Presa germana: Ciolos ar putea avea necazuri la audierile din PE

Sambata, 28 Noiembrie 2009, ora 09:51
3250 citiri
Presa germana: Ciolos ar putea avea necazuri la audierile din PE

Dacian Ciolos ar putea avea probleme in ianuarie, la audierile din Parlamentul European, pentru ca portofoliul atribuit lui este cel mai controversat, afirma agentia germana de presa DPA intr-o analiza a componentei propuse pentru noua Comisie Europeana.

Cel mai mare semn de intrebare s-a ridicat asupra comisarului Romaniei, Dacian Ciolos, caruia i s-a atribuit portofoliul agriculturii, in ciuda faptului ca tara sa a avut probleme cu primul executiv condus de Barroso in ceea ce priveste administrarea fondurilor UE, scrie DPA.

Ciolos ar putea avea necazuri cand Parlamentul European va evalua noua echipa, in ianuarie. Barroso a raspuns deja la criticile referitoare la numirea lui Ciolos spunand ca niciun candidat nu ar trebui sa fie discriminat din cauza tarii de origine.

Analistii ii considerau vineri pe presedintele francez Nicolas Sarkozy si pe cancelarul german Angela Merkel ca fiind marii castigatori ai negocierilor pentru Comisia Europeana, intrucat Franta si Germania si-au asigurat doua dintre cele mai influente posturi in noul executiv - piata interna, respectiv energia. Si alti membri au greutate ai UE - printre care Spania, Italia, Polonia - au motive de satisfactie, pentru ca au obtinut portofolii bune, potrivit DPA.

Chiar daca in cele din urma comisarii nu vor apara interesele lor nationale in Executiv, guvernelor le-ar placea sa contureze politica UE controland cele mai importante functii la Bruxelles. Comisarul Germaniei, Guenther Oettinger, nominalizat pentru energie, va fi in pozitia de a apara legaturile stranse ale tarii sale cu Rusia - exportator major de gaz pentru UE.

Analistii l-au inclus si pe Barroso in lista lor de castigatori, notand ca recenta numire a mai putin cunoscutului belgian Herman Van Rompuy in functia de presedinte al Consiliului European i-au crescut inevitabil influenta portughezului. "Barroso este acum cel mai puternic printre slabi", a comentat un expert citat de DPA.

In ceea ce il priveste pe Ciolos, mai multe medii occidentale spun ca atribuirea portofoliului agriculturii este rezultatul presiunilor din partea Frantei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Dacian Ciolos comisar european, #audieri Parlamentul European Ciolos, #presa straina Ciolos , #stiri Dacian Ciolos