Istoria tehnocratilor romani in 555 de cuvinte

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 07:01
5904 citiri

Primul tehnocrat roman a aparut in septembrie 1991, luand direct infatisarea de premier: se numea Th.Stolojan, fusese deja, dupa Revolutie, ministru de Finante, iar inainte de 1989 - "cadru de nadejde" in acelasi domeniu.

Succesorul sau la Palatul Victoria, N. Vacaroiu, a fost infatisat si el, in momentul instalarii, ca tehnocrat: isi facuse veacul la Comitetul de Stat al Planificarii.

Al treilea tehnocrat a fost tot prim-ministru si tot finantist: e vorba despre M. Isarescu, guvernatorul BNR.

Urmatorul pe lista - MRU, care asumase un mandat la MAE, apoi fusese numit la sefia SIE.

Dacian Ciolos e al cincilea tehnocrat.

Imprejurarile in care au venit la putere cei amintiti mai sus au fost foarte diferite: Stolojan a fost inventat pentru a calma spiritele dupa mineriada din toamna lui 1991, care a destabilizat FSN si majoritatea sa parlamentara de doua treimi.

De ce a fost ales Vacaroiu premier si de ce a fost el prezentat ca tehnocrat n-a inteles nimeni pana in ziua de azi.

Isarescu a fost solutia de avarie dupa criza de leadership din PNTCD, partid care sustinuse la Palatul Victoria mai intai un sindicalist, apoi pe secretarul sau general, intrat in conflict cu presedintele.

MRU a aparut tot dupa o deriva, a unei coalitii multicolore, intr-un moment in care strada fierbea, din pricina politicilor de austeritate.

Ciolos e propus de presedinte pentru a raspunde la rascoala impotriva partidelor, declansata de tragedia din clubul Colectiv, care a dus la demisia lui V. Ponta.

Identificat, deci, cu figura unui salvator chemat in ajutor, in caz de grav derapaj politico-social, tehnocratul roman a condus guverne politice, formate, altfel spus, din membri de partid.

Pe de alta parte, mai rar, unii tehnocrati au fost cooptati ca ministri in guverne cu premier de la partid. Dar nici atunci nu erau vazuti ca birocrati specializati, a caror cariera nu depinde de schimbarile politice. Motivul principal e, desigur, politizarea masiva a administratiei.

Relatia premierilor tehnocrati cu politica de partid merita privita cu atentie. Stolojan nu a avut afiliere partizana inainte de 2000, cand a devenit prezidentiabilul PNL, cu doi ani inainte de a fi ales in fruntea aceluiasi partid.

Vacaroiu era, in momentul desemnarii ca premier, atasat trup si suflet FDSN - numele din acea perioada al partidului lui Iliescu -, dar abia la alegerile din 1996 va fi ales, pe listele stangii, in Parlament.

Isarescu a acceptat cu greu sa intre in cursa pentru Cotroceni in 2000, dar s-a clasat abia al patrulea, refuzand apoi orice inregimentare politica.

Asumat de PNL cand era la Externe, MRU a infiintat un partid dupa demiterea sa in Parlament, prin motiune de cenzura, a candidat la legislative, apoi la europene, iar dupa alegerea lui Iohannis a redevenit seful SIE.

Ciolos a fost sustinut de PNL ca ministru, apoi - cat a fost comisar pentru agricultura - de PPE, fara a fi vreodata un militant.

Acestea sunt figurile care au inspirat mitul tehnocratului in perioada recenta. Mitul a functionat cu doua resurse fundamentale: pe de o parte, coruptia din partide a creat sistematic deceptie in sanul electoratului educat si care a dorit modernizare; pe de alta, nostalgicii Vechiului regim si alegatorii cu educatie sub medie au continuat sa viseze la o reinventare a politicii ca solutie impusa, fara dezbatere, pentru orice problema a comunitatii. Partidele au decis iarasi sa faca loc unui tehnocrat. Cat va dura retragerea lor?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#istorie guvern tehnocrati , #premier