Audieri maraton pentru ministrii lui Ciolos: Avize pe banda rulanta, dar si scandaluri. Vezi cum s-au prezentat tehnocratii

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 22:28
32681 citiri
Audieri maraton pentru ministrii lui Ciolos: Avize pe banda rulanta, dar si scandaluri. Vezi cum s-au prezentat tehnocratii
Foto: B1 TV

Mobilizare generala in Parlament, marti, pentru audierea ministrilor lui Dacian Ciolos. Avizele au curs pe banda rulanta, cu toate ca maratonul de 9 ore nu a permis foarte mult nici ministrilor propusi sa isi expuna viziunea, nici parlamentarilor din comisii sa isi faca o idee foarte precisa despre competentele celor care le-au trecut prin fata.

Cam o jumatate de ora de persoana au avut alocata alesii pentru a face cunostinta cu tehnocratii lui Ciolos si toti au primit fara prea multe batai de cap si intrebari incomode binecuvantarea politica. Exceptie a facut Cristina Guseth, propusa pentru Justitie si contestata puternic pentru faptul ca nu are studii juridice, ci este inginer electronist. Audierea ei s-a lasat cu insinuari, acuzatii si cu o demisie, deputatul Steluta Cataniciu anuntand ca paraseste Comisia Juridica pentru ca Guseth a primit pana la urma avizul pozitiv.

Un singur ministru propus ramane sa fie audiat marti, fostul social-democrat Vasile Dancu. Acesta era programat pentru luni seara, dar a suferit o cadere de calciu si a cerut o amanare. Se pare ca audierea a fost reprogramata pentru marti, la ora 09:00.

Dupa ce si Dancu va fi fost avizat, Guvernul lui Ciolos va trebui sa treaca de votul tuturor parlamentarilor, ceea ce nu se anunta a fi o problema avand in vedere ca majoritatea formatiunilor politice si-au anuntat sustinerea. In aceeasi zi este de asteptat sa aiba loc ceremonia de investitura de la Palatul Cotroceni.

Guvernul tehnocrat, modificat inainte de a fi votat: Cu ce ministri se duce Ciolos in Parlament si ce spun partidele

Guvernul Ciolos in Parlament: Programul audierilor si votul de investitura

Ziare.com v-a transmis principalele momente si declaratii de la audierile din Parlament, in format LIVE text:

22:28 - Parlamentarii Miscarii Populare nu vor vota pentru instalarea Guvernului, avand in vedere programul politic anuntat si erorile de nominalizare, a declarat presedintele formatiunii, Traian Basescu, luni, arata Agerpres.

22:24 - Aura Carmen Raducu, nominalizata pentru functia de ministru al Fondurilor Europene, a primit aviz favorabil, anunta Agerpres.

22:22 - Elisabeta Lipa, propusa ministru al Tineretului si Sportului, a primit aviz favorabil din partea comisiilor pentru invatamant, stiinta, tineret si sport ale Camerei Deputatilor si Senatului, transmite Agerpres.

22:17 - "Va asigur ca vom face lucruri cu sens si cu curaj. Preiau mandatul si o sa ma uit si o sa fac toate corectiile necesare. Unele le vom mentine, altele le vom corecta, pentru ca trebuie sa luam masurile potrivite", a declarat Adrian Curaj. Referitor la faptul ca Sindicatul I.N.F.L.P.R. "Radiatia" din Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR) a transmis ca este consternat de aceasta nominalizare, acuzandu-l pe Adrian Curaj de abuzuri, santaj si amenintari, acesta a declarat ca nu are prea multe de spus si ca a trebuit sa faca taierile de fonduri, pentru ca acela era bugetul.

22:13 - Adrian Curaj a fost avizat pozitiv pentru Ministerul Educatiei.

Iohannis, despre Toba, ministrul avizat pentru Interne care apare in dosarul lui Duicu: O alegere buna, un specialist

22:12 - Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat luni, intr-un interviu transmis de TVR, ca nu a avut obiectii fata de lista de ministri propusa de premierul desemnat Dacian Ciolos, aratand ca va colabora foarte bine cu acest Guvern.

22:01 - Vlad Alexandrescu a primit 25 de voturi "pentru" si o abtinere (Mihai Sturzu - PSD), adauga Agerpres.

21:58 - Profesorul Vlad Alexandrescu a primit aviz pozitiv pentru functia de ministru al Culturii, informeaza Agerpres.

21:54 - "Vreau sa va spun ca imi dau demisia din aceasta comisie. Nu mai doresc sa fac parte. Dupa ceea ce s-a intamplat in aceasta seara, nu cred ca locul meu este in cadrul acestei comisii", a declarat deputatul Steluta Cataniciu.

21:49 - Deputatul Steluta Cataniciu a sustinut ca nu considera ca Guseth este omul potrivit pentru Ministerul Justitiei si a adaugat ca in urma rezultatului isi da demisia din Comisia Juridica, reprosand colegilor care au dat aviz pozitiv, transmite Realitatea TV.

21:35 - Ciprian Bucur a primit aviz favorabil pentru functia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, informeaza Agerpres.

21:25 - "In acele momente treci prin toate etapele. Te gandesti si la impactul pe care o sa il aiba ceea ce o sa faci in viitor. Nu sunt pregatita, dar o sa ma pregatesc. Nu sunt pregatita in sensul ca nu am educatie juridica, dar tocmai de asta cred ca pot reprezenta justitiabilul. Legea se aplica oamenilor si eu voi reprezenta acei oameni. Acolo m-am blocat (la intrebarile despre imunitate - n.red.). Da (m-am simtit ca la examen - n.red.). Nu poti sa le spui in fata (sa vorbesti despre legile despre imunitate - n.red.), pentru ca cu oamenii astia trebuie sa colaborezi. Am sa fac tot ce tine de mine ca drumul Romaniei sa continue.

Pentru mine a fost o experienta foarte dura si grea. Eu voi veni cu experti in Parlament, cu oameni care vor sustine aceste proiecte de lege. La minister voi face proiecte care sa duca la consolidarea sistemului. Am experienta, ca dovada ceea ce am facut si am lucrat. Experienta de a face proiecte de a obtine rezultate am, experienta manageriala am. E greu sa spun ce va spune strada, dar cred ca strada vrea ca ceea ce s-a intamplat in Romania in ce priveste lupta anticoruptie sa continue", a declarat Cristina Guseth.

21:15 - Cristina Guseth, propusa pentru Ministerul Justitiei, a primit aviz favorabil.

21:13 - Comisia ia pauza inainte de avizul pentru Cristina Guseth.

20:43 - Remus Cernea a fost dezamagit de raspunsul Cristinei Guseth cu privire la legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex. "Este limpede ca nu pot vota in sprijinul noului guvern Dacian Ciolos. Reactia doamnei Cristina Guseth la intrebarea mea, in timpul sedintei de audiere a domniei sale pentru pozitia de ministru al Justitiei, a fost deplorabila", a scris Remus Cernea pe Facebook, desi inainte de adresarea intrebarii i-a transmis Cristinei Guseht ca o apreciaza foarte mult pentru activitatea sa.

20:31 - Cristiana Pasca Palmer, propusa pentru conducerea Ministerului Mediului, a primit aviz pozitiv.

20:28 - Audierea lui Vasile Dancu a fost reprogramata pentru marti, la ora 09:00, informeaza Digi24.

20:15 - Senatorul Florentina Ruxandra Jipa (care l-a miruit pe Dan Sova inainte de votul din Parlament privind cererea DNA de arestare) a intrebat-o pe Cristina Guseth, propusa pentru Ministerul Justitiei, daca va trebui sa vada un dosar penal de unde incepe sa il studieze, iar apoi a facut o remarca deranjanta pentru sefa Freedom House Romania. "Stim si noi cu ce se ocupa Freedom House. Stim cine vrea sa se ocupe de Ministerul Justitiei pe langa dumneavoastra", a spus senatorul.

"Cred ca nu este rolul ministrului Justitiei sa studieze un dosar. Ministrul Justitiei trebuie sa fie independent de acel dosar si nu este rolul sau sa studieze un dosar. Induceti ideea ca sunt o marioneta si trasa de ate. Pe ce va bazati? Este jignitor", a punctat Guseth.

19:52 - Patriciu Achimas-Cadariu, propus pentru functia de ministru al Sanatatii, a fost avizat pozitiv, informeaza Realitatea TV.

19:50 - Deputatul Remus Cernea, intrebare pentru Cristina Guseth la audieri: "In luna iunie, CEDO a decis ca pentru cuplurile formate din persoanele de acelasi sex, statul trebuie sa ofere o forma de recunoastere, fie sub forma de parteneriat civil, fie casatorie. Ministrul de Justitie roman la acea vreme a recunoscut ca in Romania s-a produs o importanta schimbare de mentalitate. Veti sustine public o legislatie conforma cu legile deja adoptate din majoritatea tarilor europene?".

Cristina Guseth ii raspunde lui Cernea: "Mie imi pare ca aceasta este o problema care tine de o consultare publica. As vrea sa vad ce cred romanii. Ce cred eu nu cred ca este relevant, ci ceea ce vor romanii", a raspuns Guseth, propusa pentru conducerea Ministerului de Justitie.

19:46 - In timpul audierii, Cristina Guseth a fost intrebata cum are de gand sa rezolve problema ofiterilor acoperiti din Justitie. "Eu stiu ca magistratii fac o declaratie prin care spun ca nu sunt ofiteri acoperiti. Daca acesta este un fals, este o problema. Imi aduc aminte cand Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a transmis acel comunicat, noi am semnat alaturi de ei si mi se pare normal sa existe investigatii. CSM s-a sesizat, nu stiu daca sunt rezultate. In momentul in care va exista o proba pentru acest lucru, categoric voi lua in calcul", a spus aceasta.

19:27 - Ministrul propus al Agriculturii, Achim Irimescu, intentioneaza sa inregistreze "kurtos kolac" ca produs traditional romanesc. Acelasi lucru intentioneaza sa faca si cu salamul de Sibiu, telemeaua de Ibanesti si pestele Novac Afumat, informeaza Mediafax.

19:24 - Cristina Guseth a declarat in fata comisiei ca in cei zece ani de activitate a "intalnit aproape 1.000 de magistrati din cei aproximativ 6.000, lucru care m-a ajutat sa cunosc problemele din sistem. Stiu ca am o problema, ca nu am absolvit Facultatea de Drept, ca sunt un absolvent al Facultatii de Electronica, aceasta problema insa cred ca poate fi depasita pentru ca in momentul de fata sistemul juridic din Romania nu se mai afla in 2004-2005.

CSM are rolul de a asigura independenta sistemului juridic. Eu, ca ministru, voi genera strategii, politici publice si voi incerca sa continui reforma care este atat de mult solicitata in momentul de fata. As mai aduce un argument legat de faptul ca nu am o diploma de la Universitatea de Drept. In trei tari din Europa ministrii Justitiei nu sunt absolventi al Facultatii de Drept, in Franta - este un economist -, in Marea Britanie - un jurnalist - si in Suedia - un chimist".

19:12 - Ioan Dragos Tudorache, avizat pentru sefia cancelariei primului ministru, a declarat in fata comisiei ca "portofoliul trebuie inteles ca un mandat de metoda legat de natura acestui Guvern. Un guvern politic vine cu o coeziune de proiecte, un guvern tehnocrat nu are aceasta coeziune, cel putin la inceput", noteaza Agerpres.

19:11 - Marius Bostan, cel care a fost propus pentru functia de ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, a primit aviz favorabil. Acesta a obtinut 20 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere, anunta Mediafax.

19:05 - Se pare ca Vasile Dancu a amanat audierea din aceasta seara pentru ca i s-a facut rau. Surse citate de Mediafax spun ca a fost vorba de o cadere de calciu, ministrul propus al Dezvoltarii avand nevoie de ingrijire medicala. Sursele respective au explicat ca Vasile Dancu se afla in Parlament si ca se pregatea de audieri, dar ca nu s-a simtit bine si a preferat sa amane audierea.

18:59 - Copresedintii ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, au reiterat, luni seara, faptul ca parlamentarii ALDE nu vor vota pentru investirea Cabinetului Ciolos, adaugand ca secretarii de stat ai formatiunii isi vor da demisia, transmite Mediafax.

18:50 - Horatius Dumbrava, membru al CSM, sustine ca programul Guvernului este inexistent in domeniul Justitiei, fiind expuse doar generalitati, in conditiile in care este vital sa se vorbeasca despre dificultatile intrarii in vigoare a noilor Coduri sau despre practica neunitara a instantelor.

"Cu amaraciune constat ca programul Guvernului este inexistent in domeniul Justitiei. Sunt expuse doar generalitati, in documentul ce a fost transmis la Parlament, cand este vital sa vorbim despre:

- implementarea si dificultatile intrarii in vigoare a noilor coduri

- practica neunitara a instantelor

- infrastructura instantelor

- trecerea bugetului instantelor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, asa cum prevede legea intrata in vigoare inca din 2005

- atributiile ministrului Justitiei in ce priveste numirile la varf ca politicul sa fie exclus din procedura nominalizarii

- problemele din penitenciare

Amintesc ca Justitia este inca obiect de monitorizare a Comisiei Europene (MCV), iar majoritatea problemelor sunt cuprinse in rapoartele C.E. Sper ca timpul scurt sa fie motivul pentru care documentul se afla intr-un stadiu incipient", a scris pe Facebook Horatius Dumbrava, fost presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

18:43 - "La CFR Marfa este vital sa se continue procesul de privatizare, dar nu cu orice pret. Nu putem sa ne batem joc, sa dam o companie care este acum pe pierdere sau poate putem sa facem asta, dar dupa o analiza. Va trebui sa vedem in ce stadiu este compania, sa facem o evaluare si sa decidem, impreuna cu colegii, cu care dintre metodele propuse - cu investitor strategic, IPO la bursa - vom merge mai departe. Este una dintre prioritatile noastre", a spus Dan Marian Costescu la audiere, arata Agerpres.

18:42 - Inainte de audierea lui Vasile Dancu, presedintele Comisiei pentru administratie publica a Camerei Deputatilor, Victor Paul Dobre, a anuntat ca "presedintele Valeriu Zgonea a informat ca Vasile Dancu, din motive personale, nu poate fi prezent in aceasta seara", transmite Agerpres.

18:30 - Dan Marian Costescu, propus pentru Ministerul Transporturilor, a primit aviz pozitiv, anunta Realitatea TV. Pentru Costescu au votat 37 de parlamentari, iar impotriva s-au exprimat doi, transmite Agerpres.

18:27 - Ioan Dragos Tudorache, propus pentru sefia cancelariei primului ministru, a fost validat in unanimitate.

18:21 - Audierea lui Vasile Dancu, propus pentru functia de ministru al Dezvoltarii Regionale, a fost amanata, din motive personale, pentru marti dimineata, informeaza Realitatea TV.

18:10 - Victoria-Violeta Alexandru a primit aviz favorabil pentru functia de ministru delegat pentru Dialog Social, informeaza Agerpres.

17:56 - Claudia Ana Costea, propusa pentru functia de ministru al Muncii, a primit aviz favorabil in unanimitate, informeaza Agerpres.

"Cred ca decizia domnului prim-ministru de a ma nominaliza la acest minister a avut in vedere si faptul ca sunt femeie, ca vibrez la sensibilitatile mamelor, copiilor, persoanelor varstnice, ale celor care se afla in nevoie. Aceasta vibratie a mea s-a dezvoltat si face parte din structura mea. (...) Portofoliul pentru care am fost nominalizata este in opinia mea cel mai important prin aria sa de competenta si structura acestui minister, din cauza nevoilor populatiei, iar, pe de alta parte, datorita impactului social pe care orice decizie, a oricarui Guvern, il produce asupra societatii", a precizat ministrul propus al Muncii, subliniind faptul ca intentioneaza sa respecte angajamentele asumate de Guvernul anterior in ceea ce priveste Legea salarizarii unitare, informeaza Agerpres.

17:40 - Intrebat despre faptul ca Uniunea Nationala a Judecatorilor (UNJR) si-a exprimat nemultumirea fata de nominalizarea Cristinei Guseth la Ministerul Justitiei, Dacian Ciolos a raspuns: "Haideti sa vedem ce zice comisia parlamentara".

Uniunea Nationala a Judecatorilor nu intelege ce cauta Cristina Guseth la Justitie

Premierul desemnat a spus ca a vazut surprinderea generata de aceasta nominalizare si a explicat ca, desi nu este jurist de profesie, Cristina Guseth cunoaste foarte bine domeniul Justitiei.

"Vorbim de un ministru, nu de un expert in minister", a subliniat Ciolos, precizand ca un ministru al Justitiei trebuie sa cunoasca domeniul si "sa aiba credibilitate".

"Intr-un guvern de tehnocrati, cineva care se ocupa de ani multi de Justitie, cunoscut si care cunoaste domeniul, poate sa aduca un plus de credibilitate", a adaugat Dacian Ciolos.

Cristina Guseth va fi audiata in comisii incepand cu ora 19:00.

Cine e Cristina Guseth, ONG-ista propusa pentru Ministerul Justitiei

17:32 - Dacian Ciolos a discutat si cu parlamentarii din grupul minoritatilor, care l-au asigurat de votul lor. Atat premierul desemnat, cat si Varujan Pambuccian, liderul grupului, s-au aratat multumiti de discutiile purtate.

"Din fericire, fiind un grup nepartizan, cred ca o sa ne putem intelege mult mai repede si mai bine", a declarat Pambuccian.

Foto: B1 TV

17:20 - Victor Grigorescu a fost avizat pozitiv de comisia economica pentru postul de ministru al Energiei. La iesirea de la audieri, acesta le-a spus jurnalistilor ca primul lucru pe care il va face dupa investitura va fi convocarea comandamentului de iarna, pentru a vedea ce se intampla la RADET.

Foto: B1 TV

17:00 - Calin Popescu Tariceanu anunta ca ALDE a decis sa voteze impotriva Guvernului Ciolos.

"Democratia reprezentativa se bazeaza pe votul pe care il dau cetatenii partidelor politice (...) Aceasta formula, care maine va fi prezentata in Parlament, exclude acest model de democratie care functioneaza in toata lumea civilizata. Pentru acest motiv, impreuna cu colegii, am hotarat sa votam impotriva", a explicat Tariceanu.

Mai mult, co-presedintele ALDE a declarat ca "asistam la o noua majoritate sui generis - PNL, PSD si UNPR".

"In aceste momente de confuzie, care se pare ca functioneaza la nivelul unor partide politice, este nevoie si de o gandire lucida", a adaugat el.

Intrebat daca mai functioneaza vechea coalitie de guvernare, care a sustinut Guvernul Ponta, Tariceanu a replicat: "Mi-as fi dorit acest lucru, am constatat ca exista fluctuatii" in pozitiile partidelor componente.

"Nu refuzam dialogul cu nimeni, dar trebuie sa tinem cont de pozitiile pe care le-a avut fiecare dintre parti", a mai precizat el.

Intrebat daca nu exista riscul sa piarda pozitia de presedinte al Senatului, Tariceanu a spus ca, "daca se constituie o noua majoritate", este posibil sa fie schimbat.

"Nu ma cramponez de aceasta functie. Daca ar fi fost sa fac calcule meschine, probabil ca astazi am fi luat o decizie diferita", a mai explicat el.

16:59 - Dupa consultarile cu parlamentarii UDMR, Dacian Ciolos a subliniat ca inaugureaza "un alt stil de lucru intre Guvern si Parlament".

"Noi, neavand un partid politic care sa ne sustina permanent (...), vreau sa instauram o metoda de lucru care sa ne permita sa ramanem in contact, sa avem un dialog pragmatic, pe proiecte. Proiectele nu vor fi politice in sensul de politica partinitoare, ci in sensul interesului cat mai larg", a subliniat Ciolos.

De asemenea, intrebat de jurnalisti cu privire la comasarea alegerilor, idee care apare in programul sau de guvernare, Dacian Ciolos a explicat ca acesta a fost intocmit in cateva zile, iar comasarea este o idee preluata de la societatea civila, insa ea "o sa fie scoasa" din program.

16:49 - Anca Dana Dragu Paliu, propusa la Finante, a fost avizata in unanimitate de comisii, informeaza B1 TV.

Printre obiectivele pe care Paliu si le-a asumat la audierile in comisii se numara accelerarea investitiilor si exporturilor, avand in vedere ca motorul cresterii economice a migrat in ultima vreme spre consum.

"O alta provocare la nivel macroeconomic este aceea de crestere a potentialului economiei romanesti. Aceasta se poate face prin continuarea unui program serios de reforme structurale. Romania trebuie sa concretizeze toate elementele care fac posibila cresterea economica si sa avem ritmuri superioare de crestere pentru a ne asigura o convergenta mai rapida la nivelul statelor UE, mai ales din punct de vedere al indicatorilor din zona nivelului de trai (...)

Un alt deziderat este cresterea investitiilor publice, pentru a carei stimulare consider ca este necesara o prioritizare a proiectelor de investitii si asigurarea unei bugetari multianuale a acestor proiecte. Unele incep sa fie finantate 1-2 ani, apoi sunt abandonate, ceea ce poate fi o pierdere de resurse", a mai declarat Dragu Paliu, conform Mediafax.

Aceasta a facut cateva declaratii la iesirea de la audieri, spunand, printre altele, ca salariile bugetarilor vor creste pe criterii de performanta si ca Romania nu mai are nevoie de un acord cu FMI, informeaza B1 TV.

16:48 - Dacian Ciolos a declarat ca le-a explicat parlamentarilor maghiari "programul de guvernare si logica lui".

"Cred ca acest guvern se poate baza in mare parte pe sprijinul membrilor UDMR maine", a afirmat Dacian Ciolos.

La randul sau, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a declarat ca, "in perioada urmatoare si pana la alegerile parlamentare, pot fi creionate niste reforme extrem de importante", care, chiar daca nu se vor finaliza, timpul fiind foarte scurt, "directia si profunzimea reformelor oricum va fi aratata".

"Consideram ca e extrem de importanta recastigarea increderii cetatenilor, inclusiv a comunitatii maghiare, in administratia centrala. Economia, problemele fiscale, trebuie gandite astfel incat bunastarea sa fie asigurata.

Noi asteptam, dupa votul de investitura, consultari pe proiecte punctuale. In fiecare moment stam la dispozitia Guvernului. Votul urmeaza imediat in grupurile reunite, dar pentru investitura eu nu vad nicio problema. Probabil ca va fi o majoritate extrem de mare, in care ne vom regasi si noi maine la vot", s-a aratat increzator Kelemen Hunor.

Intrebat care este principala prioritate a guvernului sau in privinta minoritatilor, Dacian Ciolos a raspuns: "Aplicarea legilor existente. Avem legi bune privind minoritatile si toate programele de investitii locale raman o prioritate".

In plus, acesta s-a aratat increzator ca va avea sustinere din partea UDMR privind reforma administratiei publice. "Toata lumea e interesata ca ea sa fie performanta", a punctat Ciolos.

Foto: B1 TV

16:40 - Costin Borc, propus pentru Ministerul Economiei, a fost avizat de comisia de specialitate, informeaza Realitatea TV

16:34 - Dacian Ciolos a iesit de la discutiile cu parlamentarii UDMR cu convingerea ca guvernul sau va fi votat maine de senatorii si deputatii maghiari. Si liderul UDMR, Kelemen Hunor, a exprimat o pozitie similara.

16:14 - Achim Irimescu a primit avizul comisiilor in unanimitate. Este audiata Claudia Ana Moarcas Costea, propusa pentru Ministerul Muncii. Printre prioritatile enumerate de aceasta se numara crearea de locuri de munca pentru tineri, iar una dintre dorintele exprimate este o foarte buna colaborare cu Parlamentul.

Foto: Realitatea TV

16:00 - Costin Borc (foto), propus pentru Ministerul Economiei si functia de vicepremier, este audiat de comisiile de specialitate. "Obiectivul meu prioritar este sa contribui la cresterea competitivitatii romanesti", a subliniat Borc, printre prioritati numarandu-se o "crestere economica armonioasa teritorial, care sa ajunga la convergenta", dar si sustinerea comertului exterior.

Foto: Digi24

15:50 - Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu nu este multumit de nominalizarea Cristinei Guseth la Ministerul Justitiei.

"Respect ONG-istul Cristina Guseth, cu care am petrecut o agreabila seara de discutii pe teme de justitie acompaniati de Monica Macovei, la malul marii, acum vreo doi ani, dar nu stiu daca, "din prima" ministru e cel mai bun pas inainte. Este apropiata ideatic de Macovei, deci vom avea influente Macovei la Justitie. Eu as fi vazut pe cineva de tip Valeriu Stoica la Justitie, un profesor de drept recunoscut unanim, cu o buna cunoastere a sistemului judiciar si cu dexteritati politice, echilibru si dialog in primul rand. Aveam doua nume in atentie", a declarat Catalin Predoiu intr-un interviu acordat Q Magazine.

15:46 - Dan Stoenescu, propus ministru delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, a primit avizul consultativ al comisiilor de specialitate, informeaza Realitatea TV.

Guvernul Ciolos: Cine e Dan Stoenescu, propus ca ministru delegat pentru Diaspora

15:37 - Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) este de parere ca votul pentru investirea Cabinetului Ciolos va incepe marti in jurul orei 14:00, dupa prezentarea programului de guvernare, a echipei de ministri si dupa ce grupurile parlamentare isi vor sustine punctul de vedere, informeaza Agerpres.

15:33 - Dacian Ciolos poarta o ultima runda de discutii cu liderii UDMR, inaintea votului care se va da maine.

15:10 - Lazar Comanescu l-a laudat pe predecesorul sau, Bogdan Aurescu, aratandu-se convins ca vor continua sa colaboreze. "Unul de la altul avem ce impartasi, si unul pe altul ne putem ajuta reciproc", a declarat Comanescu.

Intrebat de jurnalisti despre pozitia sa fata de criza migrantilor, Lazar Comanescu a spus ca ea a fost "din start consecventa".

Foto: B1 TV

Diplomatul a vorbit si despre atentatele de la Paris, spunand ca reprezinta un act "abominabil".

"Sa te duci sa tragi netam-nesam in oameni nevinovati este dincolo de orice aspect care tine de dimensiunea fiintei umane. Sper ca dupa toate aceste lucruri oribile se va constientiza si mai bine la nivelul factorilor decizionali europeni ca numai printr-o uniune consolidata, inclusiv orin securizarea frontierelor externe, se pot gasi solutii la gestionare", a mai spus viitorul ministru de Externe.

Intrebat daca va sustine rediscutarea cotelor obligatorii de refugiati, Lazar Comanescu a replicat ca nu poate da un raspuns la aceasta "abordare aritmetica".

"Problema consta in a evalua si a identifica (sic!) cat mai clar cauzele care au produs acest fenomen, factorii, si acolo trebuie actionat. Nu e o problema careia i se pot gasi solutii pe loc, e o problema pe termen lung", a completat acesta.

15:00 - Anca Dana Dragu Paliu, propusa pentru functia de ministru al Finantelor, este audiata in comisia pentru buget, iar Achim Irimescu, ministrul propus pentru Agricultura, este audiat in comisiile de specialitate.

Foto: Realitatea TV

14:58 - Si Lazar Comanescu a fost avizat pozitiv de comisiile de specialitate, dupa audieri prelungite.

14:55 - Mihnea Motoc a vorbit despre "descrierea mediului de securitate, care este unul net deteriorat si care ridica provocari si prezinta riscuri pentru Romania" si despre "amenintari de pe flancul estic, dar si amenintari de la sud, presiunea migratorie generata de starile de conflict, de instabilitatea din acea zona", care afecteaza unitatea europeana.

"Am vorbit despre continuitate si previzibilitate in orientarea MApN (...) Obiectivul ultim fiind acela de a trece la 2% din PIB incepand din 2017, obiectiv in jurul caruia exista valorosul consens politic si al presedintelui Romaniei", a subliniat viitorul ministru al Apararii.

Foto: B1 TV

Cresterea capacitatilor operationale, continuitatea in onorarea obligatiilor internationale si consolidarea parteneriatului pentru secolul 21 cu SUA sunt alte prioritati ale mandatului enumerate de Mihnea Motoc.

"Am exprimat speranta ca dincolo de acest sprijin la nivelul comisiilor parlamentului vom demonstra ca ansamblul echipei alcatuite de premierul desemnat, prin dialog deschis, dialog sustinut cu comisiile de resort, ca meritam sa beneficiem de acest sprijin in continuare", a mai declarat Mihnea Motoc.

14:40 - Mihnea Motoc, in prezent ambasador la Londra, a fost avizat in unanimitate de comisia de Aparare pentru functia de ministru de resort.

"In primul rand, principalul sentiment care ma incearca este unul de extrema onoare pentru propunerea facuta de premierul Dacian Ciolos, pentru ca este, probabil, institutia cu cea mai indelungata traditie si istorie, cu atatea fapte de glorie si cu cota cea mai ridicata de incredere in randul romanilor. Sunt coplesit ca dincolo de o discutie foarte buna a rezultat un vot unanim", a declarat Motoc.

14:15 - Intrebat despre decizia de a renunta la Andrei Baciu pentru functia de ministru al Sanatatii, Dacian Ciolos a explicat: "Sunt niste lucruri pe care dansul, din pacate, nu mi le-a spus. Dincolo de calitati, competente si idei, aceste lucruri care au fost semnalate in media sunt pentru mine sensibile".

"L-am retras pentru ca asa am decis eu, am aflat uitandu-ma in presa. Colaboratorii mei mi-au semnalat", a sustinut Dacian Ciolos, dezmintind astfel declaratia facuta anterior de Liviu Dragnea, care sustinuse ca el l-a amenintat ca, daca nu il schimba pe Baciu, PSD nu voteaza noul guvern.

Dacian Ciolos a mai spus referitor la cariera de manechin a lui Andrei Baciu ca nu a avut "aceste detalii in CV", doar informatii despre experienta profesionala.

"Din discutii mi s-a parut ca sunt anumite idei interesante (...) Mi-am asumat propunerea si mi-am asumat si decizia de a-l scoate de pe lista", a subliniat Dacian Ciolos.

Intrebat cand a aflat ca e medic rezident, inainte sau dupa ce l-a selectat, Dacian Ciolos a raspuns: "Dupa".

14:01 - Audierile continua, Dacian Ciolos s-a intalnit si a discutat cu co-presedintele ALDE Daniel Constantin.

Intrebat de jurnalisti, premierul desemnat a declarat ca stie ca exista la Ministerul De Finante un proiect de buget. "Va trebui sa il luam in considerare, pentru ca nu putem sa luam procesul de la capat", a punctat Ciolos.

De asemenea acesta a dat asigurari ca "nu va exista o revizuire a MTO" si a explicat ca a inclus in programul de guvernare "idei ale societatii civile".

14:00 - Petre Toba a anuntat ca nu va fi nevoit sa demisioneze din Politie pentru a prelua mandatul de ministru.

"Nu este nevoie, exista o prevedere expresa in legea functionarului public care prevede ca pe timpul exercitarii unui mandat de demnitate persoana in cauza se supenda din functia respectiva", a precizat Petre Toba.

Foto: B1 TV

13:58 - Petre Toba s-a aratat multumit de audieri. "A fost o onoare pentru mine sa fiu prezent aici in postura de candidat. Am prezentat cateva dintre prioritatile MAI si a fost o audiere extrem de consistenta, am avut foarte multe intrebari, cred ca votul final a dovedit ca raspunsurile mele au multumit pe domnii senatori si deputati (...).

Prioritatea nr. 1 va fi cresterea gradului se siguranta a cetateanului, pentru ca vedem cu totii ceea ce se intampla in proximitatea Romaniei, ce se intampla in Europa", a declarat Petre Toba.

Intrebat daca va folosi coloana oficiala la fel ca si predecesorul sau, Gabriel Oprea, Petre Toba a declarat ca va face "Cum prevede legea", adica "atunci cand este nevoie pentru situatii de urgenta sa fie cu insotire, iar cand echipajul de politie rutiera face parte din dispozitivul de escorta, sa participe la fluidizarea traficului".

Intrebat daca Gabriel Oprea a procedat conform legii, Toba a raspuns: "Nu pot sa comentez pentru ca este un dosar penal pe rol".

13:53 - Chestorul Petre Toba a fost avizat favorabil in unanimitate pentru Ministerul de Interne de comisia de Aparare, informeaza Realitatea TV. Presa nu a avut acces la audieri, aceasta fiind decizia conducerii comisiei. Urmeaza sa fie audiat Mihnea Motoc, propus pentru Ministerul Apararii. Audierea se va face tot cu usile inchise, la fel ca in cazul lui Petre Toba.

13:45 - Candidatul la functia de ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, va fi audiat in comisii la ora 20:30.

13:40 - Incepand cu ora 16:00, vor fi audiati Costin Borc, propus pentru Ministerul Economiei, Victor Grigorescu, propus pentru Ministerul Energiei, si Marian Costescu, propus pentru Ministerul Transporturilor.

De la ora 17:30 se va prezenta la comisiile de specialitate Marius Bostan, propus pentru Ministerul Comunicatiilor, iar de la ora 20:00 sunt asteptati Adrian Curaj, propus pentru Ministerul Educatiei, si Elisabeta Lipa, candidata la functia de ministru al Tineretului si Sporturilor.

13:12 - Lazar Comanescu, propus pentru functia de ministru de Externe, este audiat in comisiile reunite de specialitate.

"Parteneriatul strategic cu SUA este esential pentru Romania. Pentru a ne putea afirma ca un actor cu rol semnificativ in UE si NATO, trebuie sa pornim de la ce facem, cum facem si ce putem sa facem in vecinatatea noastra. O afirmare mai puternica a Romaniei in regiunea noastra poate sa aiba loc si trebuie sa aiba loc", a afirmat Lazar Comanescu.

De asemenea, acesta a subliniat "nevoia unei consolidari semnificative a unei dimensiuni economice a politicii externe romanesti".

Foto: B1 TV

Guvernul Ciolos: Generalul Oprea, inlocuit de chestorul Toba. Cine e propunerea pentru MAI

13:07 - Petre Toba, propus pentru functia de ministru de Interne, este audiat in comisiile de specialitate. Dupa o scurta autoprezentare facuta de actualul sef al Politiei Romane, presa a fost invitata afara din sala.

Foto: B1 TV

13:00 - Dacian Ciolos a avut o ultima intalnire cu liderii grupului UNPR, inainte de inceperea audierilor in comisii.

Premierul desemnat a declarat ca principalele masuri prevazute in programul de guvernare vor fi detaliate in curand.

"Ne concentram pe cele 12 masuri din program, celelalte urmeaza sa fie detaliate (...) Inainte de 15 decembrie vom veni cu planuri de actiuni detaliate, in functie si de reactiile Parlamentului (...) Revizuirea Constitutiei nu e o prioritate, tocmai de asta nu o gasiti intre cele 12 prioritati", a declarat Dacian Ciolos, raspunzand la intrebarile puse de jurnalisti.

La randul sau, Gabriel Oprea, liderul UNPR, a dat asigurari ca senatorii si deputatii din partidul sau vor vota Guvernul Ciolos.

12:30 - Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca l-a sunat duminica pe Dacian Ciolos si i-a cerut sa-l retraga din lista de propuneri pe Andrei Baciu, nominalizarea pentru Ministerul Sanatatii, amenintand ca PSD nu va vota Guvernul in caz contrar.

"Aseara (duminica - n.red.), dupa ce am terminat conferinta de presa, colegii mei mi-au aratat informatiile legate de acel personaj. L-am sunat pe domnul premier desemnat Dacian Ciolos imediat, spunandu-i ca PSD nu poate lua in calcul votul pozitiv la investitura Guverului daca acel domn ramane membru al Cabinetului (...) Nu cred ca un domn la 27 de ani si care din cate am inteles nu avea nici rezidentiatul luat ar fi putut gestiona acest sistem foarte important (...)

Ce sa spun, ca m-au deranjat niste articole de imbracaminte? Fiecare se machiaza si se rujeaza si se perucheaza cum crede de cuviinta, daca e in lumea lui. Daca vrea sa fie intr-o functie publica, totusi nu poti sa faci asta. Fug bolnavii din spitale", a declarat Dragnea, precizand ca, "spre satisfactia" sa, Dacian Ciolos l-a inlocuit pe Andrei Baciu cu un "domn respectabil", pe care social-democratii il pot sustine.

12:20 - Victor Ponta a venit la Camera Deputatilor, unde s-a intalnit cu cei doi co-presedinti ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, singurii lideri politici care au anuntat ca nu vor vota Guvernul Ciolos.

Fostul premier a declarat ca nu va vota noul guvern si a dezvaluit ca nu a fost invitat de colegii de la PSD sa participe la bilantul guvernarii sale.

Foto: B1 TV

Dragnea a facut bilantul guvernarii si pe Ponta nici nu l-a chemat la sedinta (Video)

12:11 Co-presedintele Alina Gorghiu a declarat ca PNL nu a propus niciun ministru in Cabinetul premierului desemnat Dacian Ciolos si ca timpul va dovedi daca acestia au competenta sa conduca portofoliile care le-au fost atribuite.

"Vom sustine acest Guvern pentru ca avem incredere in premierul desemnat si vom monitoriza atent absolut orice masura va lua. Partea buna este ca programul de guvernare se suprapune peste multe dintre punctele programului de guvernare al PNL. Vom constata in timp daca acesti ministri sunt sau nu competenti sa ocupe aceasta functie. Eu nu-i cunosc pe multi dintre ei", a precizat Alina Gorghiu.

12:18 - De la ora 19:00 sunt programate audierile candidatilor propusi la Sanatate si Justitie - Patriciu Achimas-Cadariu, respectiv Cristina Guseth.

11:57 - La ora 16:00, Claudia Ana Moarcas, candidat pentru functia de ministru al Muncii, este audiata in cadrul comisiilor reunite pentru munca, egalitate de sanse si sanatate. La aceeasi ora este programata audierea in aceleasi comisii a Violetei Alexandru, propusa pentru functia de ministru delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social.

Guvernul Ciolos: Cine e Claudia Ana Moarcas, propusa ministru al Muncii

11:53 - La ora 13:00, membrii Comisiei pentru politica externa si Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii ii audiaza pe Lazar Comanescu si Dan Stoenescu, candidati propusi pentru functia de ministru de Externe, respectiv ministru delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni.

Guvernul Ciolos: Lazar Comanescu, de la Palatul Cotroceni la Palatul Victoria

Dacian Ciolos a anuntat, duminica dupa-amiaza, lista oficiala a candidatilor pe care ii propune pentru a ocupa functii de ministri in viitorul Guvern, iar luni a trimis la Parlament programul de guvernare.

Ce contine programul de guvernare al lui Dacian Ciolos - document

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#audieri ministri Ciolos Parlament , #premier