Grecia si Dacian Ciolos, doua avertismente pentru Bucuresti

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 15:56
5202 citiri
Grecia si Dacian Ciolos, doua avertismente pentru Bucuresti

Premierul Boc ar fi trebuit sa tresara in somn la auzul vestilor ca Grecia a primit o palma de la Uniunea Europeana si ca la Palatul Victoria il asteapta scrisoarea acida de la proaspatul comisar pentru Agricultura. Dacian Ciolos a trimis o scrisoare Romaniei in care da un termen de doua luni autoritatilor dambovitene pentru a-si rezolva problemele legate de fondurile structurale.

Avertismentul Uniunii Europene transmis prin gura noului comisar pentru Agricultura apare ca o bomba la Bucuresti. Adevarul e ca, in buna optica damboviteana, nimeni dintre guvernanti nu s-ar fi asteptat la un asemenea gest dur. Or fi declarat ei "pe sticla" ca inteleg ingrijorarea Uniunii, ca o sa respecte sugestia dar, in sinea lor au gandit despre Ciolos: adica...hai dom'le, chiar pe noi, pe romanasii lui sa ne ia la trei-pazeste? Pai...daca stiam ce ne face, il mai trimiteam noi acolo la Bruxelles?

Ceea ce nu intelege clasa politica este ca de la populismul demagogic la profesionalismul lui Dacian Ciolos este distanta mare. Si ca avertismentul este mult mai profund decat pare la prima vedere si ar trebui sa-i multumeasca domnului Ciolos pentru eleganta.

De fapt, in spatele scrisorii domnului Ciolos se ascunde o realitate mult mai hada: daca nu-i folositi voi... o sa-i foloseasca altii. Asa ca puneti mana si munciti. Caci, la Bucuresti, principala preocupare a guvernului este populistul sablon al cheltuirii cu "bun-simt" a banul public, mai ales prin reducerea cheltuielililor (ceea ce e foarte simplu...mai taiem din bugetari). Nu exista nici o preocupare reala pentru cresterea bunastarii. Prin programe europene! Vorba lui Ion Tiriac: "toti se chinuie sa imparta << caciula lui Vladescu >> dar nimeni nu se gandeste cum sa mai puna niste bani in ea".

Fondurile- un blestem pentru guvernanti

Problema fondurilor structurale, pe care Romania le trateaza cam cu sictir, provine intr-adevar, din nefericire, nu numai din lehamitea guvernantilor ci si din zgarcenia bancilor care nu prea ofera credite pentru instituirea cofinantarilor, preferand insa sa stea in expectativa pentru a putea sprijini, la o adica bancile-mama atata timp cat nici statul nu se zdrobeste sa acceseze acesti bani sau sa ofere garantii pentru agricultori. Nu-i vorba ca nici guvernul nu s-a opintit prea tare sa-i aduca la ordine pe reprezentantii marilor banci, preferand insa sa-si trimita clintela de partid sa mai impuste cate-un ban cinstit prin consiliile de administratie.

Oricum si interesul posibililor beneficiari privati este scazut atata timp cat zecile si sutele de agentii, oficii si organisme intermediare, suplimentare sau principale care cica se ocupa cu atragerea de fonduri nu sunt altceva decat niste sinecure caldute pentru diversele clientele de partid. Posibilul beneficiar privat nici nu este educat in spirit antreprenorial ca nici nu are prea multe exemple la care sa se raporteze iar programele de instruire sunt mai mult ocazii pentru protipendada blonda de la Bucuresti sa mai faca cate un weekend pe banii statului la Busteni sau Costinesti. Zeci si zeci de ghiduri si manuale de accesare, mii de pagini si zeci de birouri care trebuie sa puna sute de stampile plus o administratie care, cel mai adesea habar nu are nimic din ce trebuie sa faca un solicitant de fonduri, toate astea fac ca un simplu dosar sa se transforme intr-un cosmar pentru orice binevoitor.

Ce sa mai vorbim de posibilii beneficiari din administratie. Acolo e jale mare. Pentru ce sa se zdrobeasca oamenii aia de la primarie sau de la Directia de Agricultura daca stiu foarte bine ca peste un an sau doi oricum vor fi schimbati pe criteria politice. Ca sa se laude "ailalti" cu rezultatele? Si oricum la ce sa imparta bugetul institutiei mai intai? Pentru constituirea de fonduri de cofinantare pentru proiecte sau pentru prime si bonusuri? Asa ca se prefera temporizarea si traiul caldut in spatele biroului.

Treaba asta cu fondurile structurile pare sa atarne mai mult ca o piatra de moara la gatul guvernantilor. Nu mai bine i-ar fi lasat Europa in pace sa imparta ce au ei si sa fure ce au altii? Totusi regulile trebuie respectate. Am intrat in hora europeana, trebuie sa jucam!

Nervozitate la Bruxelles

Si ca sa vedem ca nu glumeste, Uniunea Europeana a facut un gest fara precedent in toata istoria sa prin retragerea dreptului de vot al Greciei la Summitul European de saptamana viitoare. Uniunea Europeana a somat Grecia sa recurga la masuri drastice de austeritate, reducerea deficitului controlul strict al politicii sale fiscale. Desi un gest simbolic, mesajul venit de la Bruxelles tradeaza nervozitatea Europei fata de orice derapaj al statelor componente. In plus, este o umilinta fara seaman pentru cea mai veche democratie a lumii si pentru un stat de baza al constructiei europene, Grecia.

Daca nu va respecta deciziile de la Bruxelles, Grecia va risca si alte masuri alte masuri punitive, de aceasta data mai putin simbolice. Si daca Grecia, raiul turismului mediteraneean si patria marilor armatori maritimi a patit rusinea asta, ce s-ar intampla cu Romania daca ar ajunge intr-o situatie asemanatoare?

De aceea, gestul elegant al domnului Ciolos nu trebuie privit ca un exces de zel ci ca un sprijin pentru Bucuresti, anuntandu-ne, diplomatic, "avant la lettre", care este curentul de opinie in cadrul Uniunii Europene pentru statele care se fac ca lucreaza pentru cresterea economiei si se joaca cu regulile europene. Oare la Palatul Victoria o fi citit cine trebuie scrisoarea respectiva? O fi inteles cu adevarat talcul mesajului care ni se transmite?

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Dacian Ciolos avertisment, #Uniunea Europeana Ciolos avertisment, #bani agricultura Ciolos , #Uniunea Europeana