Barna a comentat in USR ancheta Rise Project: Spune ca s-a sacrificat cand a intrat in politica si ca e mandru de tot ce a facut (Audio)

Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 22:13
6850 citiri
Barna a comentat in USR ancheta Rise Project: Spune ca s-a sacrificat cand a intrat in politica si ca e mandru de tot ce a facut (Audio)
Foto: Emanuel Titus Iliesi/Mediafax/Hepta.ro

Dupa ampla ancheta in care sunt dezvaluite mai multe nereguli si probleme din activitatea lui Dan Barna de consultant pe fonduri europene, jurnalistii de la Rise Project au publicat miercuri o inregistrare audio in care liderul USR le povesteste colegilor de partid cum vede el materialul jurnalistic.

Barna spune ca nu a facut nimic imoral sau ilegal si ca e mandru de tot ce a realizat in perioada in care a facut consultanta, dar ca s-a sacrificat si a renuntat la toate acelea pentru a intra in politica. El pune si cu aceasta ocazie sub semnul indoielii bunele intentii ale jurnalistilor de la Rise Project, considerand ca un contracandidat la prezidentiale a folosit publicatia profesionista pentru a construi un atac credibil.

Amintim ca ancheta a fost publicata marti. Inregistrarile facute publice astazi provin din sedinta convocata de Barna marti seara, pe grupul privat de Facebook "Poiana lui Iocan", utilizat de partid.

Barna incepe prin a povesti cum ca cei de la Rise Project au pornit ancheta "la un pont".

"Din minister cineva le-a trimis dosarul cu toate rambursarile companiei mele. Deci este, si mi-au confirmat si ei la interviu, o ancheta pornita la pont. Deci cineva le-a zis 'mergeti si faceti o ancheta pe subiectul Dan Barna'.

Timp de 2 luni au tot mers prin proiecte de finantare europeana, pe la beneficiari. Celor care spuneau ca au fost in regula le-au spus 'bine, va mai sunam noi' si n-au stat de vorba. Cei care aveau nemultumiri au fost invitati la interviuri, au stat de vorba, s-au intalnit cu ei si au incercat sa gaseasca cat mai multe elemente pe care sa-si construiasca aceasta ancheta.

Citez una dintre afirmatiile pe care le-am auzi azi (nu precizeaza de la cine, n.red.): 'obiectivul anchetei tine cumva de gasit elemente de coruptie' sau ceva de genul acesta.

Le-am zis si celor de la Rise ca asta e exclus ca nu am avut deloc mecanisme din astea de parandarat, de luat banii de la oameni. Deci le-am zis ca sansa sa gaseasca elemente de coruptie e exclusa. Altceva... nu stiu, diverse dificultati in implementare, probabil ca unii oameni nemultumiti pot sa spuna diverse chestiuni, dar pe fond, sa mi se puna bani in buzunar, e exclus", a povestit Dan Barna, anuntand la inceput ca intai va spune el ce are de zis si apoi va raspunde si intrebarilor colegilor.

Barna a criticat modul in care jurnalistii si-au construit ancheta, faptul ca nu au sunat toate partile implicate, insa, intrebat de colegi, a spus ca nu stie care dintre adversarii politici ar fi comandat ancheta, dar ca a auzit ca seful Rise Project "e in Columbia si de acolo da dispozitii". Nu a precizat de unde stie acest lucru.

El spune ca jurnalistii doar au fost folositi de cineva care vrea sa-l atace politic, pe principiul enuntat de el "gasete pe cineva credibil ca sa vorbeasca de rau".

Despre faptul ca a lucrat cu sora sa si cu apropiati, Barna a reiterat ca e normal sa aleaga oameni in care are incredere.

Despre atelierul de croitorie de la Sibiu, al surorii sale, spune ca totul e in regula, ca nu a luat nici el nici ea bani, ba chiar el s-a imprumutat de 17.000 de lei ca sa plateasca "atunci cand intarziau salariile vulnerabililor, atunci cand intarziau rambursarile sau nu existau comenzi".

"Am implicat oameni pe care ii cunoasteam, sora mea este inginer pe textile. Sora mea a fost dintre antreprenorii initiali care s-a chinuit 3-4 ani sa tina deschisa croitoria, acum incearca sa gaseasca un investitor sa preia afacerea sa o duca mai departe", a spus Barna.

El le-a transmis colegilor ca este perfect credibil in continuare si nu au de ce sa isi faca griji.

"Pot sa va garantez ca nu exista nimic penal in activitatea mea si vi-o spun privindu-va in ecran, sa iau bani din priectele respective sau sa ajunga la mine ceva. Exista de mult timp o chinuiala sa gaseasca lucruri pentru a-l ataca pe Dan Barna.

Sunt in continuare foarte credibil, ca eu chiar consider ca nu e o regula sa furi bani publici, nu e o regula sa iti asumi sa fii persoana publica si sa desfasori afaceri", a mai spus prezidentiabilul USR.

El a insistat ca tocmai activitatea sa profesionala l-au pus in lumina de a fi curtat sa intre in politica si, cand a decis sa faca pasul, a renuntat la afaceri, pentru a nu exista interpretari ca foloseste influenta politica pentru profit.

"Cand am intrat in politica am iesit din firma, dar chiar am iesit, nu doar cu numele si sa controlez din umbra cum fac majoritatea politicienilor. Eu sunt foarte mandru de ceea ce am reusit noi sa facem in aia 10 ani, pana in 2016, de la asta mi s-a si tras invitatia de a intra in politica. (...)

Daca mi-am asumat sa ma sacrific (si sa intru in politica, n.red.), pentru ca asa nu se mai poate, accept si inteleg ca nu mai pot sa desfasor si activitati de business in paralel ca sa-mi trag pe spuza mea controlul sau eventuala influenta pe care pot sa o am. Nu a fost nimic imoral sau ilegal in activitatile pe care le-am avut", a mai spus Barna.

Inregistrarile audio pot fi ascultate mai jos:

Citeste AICI toata ancheta jurnalistilor de la Rise Project: Adevarul despre Dan Barna

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dan Barna explicatii ancheta Rise Project , #candidat prezidentiale