Scandalul dezinfectantilor Ciolos: Nu am primit informari de la SRI

Luni, 09 Mai 2016, ora 18:19
2548 citiri
Scandalul dezinfectantilor Ciolos: Nu am primit informari de la SRI
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, ca nu a primit de la Serviciul Roman de Informatii informari despre situatia infectiilor intraspitalicesti.

"Nu am primit, am avut o discutie cu domnul director Hellving (Eduard Hellvig - n.red.) in urma cu cateva zile si mi-a promis ca imi va trimite in sinteza toate elementele pe care le au si le-am solicitat sprijin", a declarat Dacian Ciolos, luni dupa-amiaza.

Intrebat ce masuri se impun in continuare vizavi de problemele din domeniul sanatatii, premierul a raspuns: "Din discutiile pe care le-am avut cu conducerea Ministerului Sanatatii, inteleg ca acele proceduri privind controlul biocidelor nu se definesc prin hotarare de Guvern, ci prin ordin de ministru si am cerut secretarilor de stat sa vina pana miercuri cu proiectul de ordin de ministru prin care sa definim si acele proceduri pe biocide.

Si am in vedere in zilele urmatoare sa vedem mai multe astfel de acte normative care pot fi decise imediat si care sa completeze sau sa clarifice cumva cadrul normativ pe aceste subiecte".

Serviciul Roman de Informatii a anuntat, luni, ca stia despre situatia privind infectiile intraspitalicesti si ca a transmis o suta de informari in ultimii cinci ani decidentilor legali. Precizarile au venit dupa ce Gazeta Sporturilor a publicat un material potrivit caruia, SRI ar fi stiut de problemele cu dezinfectantii.

Scandalul dezinfectantilor: SRI sustine ca a trimis 100 de informari in ultimii 5 ani

"In documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infectiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara. Printre beneficiarii legali ai informarilor noastre pe aceasta problematica sunt presedintii de Consilii Judetene, prefectii, ministrii, prim-ministrul, presedintele Romaniei.

Toti acesti beneficiari legali au primit informari constante, fiecare, potrivit atributiilor lor, despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. In ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informari, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti", au transmis, luni, oficialii SRI.

In urma acestui anunt, si Administratia Prezidentiala a transmis un punct de vedere, spunand ca "informarile pe care le primeste presedintele sunt secrete si strict secrete".

In spitalele romanesti au fost declansate numeroase controale in ultimele saptamani, dupa ce s-a descoperit ca dezinfectantii companiei Hexi Pharma sunt diluati.

Scandalul dezinfectantilor: Lista spitalelor cu probleme - 9 sunt din Bucuresti

Ministerul Sanatatii a publicat, vineri, o lista cu 50 de spitale in cazul carora testele de sanitatie efectuate au dovedit ca exista probleme. Unitatile sanitare se afla in 22 de judete, iar noua dintre ele sunt in Capitala, si anume Institutul National de Endocrinologie Parhon, Spital de Urgenta Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca), Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spital Sf Stefan, Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila si Spitalul Universitar de Urgenta.

Sambata, premierul Dacian Ciolos a anuntat ca se deruleaza doua tipuri de anchete, una penala, a procurorilor, si una administrativa, in cadrul careia vor fi testate toate produsele pentru dezinfectare din toate spitalele, urmand sa fie testata concentratia lor si eficacitatea.

Scandalul dezinfectantilor diluati E oficial: Achimas Cadariu si-a dat demisia de la Ministerul Sanatatii

In urma acestui scandal, luni, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, si-a dat demisia, iar interimatul este asigurat de premierul Dacian Ciolos.

A.G.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Ciolos SRI informari dezinfectanti, #Ciolos SRI dezinfectanti, #Ciolos scandal dezinfectanti , #premier