O iluzie riscanta: Nu pe Ciolos il votam!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 07:37
12618 citiri
O iluzie riscanta: Nu pe Ciolos il votam!

Dacian Ciolos a fost votat in unanimitate de PNL premier al partidului pentru ipoteza ca liberalii vor guverna dupa alegeri.

Nu mi se pare o autentica stire, ci doar o consfintire previzibila a unui, sa-i zicem, mariaj, pentru care liberalii au tras mult, acceptand o situatie pe care niciun partid mare nu o accepta fara spasme.

Pentru ca nu e nicio fericire sa curtezi luni de zile pe cineva care te trateaza cu raceala, pe alocuri cu superioritate, si care refuza sa te asume deplin, cu acte in regula.

Mariajul mi se pare in mod evident unul fara pic de pasiune.

Ca au fost strangeri de mana la venirea premierului si imbulzeala la poze dupa discurs tine de nevoia multora de a se afirma, de a lingusi nitel cu gandul la viitor.

Insa, in sala, in timp ce premierul vorbea, nu am vazut niciun pic de entuziasm.

Raceala politicoasa de ambele parti, aplauze anemice si multa ingandurare. N-am sesizat vreun strop de chimie, starea aceea de efervescenta a partidelor care simt ca se duc pe un drum bun, ca sunt mobilizate spre victorie.

Doar Alina Gorghiu ce s-a mai straduit, absolut laudabil, sa ridice nivelul de energie.

Sigur, nu de amor e nevoie, veti spune, ci de obiective comune, de angajament si dorinta de a face bine tarii, adica de cele scrise in Platforma Romania 100.

Teoretic da, practic un partid e un organism complicat, care nu poate face mare lucru daca nu simte, daca nu este inchegat in jurul unui lider puternic, legitimat pe care sa-l urmeze.

In practica, niciun partid, niciunde in lume, nu urmeaza programe si principii, ci lideri. Asa se castiga bataliile, asa se schimba fata lumii.

Dar sa zicem ca PNL va schimba regula si va trage din toate puterile in campanie pentru a instala la Palatul Victoria un premier care nu a vrut sa devina membrul sau, pe care il imparte ca imagine cu un alt partid aflat intr-o fatisa rivalitate si care a lasat deja sa se inteleaga ca vrea sa pastreze o parte a actualei echipe la Palatul Victoria, deci niste oameni care nu au nicio treaba cu PNL.

Ce poate urma?

Daca veti intreba femeile supuse violentelor conjugale cand au inceput problemele, cele mai multe va vor spune ca prima injuratura si/sau prima palma au venit dupa nunta. Inainte a fost cu flori, bomboane si pupaturi.

Acum liberalii par dispusi la orice pentru a se lipi de ceea ce unii dintre ei considera a fi singura locomotiva electorala a momentului. Dar ma intreb cum vor reactiona dupa o eventuala victorie, cand si daca premierul strain de ei va vrea sa puna in aplicare reformele, unele costisitoare electoral?

Ce vor face dupa alegeri, cand premierul va decide sa atace la CCR o lege initiata de ei, precum aceea a darii in plata, sau sustinuta de ei, precum a conversiei creditelor CHF?

Sau cand le va inchide usa in nas primarilor care cer banii de care depinde forta lor politica?

Va veni oare prima palma? Si daca va pleca de acasa, ce? Cu atat mai bine, revenim la ale noastre si mai repede.

Va dau un exemplu concret, deja de actualitate.

Premierul sustine ca a cerut PNL si USR sa nu ii foloseasca imaginea pe afisele electorale. A spus-o si in emisunea de la Realitatea TV, a repetat-o inainte de a pleca de la sedinta liberalilor: "Eu am pus platforma si fotografia pe site, nu avem un contract de drepturi de folosire, dar sigur ca mi-as fi dorit sa nu fie folosita imaginea mea".

Cat succes a avut vedem cu ochiul liber - afise uriase cu poza premierului. Intreb si eu: daca acum, cand ambele partide sunt la maximul de obendienta posibila, incalca flagrant vointa dlui Ciolos, cata autoritate are domnia sa asupra lor in mod real si ce se va intampla dupa ce nu va mai reprezenta un argument electoral?

Spun asta pentru ca, in opinia mea, trebuie sa fim foarte constienti de un lucru atunci cand vom merge la vot pe 11 decembrie: pe cine votam, de fapt?

Oricat ne-ar placea, oricata incredere am avea in premier, nu il votam pe Dacian Ciolos. Pentru ca dl Ciolos nu candideaza si pentru ca nu e membrul niciunui partid aflat in cursa electorala.

Noi vom avea in fata niste liste cu niste oameni, pe care ii vom investi cu puterea politica pe care o vor avea deplina in urmatorii patru ani.

Asa cum sunt ei, cu ce au in cap, cu ce programe sustin, cu profilul lor moral, penal si profesional, ei sunt cei pe care ii vom vota in mod direct.

Ei vor lua deciziile si ei ii vor da puterea dlui Ciolos. Cata putere vor vrea si cat timp vor vrea. Exact asa cum a fost si cu Mihai Razvan Ungureanu, de exemplu. De ei trebuie sa fim convinsi, pe ei trebuie sa ii evaluam.

A-i vota fara a ne fi convins ei insisi, doar pentru ca avem incredere intr-un om care nu are nicio putere politica asupra lor, este o iluzie care se poate spulbera foarte repede si foarte dureros.

Presedintele are deplina dreptate cand spune: "Nu cred ca este cazul sa discutam numele viitorului premier. Aceste alegeri nu sunt alegeri guvernamentale, ci parlamentare. Trebuie sa intelegem cu totii ca aceste alegeri sunt despre Parlament. Alegatorul nu este chemat sa aleaga Guvernul, ci partidul in care are cea mai mare incredere".

La asta cred ca trebuie sa ne gandim in zilele ramase pana la alegeri, daca nu vrem sa cream singuri premisele unei dezamagiri viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Dacian Ciolos premier PNL, #Ciolos afise PNL , #premier