Ciolos a prezentat starea economiei in Parlament. La cifrele premierului, PSD & Co au raspuns cu atacuri si clisee

Luni, 19 Septembrie 2016, ora 16:29
28282 citiri
Ciolos a prezentat starea economiei in Parlament. La cifrele premierului, PSD & Co au raspuns cu atacuri si clisee
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a prezentat, luni, in fata Parlamentului situatia economica a tarii. La cifrele oferite de premier, liderii politici au raspuns cu atacuri si clisee.

Seful Guvernului a spus ca Romania va avea anul acesta o crestere economica buna, de 4,8% (prognoza era de 4,2%). De asemenea, premierul a precizat ca, de cand a venit la Palatul Victoria, s-au creat 152.000 de locuri de munca noi. Ciolos a mai vorbit de investitii, autostrazi, fonduri europene, sanatate si educatie.

Interventia sa a fost, insa, aspru criticata de Liviu Dragnea, seful PSD, care l-a acuzat pe premier ca nu a vorbit in limba romana, ci in limba tehnocratilor, care nu este cunoscuta romanilor, iar cresterea economica nu se simte in buzunare.

In replica, Dacian Ciolos a spus ca vorbeste limba romana, dar nu pe cea a demagogiei sau populismului si nici pe cea in care se promit lucruri pe care nu le poti face.

"Pentru mine, patriotismul nu inseamna discursuri sforaitoare. Pentru mine inseamna bun simt, a-ti tine cuvantul, sa iti asumi ceea ce stii ca poti sa faci si nu mai mult", a subliniat premierul.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai importante declaratii din Parlament:

16:20 Dacian Ciolos le raspunde parlamentarilor:

- Domnul Dragnea imi spune ca nu intelege romana pe care o vorbesc. Eu nici nu vreau sa vorbesc limba romana a demagogiei, a populismului, aceea de a spune lucruri doar de dragul de a da bine. Mi-ati cerut cifre, v-am adus cifre. Spuneati ca aceasta crestere economica nu se vede in buzunarele oamenilor. Da, deocamdata nu se vede. Poate problema este ca aceasta crestere nu s-a vazut nici in clientela politica.

- Limba aceasta nici nu vreau sa o invat. Spuneati ca guvernul tehnocrat nu a comunicat suficient. Poate, dar am preferat sa facem, decat sa comunicam.

- Nu intentionam sa crestem nicio taxa, niciun impozit, sa scadem pensii sau salarii. Orice modificari la Codul Fiscal au fost pentru simplificare.

- (Despre modificarile la Codul Fiscal - Scandalul cu Gabriel Biris) Am stiut si am spus ca nu sustin astfel de modificari si ca nici nu vreau sa fie in dezbatere publica. A fost un secretar de stat care a pus in dezbatere publica si i-am cerut sa plece. O sa vedeti masurile pe care o sa le punem in dezbatare publica. Doar acelea sunt cele pe care ni le asumam sa le punem in dezbatere publica.

- Ne-ati reprosat ca importam uraniu. Pai daca in mina care trebuia deschisa anul acesta erau investitii de acum doi-trei ani o puteam deschide. Ne-am trezit cu o mina care isi termina exploatarea si cu una care nu era pregatita.

- Atunci cand acest guvern este acuzat ca nu vorbeste destul, cred ca ar trebui sa ne uitam daca nu cumva in trecut s-a vorbit prea mult si s-a facut prea putin.

- Legat de fondurile europene. Anul acesta, au fost platite 3 miliarde. Nu mi-am arogat rezultatul acesta. A trebuit sa grabim aceste proiecte. Absorbtia zero...nu mai repet, pentru ca cine vrea sa o repete... Pentru perioada 2014-2020 suntem la 1%. Daca am fi avut proiecte pregatite in anii trecuti, aveam absorbtie mai buna.

- Sunt prezent in Parlament sa dau socoteala la cateva zile dupa ce mi s-a cerut. Daca asta inseamna neimplicare va las pe dvs sa judecati. Pentru mine patriotismul nu inseamna discursuri sforaitoare. Pentru mine inseamna bun simt, a-ti tine cuvantul, sa iti asumi ceea ce stii ca poti sa faci si nu mai mult. Pentru mine, om crescut la tara, asta inseamna patriotism si nu am nevoie de lectii de patriotism. Pentru mine patriotismul este mult prea profund pentru a veni cu el in piata publica.

- Ati spus ca am schimbat ministri. De fiecare data, am schimbat pentru ca Guvernul sa isi faca treaba. Mi-am asumat si eu greseli. Bine ar fi daca cu totii ne-am asuma greseli pe care le-am facut in trecut.

16:20 Vorbeste Mihai Struzu, care are la dispozite doar un minut si este nemultumit. "Multumesc pentru minut. Sunteti generos. Doamnelor si domnilor, va multumesc. Au trecut 17 secunde deja. (...) Dvs aveti o misiune politica si va felicit. Liviu Dragnea si PSD este normal sa se laude cu guvernarea Ponta, care a fost una foarte buna, desi Dragnea il ameninta pe Ponta cu excluderea anul trecut. ALDE bineinteles ca e prieten cu Dragnea, il aplauda pe Dragnea, are ceva cu dvs.

- Eu vin de la Brasov si va spun cateva lucruri pentru care brasovenii v-ar fi aplaudat. Aeroport - nu s-a miscat o caramida. Spital - nu s-a miscat nicio caramida. Pleaca tinerii de acolo", a spus acesta.

16:15 Vorbeste Varujan Pambuccian din partea grupului parlamentar al minoritatilor mationale. "Cred ca trebuie urgent sa regandim sistemul de invatamant, sa renuntam la uniformitatea curriculara. Cred ca este urgenta o discutie pe aceasta tema, foarte serioasa, nepolitizata, pentru ca altfel viitorul imediat va arata foarte rau. Un mare istoric israelian vorbeste deja de clasa oamenilor inutili", a spus acesta.

16:13 Vorbeste Erdei Istvan din partea UDMR.

16:06 Valeriu Steriu, presedintele executiv al PMP, a criticat schimbarile dese de ministri facute de Dacian Cilos. "Au avut loc multe schimbari de ministri. In cele zece luni au fost schimbati noua ministri. Nu mai numar schimbarile de secretari de stat", a spus acesta. Steriu a comparat Romania cu o "Dacie, care pentru a rula cativa km are nevoie de o schimbare de motor, sa fie pusa pe ruta ruta Schengen. Ministrii dvs nici nu au bagat cheia in contact".

15:50 Vorbeste Calin Popescu Tariceanu din partea ALDE. Acesta a criticat discursul premierului Dacian Ciolos, sustinand ca guvernul condus de acesta a fost un esec total.

"Sedinta noastra comuna de astazi marcheaza esecul total al singurei actiuni politice puse in opera de presedintele Iohannis de la instalarea sa in functie, actiune cunoscuta sub numele de 'Guvernul meu', care face parte din programul 'Romania lucrului bine facut', cu care au fost pacaliti romanii in 2014.

Esecul actiunii prezidentiale poate fi cuantificat ca fiind la puterea a doua. In primul rand, a distrus o guvernare buna, bazata pe PSD si ALDE, sub conducerea lui Victor Ponta, guvernare care imbunatatise substantial conditiile de viata si modul in care functioneaza mediul economic. (...)

A inlocuit (Guvernul Ponta - n.red.) cu o echipa alcatuita aproape fara noima, parca luata din cartea de telefon, lipsita de competente, ceea ce a dus la un regres resimtit de toti romanii", a sustinut liderul ALDE.

"Sunteti detasat de realitatile societatii romanesti. Cifrele nu corespund cu realitatile din satele si orasele din Romania, spitalele din Romania. Unde este cresterea economica daca nu se regaseste in viata de zi cu zi? (...) Nu v-am ascuns faptul ca v-am apreciat ca ministru si comisar. Ati fost un om muncitor, dar nu sunteti pregatit pentru functia de premier, mai ales in contextul nedemocratic in care ati fost numit", a punctat Tariceanu.

15:34 Vorbeste Alina Gorghiu din partea PNL:

- Trebuie sa le recomandam celor care nu au inteles discursul dvs. sa mai faca putina scoala. Nu ar fi rau.

- Nu am auzit altceva de la Dragnea decat ca Guvernul PSD a fost unul bun, iar Guvernul Ciolos foarte prost. PSD trebuie sa se uite in oglinda si sa spuna: "Oglinda, oglinjoara, cine este cel mai mitoman din tara?" Raspunsul este lesne de dat (...) Cand PSD critica si tipa la cineva insemna ca acel cineva face treaba cum trebuie.

15:14 Vorbeste Liviu Dragnea din partea PSD:

- Constat ca ceea ce a prezentat, ceea ce a expus nu reprezinta realitatea. Asta ne ingrijoreaza foarte mult. Din ce a spus premierul, ar fi trebuit sa intelegem ca Romania isi continua cresterea sanatoasa implementata de guvernarea PSD. Dar noi nu intelegem asta, pentru ca astazi domnul Ciolos nu a vorbit in limba romana. A folosit limba tehnocratilor, o limba care suna strain si care este rupta de realitate.

- A spus ca au avut in tendinta sa presteze un alt tip de guvernare, transparent, responsabil, predictibil. Foarte transparenta, responsabila si predictibila a fost intentia de a modifica Codul Fiscal pe furis.

- Romania importa uraniu din Canada. Bineinteles ca mina unde se exploateaza se va inchide, iar cea care trebuia deschisa nu s-a deschis.

- Stimati colegi, eu as fi sperat ca astazi sa aud o radiografie, analiza chirurgicala a realitatii. Practic, am aflat ca timp de un an de zile nu au facut nimic. Nu au facut nimic bun. Si pentru ca am vorbit de limba tehnocratilor, as vrea sa va traduc, domnule Ciolos.

- Cand spunem crestere economica, romanii inteleg mai multi bani in buzunare. Ati vorbit de crestere economica, este vorba de recolta generata de semintele puse de noi acum cativa ani.

- Am plecat de la guvernare pentru ca am fost fortati. Am fost scosi printr-o manevra nedemocratica. Protectorul dvs, Iohannis, a inlocuit un guvern ales de popor, cu poporul meu.

- Incepe sa simta din ce in ce mai mult esecul acestui guvern. Vedem esecul dvs la protestele medicilor. Vedem esecul dvs la fermierii care nu si-au primit subventiile la timp, care au pierdut recoltele. Vedem esecul dvs la sutele de magistrati care spun ca intra in greva.

- Iefinirea medicamentelor este foarte asteptata de romani, care sunt nevoiti sa aleaga intre hrana si medicamente. Ministerul Sanatatii a ales sa sprijine si sa ofere mai multe venituri celor care deja au foarte multe.

- Dl premier, va rog, va cer ca imediat ordinul care permite micsorarea preturilor la medicamente sa fie emis.

- V-am rugat sa veniti in Parlament sa prezentati situatia reala a economiei, dar constat ca ati incurcat cifrele. As vrea sa prezint adevaratele dvs cifre. Cifra 0 de doua ori. 0 este procentul fondurilor europene absorbite in 2014-2020. Banii care vin vin de la noi. Nu ii mai lasati pe cei din guvernul dvs sa dea vina pe altii. A doua cifra 0, 0 companii romanesti care au primit ajutor de stat, in schimb, au primit sase companii straine.

- Domnule premier, indiferent ce scuze invocati, adevarul este foarte simplu: Acest guvern a esuat. Esecul guvernului tehnocrat este o lectie care se da celor care se cred deasupra democratiei. Ati fost chemat sa prezentati intr-un mod cinstit si real situatia economiei. S-a ajuns la aceasta intalnire de azi, pentru ca a aparut in spatiul public o intentie de a se modifica Codul Fiscal. Domnul premier, sunt sincer, privindu-va in ochi, asa cum am fost mereu. Stiu ca nu stiti sa fiti sincer. Stiati de intentia lui Gabriel Biris.

- Am auzit un discurs electoral si sunt dezamagit. Nu ati respectat ce ati promis cand ati venit in fata noastra.

- Cred ca putem sa ii asiguram pe romani ca orice masura antinationala, orice crestere de taxe va fi reparata de noi, dupa ce vom veni la guvernare. O sa spun ceva ce nu o sa vi se para plictisitor. Din pacate, astazi cuvantul tehnocrat, tehnocratie a devenit sinonim cu incompetenta. Si incompetenta ucide.

14:39: Premierul Dacian Ciolos si-a inceput discursul:

-In noiembrie anul trecut ne-ati conferit un mandat avand ca obiectiv stabilitatea tarii. Ni l-am asumat intr-un moment critic, in care increderea in autoritatile statului era slabita. Ne-am concentrat pe recastigarea increderii cetateanului in stat, cresterea locurilor de munca. Mi se pare esential sa insistam pe transferul bunei cresteri economice inspre crearea de locuri de munca. Ne-am asumat o gestionare mai buna a banului public, canalizare a resurselor catre infrastructura, investitii care sa nu se concentreze doar in zonele favorabile.

- Ati solicitat date privind situatia economica a tarii si permiteti sa va prezint.

- Avem o crestere economica buna. Mai important decat cresterea este sa putem demonstra ca ne-am inscris pe un trend ascendent.

- In semestrul I cresterea economica a fost de 5,2% din PIB, cresterea estimata pe acest an este de 4,8% fata de prognoza de 4,2%. In al doilea trimestru, PIB a crescut cu 6% comparativ cu cel al anului trecut. Este o crestere economica sustenabila, dar ca sa ramana asa are nevoie de reforme structurale.

- Aceasta crestere economica se reflecta si prin mai multe locuri de munca si un nivel de salarizare mai bun. Numarul de salariati a crescut cu 152.000 fata de iulie 2015. Din cele 140.000 de locuri de munca noi in mediul privat, circa 100.000 sunt in zona serviciilor, si restul in zona productiva.

- Vedem o tendinta de scadere a somajului. Trebuie sa subliniem ca, in ciuda scaderii, somajul ramane ridicat la 20-21% pentru tineri. Aici trebuie sa ne concentram atentia in anii care vin pentru a stimula crearea de locuri si pentru cei care intra pentru prima data in campul muncii.

- Salariul mediu net a crescut cu 12% in iulie 2016, fata de aceeasi perioada din 2015, cu o crestere mai mare in IT, industria alimentara si industria textila.

- Cresterea economica de care vorbeam este una sustenabila pentru ca este bazata atat pe consum, cat si pe investitii. In acest an, cresterea este fructul tuturor sectoarelor. De cresterea consumului au profitat si micile afaceri si serviciile. Turismul a crescut in acest an si asta inseamna si crearea de locuri de munca.

- In semestrul I, numarul de locuinte in plus a crescut cu 21% fara de aceeasi perioada a anului trecut.

- In primul semestru, investitiile totale au crescut cu peste 7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Investitiile publice au crescut cu peste 15%, as sublinia investitiile cu infrastructura.

- Cheltuielile totale de la bugetul de stat pentru investitii a fost de 12,8 miliarde lei, 1,7% din PIB, pe primele sapte luni ale anului.

- Investitiile straine directe au crescut cu 2,3 miliarde, o crestere cu peste 25%, aproape 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

- Exporturile au crescut cu 4,2%. Balanta comerciala este negativa, pentru ca importurile au crescut cu 11%. Peste 70% dintre importuri sunt bunuri intermediare.

- Chiar daca aceasta crestere este de doar 4,2%, oricum se situeaza la un nivel superior fata de media europeana unde expoerturile au scazut.

- Avem nevoie sa stimulam in Romania micile afaceri, pentru furnizori, pentru intreprinderile care fac investitii in Romania.

- In primele opt luni, incasarile ANAF au ajuns la 132,4 miliarde lei. Nivelul de colectare a crescut cu 1,6 miliarde de lei fata de anul trecut, in conditiile masurilor de relaxare fiscala.

- Datoria publica a Romaniei - 38,2%, mult sub nivelul maxim admis de tratatul de la Maastricht.

- In aceste limite am putut in acest an - si datorita cresterii economice - sa orientam pentru doua miliarde de lei spre educatie si sanatate, pentru a echilibra nivelul salariilor.

- Aceasta este situatia economica a tarii. O situatie stabila, cu un buget care isi urmeaza cursul planificat la inceputul anului. Insa cum facem pentru ca aceasta crestere sustebabila sa se mentina.

- Trebuie sa ne concentram atentia pe crearea unui mediu favorabil investitiilor si stimularea exporturilor.

- Ne gandim la un program de mobilitate a fortei de munca pentru a deplasa forta de munca acolo unde este de lucru.

- E important sa punem accentul si pe industrii cu valoare adaugata.

- Vrem sa punem accentul si pe dezvoltare cercertare, de aceea, am venit cu eliminarea impozitului pentru cei care lucreaza in dezvoltare cercetare.

- In infrastructura spitaliceasca pregatim pe langa cele trei spitale regionale si construirea altor spitale in parteneriat public-privat.

- Pana acum investitiile in sanatate au fost facute haotic, vrem sa lasam o viziune coerenta.

- Investitiile in educatie raman o prioritate. Venim cu un proiect care pana in 2018 sa asigure reabilitatea imobilelor care nu au autorizatie de functionare.

- Un alt obiectiv pe care ne-am concentrat atentia este reducerea birocratiei, la fel de importanta ca si investitiile din infrastructura. Am oferit posibilitatea contribuabilor de a-si plati taxele cu ajutorul cardului. Cel tarziu luna viitoare vor putea fi platite direct din fata calculatorului prin ghiseu.ro.

- Intr-o luna si jumatate adeverintele de venit nu vor mai trebui ridicate de la ghiseu, ci transmise institutiilor direct prin sistemul informatic. Vom reduce peste cinci milioane de hartii si deplasari la ghisee.

- Nu intentionam sa crestem niciun impozit, nu intentionam sa modificam nicio indemnizatie, asa cum s-a spus.

- Intentionam sa venim cu modificari in Codul Fiscal prin care sa introducem un regim TVA special pentru micii agricultori, sa nu aiba nevoie de toata aceasta birocratie privind inregistratea TVA-ului.

- Ne-am focalizat atentia si pe stimularea capitalului autohton. Capitalul autohton se concentreaza mai ales la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii. Ajutorul de stat l-am crescut de la 100 la 150 de milioane de euro. Am venit cu o schema de ajutor pe care o pregatim acum si care va fi gata pana la sfarsitul anului.

- Rata de absorbtie pentru 2007-2013 a fost crescuta in acest mandat de la 58% (anul trecut) la 78% in acest moment, ceea ce inseamna 3 miliarde de euro care au venit de la UE. Pentru 2014-2020 suntem intr-o faza de pregatire, ca toate statele membre. Am lansat ghiduri de peste 13 miliarde de euro, proiecte care isi vor arata rezultatele incepand de anul viitor. Anul acesta facem licitatii, semnam proiecte si anul viitor vor incepe sa fie implementate. Cred ca pentru prima data am asigurat o corelare intre fonduri si buget. Am venit cu o abordare coerenta.

- Legat de transporturi si infrastructura - in noiembrie anul trecut, am gasit aproape toate santierele blocate. Am reusit sa deblocam toate aceste santiere. In momentul de fata se lucreaza pe toate marile proiecte, pe toate santierele. Nu o sa inauguram foarte multi km de autostrada, ca nu aveam cum, dar vom pleca cu satisfactia ca se lucreaza pe toate santierele. Sibiu-Orastie va fi deschis pana la sfarsitul lunii.

- O sa ma opresc aici si o sa revin cu clarificari.

14:39: Ciolos are 30 de minute sa vorbeasca, pe care le poate folosi la inceput si la sfarsitul dezbaterilor.

14:33: Dacian Ciolos a ajuns in Parlament.

Amintim ca Seful Guvernului a fost prezent in Parlament dupa ce a fost chemat de conducerea Senatului si Camerei Deputatilor. Initiativa a avut-o Liviu Dragnea, care i-a trimis o scrisoare deschisa premierului Ciolos in care ii cerea sa prezinte "de urgenta" in Parlament un raport privind situatia economica reala a tarii.

Dacian Ciolos a acceptat invitatia, iar purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, a transmis ca initiativa lui Dragnea "este foarte buna", pentru ca va da posibilitatea premierului Dacian Ciolos sa arate ca datele economice sunt foarte bune.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Ciolos Parlament situatie economica, #Ciolos Parlament, #Ciolos raport Parlament , #premier
Comentarii