. Cand apare o problema, nu se cauta o rezolvare rapida, ci se recurge la o comisie. In cazul de fata, sa ceri unei institutii corupte un verdict etic e o eroare mare cat casa. Pana sa se dea verdictul, usor de anticipat, suspiciunea creste si alimenteaza alte reprosuri.

Iata de ce efectul prepozitiei "apud" asupra guvernului tehnocrat poate fi dezastruos.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Preda plagiat Toba, #plagiat Toba Ciolos apud , #premier