Patru ministri din Guvernul Ciolos se pot intoarce oricand la Comisia Europeana - sunt in concediu

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 14:54
4319 citiri
Patru ministri din Guvernul Ciolos se pot intoarce oricand la Comisia Europeana - sunt in concediu
Foto: Arhiva Facebook/Dacian Ciolos

Dragos Tudorache, Raluca Pruna, Anca Dragu si Cristiana Palmer se pot intoarce oricand sa lucreze la Comisia Europeana, pentru ca si-au luat concediu din posturile de la Bruxelles.

Premierul Dacian Ciolos a demisionat din functia de consilier al presedintelui CE, dar aceasta nu a fost ocupata inca, potrivit informatiilor transmise News.ro de catre reprezentantii Comisiei.

Reprezentantii Comisiei Europene au explicat ca seful Cancelariei premierului Ciolos, Dragos Tudorache, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, ministrul Finantelor, Anca Dragu, si ministrul Mediului, Cristiana Palmer, au invocat motive personale atunci cand au depus actele de concediu la plecarea din posturile de la CE, ceea ce le da posibilitatea sa revina in orice moment.

Potrivit Regulamentului european, ei au dreptul la un an de "concediu din motive personale", insa acesta poate fi prelungit la cerere.

La momentul la care vor dori sa se intoarca la Comisia Europeana, Tudorache, Pruna, Dragu si Palmer isi vor putea relua activitatea la Bruxelles fie pe postul ocupat anterior venirii in Romania, fie pe un alt post disponibil la Comisie in momentul respectiv, se mai arata in raspunsul reprezentantilor institutiei europene pentru sursa citata.

Situatia este mai clara in privinta premierului Dacian Ciolos care, pana la numirea in functia de sef al Executivului, a fost consilier special pe probleme de securitate alimentara al presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Premierul si-a dat demisia, insa postul de consilier ocupat de Ciolos la CE este in continuare disponibil, nicio alta persoana nefiind desemnata in locul sau pana la acest moment.

In privinta banilor primiti de ministrii romani de la institutia europeana, acestia au primit ultimul salariu inainte sa plece de la Comisie: "In concordanta cu regulamentul european 'plata remuneratiei oficialilor se face in ziua de 15 a fiecarei luni pentru luna in curs'. Oficialii romani au primit ultimul salariul conform acestei reguli. Concediul din motive personale a inceput dupa ziua de 15 a lunii, iar acestia si-au primit ultimul salariu inainte sa plece de la Comisie".

Premierul Dacian Ciolos nu a fost remunerat pentru activitatea sa de consilier special al presedintelui CE Jean-Claude Juncker.

Concediul pe motive personale invocat de cei patru ministri se va incheia in luna noiembrie a acestui an. In functie de planurile fiecaruia, acestia au optiunea de a-si prelungi concediul de la CE sau de a se intoarce la Comisie.

Mandatul Guvernului Dacian Ciolos a inceput in 17 noiembrie 2015, odata cu primirea votului de investitura din partea Parlamentului si cu depunerea juramantului. Premierul a declarat in repetate randuri ca durata mandatului este de un an, cat timp va fi sustinut de Parlament. Totodata, cei patru ministri au precizat ca intentioneaza sa se intoarca la Bruxelles la finalul anului 2016, odata cu incetarea mandatelor.

Cati bani castigau la CE

Dragos Tudorache, seful Cancelariei prim-ministrului Dacian Ciolos, a fost sef de unitate, Coordonare si Strategie in cadrul Directiei Generale pentru Afaceri Interne si Migratie a Comisiei Europene din martie pana in noiembrie 2015. Potrivit declaratiei de avere, Tudorache a incasat 127.000 de euro anul trecut de la CE.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a fost consilier coordonator la Directia Generala Piata Interna, Antreprenoriat, Industrie si IMM-uri (DG GROW) - Unitatea Politica privind piata unica, recunoasterea reciproca si supravegherea pietei in perioada iunie-noiembrie 2015. In declaratia de avere postata de ministrul Pruna pe site-ul Guvernului nu este trecut salariul incasat de aceasta in 2015. Este trecut insa venitul salarial din 2014, de 91.664 euro, cand Pruna lucra in cadrul aceleiasi directii, insa la Unitatea Libera Circulatie a marfurilor in sectoarele nearmonizate.

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu Paliu, a fost analist economic in cadrul Directiei Generale Unitate Economica si Financiara: Dezechilibre macroeconomice si Ajustare, pozitie pe care a ocupat-o din februarie 2013 pana in noiembrie 2015. Anul trecut, Dragu a avut venituri salariale totale de 107.368 euro net, se arata in declaratia de avere postata pe site-ul Executivului.

Cristiana Pasca Palmer, in prezent ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, a fost Sef de Unitate: Mediu, Schimbari Climatice, Resurse Naturale in cadrul Directoratului General de Cooperare Internationala si Dezvoltare al Comisiei Europene din noiembrie 2011 pana in noiembrie 2015. Anul trecut, Palmer a incasat de la CE 112.000 euro, potrivit declaratiei de avere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dacian Ciolos ministri concediu Comisia Europeana , #premier