Unde ne sunt Ciolos-ii?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 13:11
7156 citiri
Unde ne sunt Ciolos-ii?
Foto: Parlamentul European

"A raspuns intrebarilor cu competenta, a aratat ca stie PAC (politica agricola comuna n.r.), ca poate administra dificilul compromis intre diferitele parti. A fost foarte foarte bun, chiar si cand a vorbit despre chestiuni dificile".

Au fost vorbele lui Paolo Castro, presedintele Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, la adresa lui Dacian Ciolos dupa audierea romanului candidat pentru portofoliul Agriculturii.

N-a fost doar opinia lui Paolo Castro. Audierile s-au incheiat cu aplauze si cu un aviz pozitiv acordat in unanimitate. Este o performanta cu care putini candidati se pot lauda, cu atat mai stralucitoare cu cat ea este obtinuta pe terenul minat al Agriculturii.

Vorbim despre, poate, cel mai disputat si neomogenizat domeniu, cu interese exploziv divergente, miza celor mai zgomotoase proteste de strada si, pana la urma, cel mai legat de necesitatile primare ale fiecarui om. A le armoniza pe toate acestea, a convinge si multumi reprezentantii tuturor tarilor si ai tuturor grupurilor politice este cu adevarat uimitor, cu atat mai mult cu cat domnul Ciolos are legat de picior bolovanul tarii europene cu cea mai problematica agricultura.

Cum a reusit Dacian Ciolos? Dovedind un amestec foarte puternic de viziune, diplomatie si profesionalism. Adica exact ceea ce lipseste dramatic in politica de la Bucuresti. Si acultandu-l, probabil ca multi dintre europarlamentarii familiarizati cu situatia Romaniei s-or fi intrebat: cum e posibil ca aceeasi tara sa aiba in acelasi timp un profesionist de asemenea calibru si cea mai inapoiata agricultura din Europa? Este un paradox romanesc.

Si, mai mult decat atat, este un paradox multiplicat de mii de ori.

Romania nu este o tara fara profesionisti. Sunt multe creiere exceptionale, de tipul Dacian Ciolos, care activeaza discret si eficient in economia privata, in tara sau in strainatate. Intre timp, tara este condusa de nulitati vocale si pline de tupeu, cu o ascensiune si diseminare metastatatica la toate nivelurile statului. Valorile autentice nu razbesc catre zona puterii in stat si nici nu sunt motivate sa lupte pentru a ajunge acolo.

Sa luam exemplul lui Dacian Ciolos, pana la urma unul fericit. A fost tinut in anonimat, pe un post de rangul al doilea, in timp ce agricultura romaneasca era data pe mana unor "somitati" ca Dan Motreanu sau Decebal Traian Remes.

A ajuns ministru doar cand pericolul activarii clauzei de salvgardare a fost iminent. Cam ca un doctor chemat sa scoata pacientul din coma. L-a scos, insa dupa alegeri agricultura a recazut in zona mediocritatii si abia acum a fost reasezata, cu forta aproape, in sarcina unui specialist.

Dl. Ciolos are totusi sansa de a-si arata la Bruxelles intreaga valoare. Iar meritul de a-l fi promovat pentru portofoliul Agriculturii si de a-i fi negociat sustinerea politica europeana, cand nimeni nu credea ca are vreo sansa, ii apartine presedintelui Traian Basescu.

Lucian Croitoru este un exemplu nefericit, nu atat pentru el, cat pentru Romania. Consilierul de ani de zile al guvernatorului BNR a pierdut postul de viceguvernator in fata lui Bogdan Olteanu, cu mult mai calificat, nu-i asa, pentru aceasta inalta pozitie.

Apoi, desi ar fi fost de la distanta premierul cel mai competent in aceasta perioada de criza, a fost respins initial de PNL, PSD si UDMR, pentru ca dupa alegerile prezidentiale sa fie uitat si de PD-L.

Daniel Funeriu a ajuns ministru al Educatiei impotriva vointei PD-L, desi este de departe cel mai calificat pentru aceasta pozitie. Partidul a vrut acolo un cadru de nadejde, pe fostul sindicalist Catalin Croitoru. Asta dupa ce PD-L ii mai daduse o plama lui Daniel Funeriu, asezat pe loc neeligibil pe lista de partid la alegerile europarlamentare.

Monica Macovei a fost suficient de buna pentru a lucra pentru Foreign Office-ul bitanic in zona anticoruptiei, dar nu are loc la Bucuresti. Cum in Romania problemele Justitiei sunt "rezolvate", a fost trimisa la Bruxelles, unde este de altfel si foarte apreciata.

Si acestea sunt doar cazurile notorii de competente autentice refuzate politic. Multe altele anonime, se consuma la toate nivelurile. Ele reprezinta, de fapt, sansa refuzata de progres a Romaniei. Modernizarea si reformarea Romaniei vor fi posibile doar daca si cand tara aceasta va ajunge pe mana Ciolos-ilor, a LucianCroitor-ilor si a Funeri-lor, care sa aiba nu numai functia, ci si mijloacele si libertatea de a o exercita profesionist. Altfel, nu prea avem ce spera.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Dacian Ciolos comisar european, #Daniel Funeriu Educatie, #specialisti Romania , #stiri Dacian Ciolos
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Stimata Dna Ioana Ene ! Lucian Critoru NU a fost uitat nici de PD-L si nici de Presedintele Basescu .
Poza THEO
THEO
rank 5
Unde ne sunt Ciolosii? Dar Basescu a promovat persoane de valoare mult mai mare! Unde ne sunt EBA-ele? Unde ne sunt Prigonii Juniori? Unde ne sunt Bahmutencele?