AFP: Dacian Ciolos va fi in centrul atentiei media la audierile din CE

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 16:43
2107 citiri
AFP: Dacian Ciolos va fi in centrul atentiei media la audierile din CE

Comisarul desemnat pentru agricultura, candidatul Romaniei, Dacian Ciolos, este inclus de agentia France-Presse pe o "lista scurta" a nominalizatilor din Comisia Barroso II care vor fi in centrul atentiei mediatice, fie din cauza portofoliului pentru care sunt propusi, fie din cauza criticilor.

In privinta lui Dacian Ciolos, France-Presse aminteste ca romanul este cunoscut ca un apropiat al Frantei, care militeaza pentru mentinerea unor subventii importante in sectorul agricol.

Casatorit cu o frantuzoaica, Ciolos este considerat un prieten personal al lui Michel Barnier, fost ministru al Agriculturii in Franta, in prezent propus pentru a ocupa in Comisia Barroso II ravnitul post de comisar pentru piata interna si servicii financiare.

Partizanii reformei Politicii Agricole Comune nu vad cu ochi buni ca in Comisie sa se ocupe de agricultura o personalitate provenind dintr-o mare tara agricola, cu atat mai mult cu cat Romania a fost criticata pentru controalele superficiale in privinta acordarii subventiilor europene, scrie AFP.

Criticii Politicii Agricole Comune, in special Marea Britanie, au spus ca prin Ciolos Franta va avea de fapt doi comisari in executivul european.

Lui Ciolos nu i se reproseaza nimic la capitolul pregatirii profesionale, dimpotriva, la anuntarea nominalizarii sale pentru portofoliul agriculturii, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avut o reactie foarte ferma si emotionala, luandu-i apararea lui Dacian Ciolos in legatura cu faptul ca vine dintr-o tara ce a avut probleme in gestionarea fondurilor agricole. Barroso a spus ca Ciolos a fost cel mai competent candidat pe care l-a avut pentru acest post.

"Este o insulta fata de persoana si fata de tara respectiva. Avem un principiu in Europa - principiul non-discriminarii. A spune ca un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru ca vine dintr-o anumita tara este impotriva valorilor noastre si nu pot accepta asa ceva", a spus Barroso raspunzand unei intrebari in acest sens la conferinta de presa in care a anuntat componenta noii sale echipe.

"Sunt extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos ministru (comisar - n.r.) pentru agricultura si dezvoltare rurala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nici o indoiala. Am vorbit cu el, stiu ca este foarte angajat in dosarul agriculturii, a lucrat toata viata in acest domeniu," a precizat presedintele CE.

Concept modern pentru agricultura

El a adaugat ca Ciolos este dedicat unui concept modern privind agricultura si dezvoltarea rurala - "asa cum am subliniat in prioritatile politice prezentate Consiliului si Parlamentului European", dupa cum a spus Barroso - , aluzie la ingrijorarile pe care le-ar putea formula unele capitale privind sprijinul puternic al Frantei pentru candidatul roman.

Franta doreste mentinerea actualei politici agricole comune, deoarece este cel mai mare beneficiar al subventiilor in acest domeniu. Modernizarea politicii se traduce prin recalibrarea finantarilor catre alte prioritati. De pilda, in viziunea comisarului desemnat pentru agricultura, pe care i-a expus-o si presedintelui Barroso, Politica Agricola Comuna trebuie sa sprijine competitivitatea orientand fondurile si acolo unde nu s-a investit suficient, in special in Europa de Est.

Cu toate asigurarile date de Barroso, agentia germana de presa DPA scria intr-o analiza ulterioara ca Dacian Ciolos ar putea avea probleme in ianuarie, la audierile din Parlamentul European, pentru ca portofoliul atribuit lui este cel mai controversat.

Cel mai mare semn de intrebare s-a ridicat asupra comisarului Romaniei, Dacian Ciolos, caruia i s-a atribuit portofoliul agriculturii, in ciuda faptului ca tara sa a avut probleme cu primul executiv condus de Barroso in ceea ce priveste administrarea fondurilor UE, scria DPA. Mai multe medii occidentale au spus ca atribuirea portofoliului agriculturii pentru Ciolos este rezultatul presiunilor din partea Frantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dacian Ciolos audieri, #Ciolos atentie media, #comisar desemnat agricultura , #stiri Dacian Ciolos