Fiti "dacienii" mei? Pericolele strategiei premierului Ciolos

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 14:00
7602 citiri
Fiti "dacienii" mei? Pericolele strategiei premierului Ciolos

Premierul Ciolos a schitat, destul de lipsit de entuziasm, o apropiere de politica, anuntand ca in scurt timp va prezenta o platforma de principii si proiecte spre care sa vina partidele care doresc sa il sustina pentru un nou mandat de premier.

Nu cred ca aceasta evolutie este neaparat o surpriza. PNL si USR au anuntat ca il doresc premier, domnia sa isi mentine hotararea de a nu candida, deci cumva trebuia facuta si jonctiunea.

Si nu ma indoiesc ca ambele partide se vor lipi imediat de platforma de principii fara obiectii.

Asta nu inseamna insa ca succesul acestei miscari este garantat si nu ma refer doar la cel imediat, electoral, ci si in perspectiva, post-electoral. Cred ca dl Ciolos ar trebui sa mediteze bine la cateva aspecte raportate realist la PNL, la electorat, dar si la presedintele Iohannis.

Atitudinea lui Ciolos fata de PNL mi-a adus aminte de indemnul "fiti ungurenii mei!". Au fost vorbele rostite de Mihai Razvan Ungureanu catre PDL in 2012, tot in an electoral, tot intr-un moment deloc fericit pentru democrat liberali, care, la fel ca liberalii acum, se aflau intr-o profunda criza de lidership.

Cu toate acestea, efectul indemnului a fost unul de respingere la adresa lui MRU si multi spun ca a fost momentul care a rupt definitiv puntile intre fostul premier si acest partid.

Si asta pentru ca partidele, cu atat mai accentuat cu cat sunt mai mari, sunt structuri complexe, care resping atat corpurile straine, cat si pe cei care le trateaza cu superioritate.

Poti sa ai o popularitate mai mare decat partidul, poti sa fii un argument electoral, daca partidul nu te simte al tau, nu simte ca il respecti, ca ii esti dedicat, nu te va urma si nu te va sustine decat cel mult cat va avea interesul presant sa o faca.

Asta e o regula general valabila a politicii, nu numai a PDL sau PNL.

Atat timp cat dl Ciolos nu se duce spre PNL si are asteptarea ca acesta sa il urmeze ca pe un strain, pe principii si programe, nu va reusi sa-l mobilizeze in alegeri si sa-l coaguleze real in jurul domniei sale.

Si situatia este cu atat mai complicata cu cat dl Ciolos nu este doar al PNL, ci si al USR pe care liberalii nu il privesc, sa fim serios!, ca pe un frate, ci ca pe un rival care i-a lovit rau in Bucuresti la locale.

In plus, mai e o intrebare clara, rece, pe care Ben Oni Ardeleanu a si pus-o intr-o emisiune TV imediat dupa declaratiile premierului: foarte interesante principiile, dar la fel de interesant este cu cine vrea dl Ciolos sa guverneze, trebuie sa vorbim si despre oameni, despre echipa.

Nu cred ca e bine ca dl Ciolos sa puna PNL sub semnul intrebarii: noi sa tragem in alegeri si pentru tine si pentru USR, in timp ce tu faci tot ce poti sa te tii cat mai departe de noi si in final o sa faci echipa numai cu cine vrei tu, fara ca noi sa avem niciun cuvant de spus?

Alegerile parlamentare sunt in primul rand despre capacitatea de mobilizare a partidului si, daca partidul nu simte ca are de ce sa traga, nu o va face. Iar situatia este cu atat mai grava in cazul PNL, cu aripa pedelista ramasa fara lider si cu tot felul de grefe pe liste, privite din partid ca niste corpuri straine care iau locul oamenilor ce muncesc demult in organizatii.

Adica noi cu munca si decontul si altii cu puterea reala? Este un model pe care liberalii il traiesc cu guvernul actual si nu le prea place.

Si, chiar daca acum oamenii vor strange din dinti, un premier care nu este asimilat cu adevarat in mentalul partidului risca urias ca la prima ocazie sa fie evacuat, asa cum, va amintiti, a fost evacuat si Mihai Razvan Ungureanu, chiar daca astfel PDL si-a semnat iesirea de la guvernare.

Deja exista semnale, mai mult sau mai putin explicite, ca PNL este ca o oala care clocoteste sub capacul declaratiilor entuziaste ale Alinei Gorghiu si doar faptul ca e momentul alcatuirii listelor, pe care unii mai spera sa prinda locuri eligibile, metine linistea.

Veti spune ca aceste dezvantaje pot fi compensate de sustinerea populara. Oare? Dl Ciolos nu este un personaj care entuziasmeaza, care emotioneaza. Este apreciat, este simpatizat, dar pentru ca mobilizarea populara sa compenseze lipsa mobilizarii de partid e nevoie de multa emotie, de multa traire. Si daca PSD nu le serveste pe tava, gafand imens, ca la prezidentale, va fi greu.

Cand or iesi masiv oamenii la vot pentru reforma, principii si proiecte eu voi considera ca suntem izbaviti, iar romanii au ajuns la un spirit civic si democratic neintalnit nici in democratii vechi. Nu stiu daca putem spera ca suntem acolo.

In plus, prin atitudinea aceasta sterila politic, dl Ciolos propune electoratului o iubire indirecta, prin intermediar.

Ca sa il sustii pe domnia sa, trebuie sa-i votezi pe altii cu care nu are nicio legatura politica asumata, ceea ce intr-o democratie este, ma scuzati, o aberatie. Legitimarea se face direct, implicat. Nu faci dragoste cu iubita prin intermediul colegei ei de serviciu.

Dacian Ciolos spune ca intelege importanta politicii, ca o respecta. Pai exact asta e politica: legitimare prin votul care angajeaza raspunderea politica. Si exact asta evita domnia sa.

Si, nu in ultimul rand, dl Iohannis a declarat ca nu va desemna decat un premier politic.

Asta inseamna ca fie dl Ciolos va intra in PNL sau USR imediat dupa alegeri, fie dl Iohannis va fi obligat sa retracteze. Daca presedintele va face pasul inapoi, va suferi o inevitabila stirbire de autoritate. Daca dl Ciolos il va face inainte, se va pune, in mod legitim, cred, intrebarea: ce e mai corect, sa iti asumi apartenenta politica transparent, in timpul jocului electoral, sau sa joci politic sub aparenta independentei, iesind din ea doar cand esti sigur de succes?

Cand peretii s-au scorojit si gresia e crapata, nu rezolvi problema demoland casa, ci incepand renovarea din interior. Fara sistem politic, fara legitimare prin vot nu exista democratie. Ca ne plac sau nu, ele sunt conditii sine qua non si, daca le distrugem pe ele, distrugem democratia insasi.

Politica noastra degradata trebuie reformata, recuperata, recredibilizata prin asumare si implicare, nu distrusa. Si cred ca dl Ciolos exact asta poate si chiar trebuie sa faca daca vrea sa ii reuseasca proiectele pentru tara.

Caile acestea intermediare, si cu slanina in pod, si cu sufletul in Rai, si la guvernare, si fara incarcare politica, nu vad ce beneficiu real pot aduce. Ideea e sa ne ducem spre normalitatea sistemului democratic, nu sa ne indepartam si mai tare de ea prin iluzorii solutii hibride.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ciolos alegeri PNL USR, #Ciolos platforma guvernare , #premier