Marile pericole din fata lui Dacian Ciolos

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 07:25
9818 citiri
Marile pericole din fata lui Dacian Ciolos

Persoana premierului desemnat este, in opinia mea, o fericita imbinare de profesionalism cu recunostere interna si internationala, precum si integritate fara pata.

O dovedeste intregul parcurs profesional al lui Dacian Ciolos.

Si tocmai pentru ca avem in fata una dintre personalitatile cele mai valoroase ale Romaniei ar fi mare pacat sa fie sacrificat intr-un joc politic, pe care nu il poate controla. Iar pericolele cred ca sunt mari.

Ca in cazul oricarui guvern tehnocrat, riscurile majore sunt in principiu doua: echipa in sens larg cu care va lucra si sustinerea parlamentara.

Nu e suficient sa ai ministri tehnocrati (sa speram ca noi cu adevarat, dupa asteptarea generata la desemnare), ci este foarte important, este esential ce se intampla sub ei. Secretarii de stat, directorii din ministere, din deconcentrate etc, toti sunt o tesatura adanc politizata de PSD.

Daca ea nu va fi inlocuita rapid, ma tem ca vom ramane in profunzime cu guvernarea PSD si cu toate bombele de incompetenta si coruptie amorsate. Schimbarea aceasta profunda este o misiune teribil de grea pentru un premier apolitic, care nu dispune de aparatul unui partid mare si nici nu il poate folosi daca nu vrea sa-si piarda imaginea apolitica.

Cred ca, pentru investire, Cabinetul Ciolos va avea majoritate, pe de-o parte, pentru ca nimeni nu vrea sa se joace prea tare pe langa butoiul cu anticipate, de pe alta parte, pentru ca el, de fapt, convine PSD.

Nu cred ca Liviu Dragnea chiar isi dorea sa continue guvernarea PSD dupa prabusirea sub furia strazii a Guvernului Ponta, pe valul de ostilitate publica fata de tot ce e politic, obligat sa tina in brate in continuare UNPR si sa faca fata tuturor bombelor populiste plantate de chiar Ponta in economie pentru anul viitor.

Dragnea a propus premier ca sa aiba in raport cu ce sa se defineasca in Opozitie. Si nici macar nu s-a aratat foarte deranjat ca Gabriel Oprea a regasit interesul national alaturi de presedinte. Numai bine l-a mutat in curtea Cotrocenilor.

Si daca sigla e acolo, parlamentarii in schimb vor fi preluati, probabil, bucata cu bucata in PSD, fiecare negociindu-si schimbarea barcii cat de bine se va pricepe. Dar sigla UNPR si figura generalului, atat de detestate, sunt acum in majoritatea care sustine Guvernul, la PNL si Klaus Iohannis, iar dl Ciolos este dependent de voturile generalului.

Singurul care pica foarte, dar foarte prost din povestea aceasta este PNL, care nu numai ca se trezeste in coalitie de facto cu UNPR la sustinerea Guvernului, dar s-a si autodeclarat, prin lipsa oricarei propuneri, incapabil sa guverneze.

Cam cum a facut si cu Primaria Capitalei dupa caderea lui Oprescu de ne-am trezit cu intermar de la UNPR.

Si asta dupa ce PNL are de un an premier desemnat, are program de guvernare si sustine chiar echipa de ministri din umbra. PNL le-a lasat pe toate balta intr-o slugarnicie prin comparatie cu care relatia PDL-Basescu era una de-a dreptul nabadaioasa.

Si daca intrebi acum PNL unde se plaseaza, ce o sa raspunda oare? La putere? Nu guverneaza. In Opozitie? Sustine Guvernul. Liberalii sunt deci intr-un fel de limbo. Si fara a beneficia de avantajele guvernarii, si fara a putea face opozitie, caci ei sustin Guvernul.

De partea cealalta, cum ziceam, PSD se va aseza probabil in Opozitie, pe care chiar stie sa o faca, si se va pune pe tocat Guvernul. O prima dovada este amendamentul la ordonanta salariilor medicilor, propus si sustinut de PSD, care da 10% tuturor bugetarilor ca sa fie bine, sa nu fie rau.

Deci PSD va oferi cu doua maini populisme in an electoral, ca nu da de la el, iar PNL va fi nevoit sa le respinga, ca sa protejeze Guvernul Ciolos a carui politica, nu ma indoiesc, va fi rationala, deci nu neaparat populara, si pe care va trebui sa o deconteze.

Veti spune ca PSD e speriat de strada. Acum da, este. Toti sunt. Dar va amintesc ca asa erau si acum un an. In prima sedinta a Parlamentului de dupa prezidentiale si inca vreo cateva luni, ridicarile de imunitate erau formalitate. Ca unse mergeau. In cateva luni si-au revenit.

Se jurau ca fac legea votului prin corespondenta. Legea a aparut, ce-i drept, dupa aproape un an, intr-o forma atat de proasta incat te intrebi daca nu e mai bine fara ea.

Cred ca performanta Guvernului Ciolos va fi apreciata nu numai in functie de cifrele macroeconomice si gestionarea treburilor curente ale tarii. Dupa izbucnirea strazii, stacheta este foarte sus si de la noua echipa Iohannis-Ciolos se asteapta acum schimbari profunde: de la schimbarea rapida a legii electorale, la reducerea numarului de parlamentari etc.

Asteptari care exced insa puterile noului guvern, fiind in ograda aceluiasi Parlament nereformat, populat de multi penali si/sau inepti, dar cu puterea politica in mana. Iar "strada", am o veste proasta, ma tem ca e bine intrata in case si acolo va ramane pana la o mare nenorocire. Nu cred ca va iesi sa apere cu pieptul gol Guvernul Ciolos.

Asadar, noul premier are toate calitatile personale ca sa guverneze bine. Ce ii doresc eu este mult, mult noroc, acela care sa-l scoata teafar dintre rechinii politicii romanesti, acum retrasi la fund, dar gata sa revina dupa ce valurile se vor lasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ciolos premier desemnat, #Ciolos guvern tehnocrat , #premier