Dacian Ciolos, ultima suta de metri

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 16 Martie 2017, ora 10:17
19464 citiri
Dacian Ciolos, ultima suta de metri

Fac parte dintre cei care au un mare respect pentru calitatea umana si intelectuala a fostului premier Dacian Ciolos.

Cred ca desi din multe puncte de vedere guvernarea de un an de zile a domniei sale a fost mai degraba un act ratat (pentru ca nimic din ceea ce a realizat sau macar inceput nu este, dupa cum vedem, ireversibil), dl Ciolos a setat un standard de eleganta, decenta si bun simt in guvernarea Romaniei, la care oricine doreste un anumit tip de relatie intre guvernant si guvernat se poate raporta pe viitor.

In egala masura, dincolo de acesta simpatie pe care nu o ascund, cred ca ceea ce i se intampla din punct de vedere politic dlui Ciolos nu e nici surprinzator, nici nemeritat. Da, este firesc din punct de vedere politic ca atat PNL, cat si USR sa aiba o reactie de respingere, mai mult sau mai putin explicita, mai mult sau mai putin dura, in fata incercarilor de apropiere ale fostului premier.

Sigur ca in joc sunt si multe orgolii marunte, si meschinarii ale unor lideri care tin cu dintii de jucarie, dar dincolo de asta, in poza mare, problema dlui Ciolos este ca nu transmite o imagine de lider, ba chiar mai grav, transmite ca nici macar nu-si doreste sa fie unul cu adevarat, ceea ce este incompatibil cu politica nu numai in Romania, ci oriunde in lume.

Da, si eu cred ca trebuie sa iesim din obsesia liderului providential, care le face singur pe toate, luand cumva tara pe o mesianica persoana fizica. Dar asta nu inseamna ca nu mai e nevoie de lider deloc. Este mare nevoie.

In orice structura, micro sau macro, ca e echipa pe santier sau stadion, ca e partid sau tara, e nevoie de un lider, adica o personalitate marcanta care sa conduca jocul, sa fie elementul de raportare, de coagulare.

Nici politica nu merge fara lideri. Ce tip de lider, e o alta poveste, dar el trebuie sa existe. Iar problemele pe care le au PNL si USR sunt in buna masura consecinta problemelor de lideri si lidership. Ambele partide ar fi avut nevoie de Dacian Ciolos si au verbalizat nevoia anul trecut, cand dl Ciolos ar fi fost primit in oricare dintre aceste partide cu bratele deschise si ar fi putut sa il modeleze usor dupa viziunea domniei sale.

Atunci dl Ciolos a sacrificat scopul, adica reformarea pe care o incepuse, pentru a salva metoda, adica tehnocratia. Efectul se vede in restauratia cat de curand deplina. Dar partidele refuzate atunci de dl Ciolos, care au trecut cum s-au priceput prin desertul campaniei si al victoriei strivitoare a PSD, nu au cum sa mai faca priza cu acela care atunci putea schimba jocul, dar n-a facut-o.

Din acea campanie teribila, in care dl Ciolos mai degraba a transmis disociere, pentru PNL si USR domnia sa nu poate fi decat un corp strain, chiar o amintire dureroasa. Sigur ca teoretic poate fi impus pe deasupra, dar nu vad la ce i-ar folosi. Daca liderul nu are sustinere reala, nu are nimic.

Asa ca pentru dl Ciolos cred ca teoretic ramane doar calea de a-si forma un nou partid. Dar repede. Pentru ca in opinia mea ceea ce l-a costat enorm in relatia cu cele doua partide, adica nehotararea, indecizia, ambiguitatea, incepe sa-l coste in raport cu electoratul a carui rabdare este limitata.

I-am ascultat ultima interventie pe tema politica la RFI:" Deocamdata, nu am nimic conturat sau decis nici cu PNL, nici cu USR. Luam in calcul foarte serios inclusiv un proiect politic nou, deci un proiect politic, o miscare politica sau un partid politic". Dl Ciolos pare cumva blocat in faza evaluarii, o faza infinita care incepe sa-l defineasca.

Eu inteleg ca resortul profund al acestor ezitari nu tine de lasitate sau smecherie, ci, cel mai probabil, dintr-un dubiu intelectual. Dar asta devine, imi pare rau, un detaliu cat timp efectul este acelasi.

Daca dl Ciolos vrea sa joace un rol in politica romaneasca, si eu cred ca poate, esential ar fi sa se arunce odata in apa, adica sa arate un lider cu vointa, cu nerv, cu viziune, cu o anumita ideologie, care sa se bata cu PSD pe teren politic, cu arme politice si care sa numere nu doar like-uri, ci si voturi.

Dubiul este aur pur in linistea bibliotecii, dar in politica el nu trebuie sa devina brand pentru ca erodeaza increderea. Si nimeni nu va avea mai multa incredere in tine decat ai tu, in orice caz nu pe termen lung, nu pentru a te urma intr-un demers greu de constructie.

Ma tem ca dl Ciolos este deja contracronometru, cumva pe ultima suta de metri. Daca nu va reusi sa valorifice rapid credibilitatea de care inca se bucura, speranta care se leaga inca de domnia sa, acest capital se va pierde. Si daca i se va lipi brandul ezitarii cronice, nici cale de intoarcere nu va mai fi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Dacian Ciolos PNL, #Dacian Ciolos USR, #Dacian Ciolos partid , #stiri Dacian Ciolos