Lectia lui Ciolos din martea neagra a Antenei 3

Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 19:59
40277 citiri
Lectia lui Ciolos din martea neagra a Antenei 3
Foto: Antena 3 TV

S-a afirmat ca martea ar trebui sa ne ferim de trei ceasuri rele.

Site-ul Antenei 3, televiziunea care, ani la rand, i-a mintit, zadarnicit tentativele de a se informa corect, manipulat, linsat si facut zob reperele, le recomanda romanilor sa nu se "casatoreasca intr-o zi de marti 13, deoarece casnicia ()va esua". Sa evite in aceasta zi "haine negre", ca "sa nu poarte doliu". Sa nu se tunda, "altfel cineva din familie va muri". Sa "nu se mute", ca "sa n-aiba ghinion".

Marti, superstitioasa Antena a dat de bucluc. De-un mare ghinion.

Tocmai incepusem sa obosesc sa ma intreb cum se combat eficient falsificari propagandistice monumentale raspandite de televiziuni si site-uri apropiate de PSD, ALDE si Putin, de felul minciunii, potrivit careia Ciolos ar fi, chipurile, "fiul lui Soros".

Ori plasmuieli de-o insolenta similara, potrivit carora Guvernul ar "vinde Portul Constanta", ar taia pasamite salariile si banii veteranilor. Tocmai atunci minunea s-a produs. Ciolos a coborat la lupta, in arena. S-a uns cu namol, s-a umplut de noroi, s-a balacarit in troaca, s-a vanzolit in mlastina. Paradoxal, a iesit din ea mai alb ca neaua. Asta, cand nu mai nadajduiam sa descopar maini curate in murdarul joc politic romanesc.

Ciolos a fost in premiera fata in fata cu Mihai Gadea: S-au spus minciuni repetate aici si nu am avut ocazia sa raspund

Ma bucur ca realitatea, nu neaparat televiziunea, actioneaza ca un montagne russe imens. Ne ia, ne scutura, ne rastoarna, ne umple de greata pentru ca, in final, sa ne demonstreze ca viata e mai tare si mai imaginativa chiar decat pseudo-gazetaria jurnalistilor vanduti.

Mai tare, in orice caz, cu tot cu tehnicienii ei, decat propaganda politicianista.

Dar lectia pe care, generos, ne-a predat-o "fiul lui Soros", in martea sa alba din mocirla Antenei 3, nu i-a pus la punct exemplar doar pe profetii minciunii si urii de pe sticlele lui Dan Voiculescu, gen Badea, Gadea si compania. Ci pe noi toti.

Nu in ultimul rand, pe intelectualii publici din turnurile de fildes ale Romaniei postcomuniste. Pe cei grijulii sa nu cumva sa-si mai pateze vreodata mainile cu o pretinsa "rezistenta prin cultura", pe modelul dascalilor lor rinocerizati in anii 30, ori pe exmplul celor cumparati de oligarhia mafiot-mediatica si de securismul capitalist al tranzitiei postceausiste.

Ce ne-a invatat Ciolos? Simplu. Ca isi iubeste tara fara mofturi. Si-anume toata, fara distinctie si fara segregarea "p..limii" de destepti.

Le recomand romanilor care-si iubesc tara sa faca la fel. Si sa actioneze in consecinta. Pentru ca, desi a escaladat din puteri proprii cele mai inalte pozitii ale ierarhiei statului roman si ale Uniunii Europene, acest premier, fost comisar al Comunitatii, e nu doar un demnitar. E, mai ales, un om. Unul lucid. Si cu majuscula.

Fiindca dispune de rarisima putere de a nu dispretui nici avangarda cand face prostii si nici pe ultimii, pe dezavantajati. De a nu privi de sus nici plebea, dar nici pe aceia care n-au bunul simt de a trece peste animozitati, doar pana la un punct firesti, spre a alege fara ifose partidele care-i sustin programul de consolidare a economiei si democratiei romanesti.

Ne-a invatat ca si de dragul unui segment social mizer e-n stare sa-si asume incercarea cea mai grea prin care poate trece un premier: testul expunerii la oprobriul intelectualilor publici poate cei mai stimati ai natiunii sale.

Somat (la GDS) sa explice de ce accepta sa se pateze in atelierul de improscat noroi, in care au patimit victimele numeroase ale masinariei de maculat, manipulat si linsat al Antenei 3, Ciolos n-a ezitat sa faca doua lucuri. Sa se lase, calm, luat la refec din toate partile. Si sa lamureasca, inteligibil pentru toti, de ce e obligat s-o faca.

Ciolos explica de ce se duce la Antena 3: Uneori trebuie sa ai curajul sa cobori in mocirla si faci apoi un dus

In cauza este, intre altele, dispretul traditional al elitei pentru partea cea mai precara a masei romanesti.

Captiva televiziunilor-centrale de putere, gloata nu mai ajunge sa se informeze de la surse alternative, curate, desi are si ea dreptul sa afle adevarul. Prin urmare, la intrebarea lui Gabriel Liiceanu: "De ce mergeti...la Antena 3?", Ciolos a raspuns: "...am invatat ca sunt plante care cresc in mocirla, dar nu poti sa-ti faci bine meseria daca nu te cobori in mocirla. Sigur, iti iei cizme de cauciuc sau faci un dus...,dar tot trebuie sa cobori in mocirla".

Cateva ceasuri mai tarziu, premierul riposta suveran si persuasiv insinuarii manipulative ca ar dispretui publicul Antenei, ca ar fi, deci, "elita" si "sistem" si ar trebui antipatizat, nu sprijinit prin votul dat PNL si USR.

Sa nu mi se spuna ca Ciolos s-ar astepta ca partidele ce-i sustin programul sa fie votate de publicul Antenei 3. Telespectatorii prea putin educati si varstnici urmarind obsesiv, ore in sir, emisiunile imperiului mediatic al fostului securist si infractor de drept comun Dan Voiculescu, nu vor opta poate in veci pururi pentru partide reformiste ori de dreapta.

Totusi, Ciolos nu-i desconsidera. Dimpotriva.

Accepta sa se lase patat. Intru informarea oricui, inclusiv a unor semianalfabeti, intelectuali extremisti, ori asistati cu sau fara dizabilitati, admite interactiunea cu agitatori a caror vecinatate le pare multora, nu fara oarece temei, insuportabila.

Nu-mi amintesc, scrutand adanc istoria Romaniei, o modestie asemenea. O smerenie autentica etalata fara fandoseli de vreun sef de guvern de competenta lui Ciolos.

Or, i-am urmarit atent prestatia. N-o fi fost ireprosabila. Dar, cu mana pe inima, am gasit-o cel putin la fel de buna si de benefica intereselor romanesti in vremuri tulbure, ca faptele celor mai mari prim ministri de care a avut parte, vreodata, tara.

Iar la capitolul adecvare morala, Dacian Ciolos si-a depasit indiscutabil predecesorii, guvernand impotriva sistemului mafiot in contra caruia strada si presedintele l-au propulsat, prin revolutia Colectiv, la putere.

Nu-i o performanta de colo. Caci in conformitate cu cele mai bune traditii ale culturii iudeo-crestine mi se pare ca virtutea suprema a liderului nu-i istetimea. Sau machiavelismul. E curajul, intemeiat pe modestie si patriotism.

Tocmai aceasta potrivire etica, aceasta vizibila excelenta morala, contrastand violent cu mizeria celui mai penal, venal si anormal Parlament din istoria vreunei tari europene, l-a transformat pe Dacian Ciolos in tinta. In tinta celor mai imunde atacuri de care e capabila o masinarie de agitprop invatata la rele.

Am boicotat ani la rand emisiunile Antenei 3. Si o voi face probabil in continuare. Ma bucur insa ca mi s-a dat, gratie premierului roman, prilejul de a asista marti la un ceas astral al istoriei politice romanesti.

Petre M. Iancu

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Ciolos Gadea Antena3 , #premier