Guvernul va reduce acciza pentru motorina utilizata in agricultura

Vineri, 07 Martie 2008, ora 15:09
1113 citiri
Guvernul va reduce acciza pentru motorina utilizata in agricultura

Guvernul va adopta, in sedinta de saptamana viitoare, un act normativ prin care va reduce acciza pentru motorina utilizata in agricultura, au anuntat, vineri, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, si ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, relateaza NewsIn.

"Legat de motorina, miercuri, vom prezenta o nota in sedinta de Guvern, in care ne-am asumat angajamentul de a propune cea mai favorabila solutie potrivit reglementarilor europene.

Din perspectiva Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), agricultura va avea clauza agriculturii celei mai favorizate in contextul UE si vom asigura finantarea pentru ca pretul la motorina sa fie avantajos pentru agricultura", a declarat Vosganian.

Ulterior, ministrul Agriculturii a precizat ca prin actul normativ va fi redusa acciza la motorina.

Ciolos declara, la inceputul lunii februarie, ca Ministerul Agriculturii (MADR) nu poate majora subventia pentru motorina, sprijinul financiar de un leu pe litru fiind notificat la CE, dar ca va solicita Ministerului de Finante sa reduca acciza la motorina.

Reprezentantii producatorilor agricoli si cei ai sindicalistilor din agricultura au solicitat autoritatilor identificarea unor solutii pentru ca fermierii sa achizitioneze motorina la jumatate de pret.

Potrivit reprezentantilor agricultorilor, exista doua variante pentru solutionarea revendicarii, fie reducerea accizei pentru motorina, fie majorarea subventiei.

Totusi, MEF nu era de acord cu reducerea accizei si propunea MADR sa majoreze subventia. In egala masura, Ciolos spunea ca singura solutie este reducerea accizei.

Practica subventionarii agriculturii, prin diminuarea accizei pentru motorina, este uzuala in Uniunea Europeana si acceptata de legislatie.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, Dacian Ciolos si Varujan Vosganian, s-au intalnit, vineri, cu reprezentantii sectorului bancar pentru a discuta despre oportunitatile de finantare pentru sectorul agricol.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#guvern, #va reduce, #acciza, #motorina, #agricultura , #stiri Dacian Ciolos