Prima runda de negocieri intre patronate si retaileri

Miercuri, 19 Martie 2008, ora 09:42
974 citiri
Prima runda de negocieri intre patronate si retaileri

Producatorii si retailerii din industria alimentara se vor intalni miercuri, pentru prima data, in cadrul unei runde de negocieri ce va fi mediata de ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, anunta The Money Channel.

Patronatele din industria alimentara cer modificarea legislatiei care reglementeaza functionarea retelelor de hypermarketuri. Reprezentantii patronatelor cer autoritatilor sa protejeze industria alimentara romaneasca si sectorul agricol, de politica de monopol practicata de hypermarketuri.

Reprezentantii Romalimenta acuza faptul ca hypermarketurile impun taxe excesive pentru producatorii care isi vind produsele prin intermediul lor, iar acest fapt se reflecta in mod direct in preturile produselor, acestea fiind printre cele mai mari din Uniunea Europeana.

Patronatele mai acuza retelele de hypermarketuri pentru faptul ca si-au creat o pozitie de monopol, motiv pentru care miercuri vor cere o lege care sa ii protejeze.

"Sunt doua capete la care se va merge: primul reprezinta o modificare la legea concurentei cu procentul care inseamna monopol de piata, iar al doilea capat va fi o discutie directa cu hipermarketurile pentru un protocol de bune practici, daca putem sa ii spunem asa.Exista un model in Spania", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

"Prin taxele impuse de supermarket, impuse, nu acceptate, pretul nostru de vanzare catre retail este mai ridicat exact cu cuantumul acestor taxe. In cazul in care ei vor dori sa scoata aceste taxe din pretul nostru nu stiu care va fi pretul la ei in supermarket s-ar pautea ca pretul la ei sa ramana acelasi dar va aparea un pret alternativ, dupa parerea noastra mai mic exact cu cuantumul acestor procente pe retelele alternative, deci pe retelele de proximitate", a mai spus presedintele Romalimenta.

Pana in prezent reprezentantii hypermarketurilor au refuzat sa faca orice declaratii pe marginea taxelor pe care le percep producatorilor.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#preturi, #hypermarket, #monopol, #negocieri , #stiri Dacian Ciolos