Dan Barna, presedinte USR: Dancila este o optiune trista pentru Romania. Daca nu te implici, nu ai ce sa astepti! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 10:14
13885 citiri
Dan Barna, presedinte USR: Dancila este o optiune trista pentru Romania. Daca nu te implici, nu ai ce sa astepti! Interviu
Foto: Facebook/Dan Barna

Viorica Dancila este o optiune trista pentru Romania pentru ca are o performanta profesionala in PE pe care nici domnia sa nu are argumente sa o afirme, spune presedintele USR, Dan Barna.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Dan Barna a explicat de ce USR doreste alegeri anticipate si de ce ar refuza sa participe la guvernare. Totodata, a apreciat ca declansarea unei noi crize ar fi doar o chestiune de timp pentru ca Liviu Dragnea are un mandat personal, probleme cu justitia si orice subiect legat de Romania e marginal.

"Daca nu te implici, civic sau politic, nu ai ce sa astepti. Nu ai cum sa astepti ca dl Tariceanu sa devina un politician decent. (...) Protestele, pancartele, oricat de creative, papusile sunt binevenite, transmit un mesaj, dar daca vrei sa schimbi cu adevarat ceva in mod real trebuie sa te implici politic", a aratat Dan Barna.

Interviul a fost realizat inainte ca presedintele Iohannis sa o desemneze pe Viorica Dancila pentru functia de premier.

Ati fi dezamagit daca dl Iohannis i-ar incredinta mandatul Vioricai Dancila?

Da. Ar fi o optiune trista pentru Romania. Este o degradare a propunerilor PSD. Intai am avut un presedinte de CJ care mai facuse ceva, apoi un deputat de care nu prea auzise multa lume si acum avem o doamna profesoara din Teleorman.

E o vina sa fii din Teleorman, un handicap?

Nu. Dar are o performanta profesionala in PE pe care nici domnia sa nu are argumente sa o afirme. Ceea ce am vazut anul acesta e ca orice premier care nu e Liviu Dragnea va sfarsi prin a intra in conflict cu Liviu Dragnea. E doar o chestiune de timp pana la urmatoarea criza.

Are dna Dancila profilul necesar sa intre in conflict cu Liviu Drangea? O vedeti incercand sa "rupa lantul"?

Orice profil ajunge sa intre in conflict cu Liviu Dragnea. Are un mandat personal, problemele cu Justitia, si orice subiect legat de Romania e marginal.

Nu aveti o propunere proprie de premier, dar ati spus ca ati sustine un premier din afara coalitiei. De unde mai precis?

Fie din zona tehnocrat-profesionala, fie din zona Opozitiei, in masura in care si-ar asuma cele 4 principii: fara penali in functii publice, anularea modificarilor la Legile Justitiei, revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, amendarea "revolutiei fiscale" care distruge compenenta activa si productiva a societatii.

Ati fi gata sa preluati portofolii?

Structura Parlamentului nu este in spiritul valorilor USR. Deci nu dorim sa intram la guvernare.

Adica sa se murdareasca altii ca sa scoata caruta din mocirla?

Alternativa la PSD ar presupune si bucati din ALDE, si structura dlui Ponta, si bucati din UDMR, adica o combinatie in care noi ne-am regasi foarte greu. Ea oricum avea sanse de functionare foarte reduse. Daca se genereaza si poate exista, o sustinem, dar nu mai mult de atat.

E important sa avem o imagine inca distincta in spectrul politic romanesc, pentru ca alternativa pe care o reprezentam trebuie sa creasca. Daca ne-am pierde intr-o structura cu toate celelalte partide politice, ar fi o problema pentru noi.

Ganditi pragmatic politic corect. Dar pe de alta parte chiar dvs spuneti ca PSD creeaza un dezastru. Deci interesul public nu ar fi sa puneti umarul la o alternativa, ca sa opriti nenorocirea chiar cu pretul unei pierderi de imagine?

Exista perceptia ca PSD se pregateste sa fuga de la guvernare si sa lase castanele in mana altcuiva.

Castana fierbinte e Romania. Casa arde si grija e sa nu ne murdarim cand stingem focul?

De aceea alternativa sunt anticipatele, nu intrarea in logica de pana acum in care PSD strica si altcineva vine sa repare, dupa care este demonizat. Casa arde pentru ca cetatenii au decis intr-un fel care s-a dovedit gresit, pagubos.

Si ii pedepsim?

Nu. Vrem sa ne intoarcem la ei.

Doriti alegeri anticipate. Dar ce parlamentar ar accepta sa renunte la trei sferturi din mandat, unii cu sanse minime sau nule de a mai primi unul? Nu credeti ca a doua oara ar vota si o matura ca sa isi pastreze scaunul?

Eu nu cred ca pentru parlamentarii USR ar fi o problema sa voteze si a doua oara impotriva unui premier indezirabil. Probabil ca trei sferturi dintre parlamentarii PSD ar vota si o matura ca ramana in scaun.

Dar noi am intrat in politica pentru ca asa nu se mai poate, suntem prima bucata a schimbarii clasei politice, schimbare care cu siguranta va veni.

De ce credeti ca anticipatele ar aduce o schimbare semnificativa in componenta Parlamentului? Sondajele nu va sustin. Toate cele vazute de mine dau PSD cu erodare minima, iar USR in scadere.

Erodarea e mare. Acum sondajele dau PSD in zona lui 35-37%, iar USR, dupa scaderea de la mjlocul anului trecut, e din nou in zona procentului de la alegeri 8-10%. Dar nu am vazut impactul pe Legile Justitiei, iar finalul de an a fost foarte bun pentru noi.

USR a reusit sa transmita mesaje credibile, ca are potential si resurse sa fie partidul de opozitie asteptat. Eu sunt optimist ca USR e pe un trend pozitiv pentru ca si-a gasit vocea si a inceput sa arate ca un partid structurat si functional.

Prioritatea mea de presedinte al partidului pentru acest an este consolidarea partidului si la nivel teritorial, si la nivel parlamentar, pentru a ne profesionaliza.

Nu ati aratat mai degraba ca un ONG functional?

Platforma mea de candidatura a fost tocmai: de la miscare politica, la partid. Aceasta a fost etapa la care am fost si de care ne indepartam pas cu pas.

Veti avea si o ideologie?

USR va fi un partid de centru dreapta. Avem dezbaterea interna pentru definirea setului de valori.

Si nu va e teama ca aceasta ideologizare va duce la noi fracturi? In USR aveti de la stanga neomarxista, la dreapta libertariana.

In politica fluiditatea unei organizatii e fireasca. Noi am pornit in logica: oricine e anticoruptie si vrea infrastructura, educatie si sanatate e binevenit. De aceea avem un evantai de optiuni.

Dar cand vrei sa contezi pe mai mult decat un subiect, in cazul nostru justitie- anticoruptie, ca sa reprezinti o alternativa de guvernare trebuie sa definesti directia spre care duci societatea si exista acest risc ca o parte dintre membri sa nu se regaseasca in viziunea asumata.

Avem referendumul intern, care functioneaza, si prin el vom adopta pozitionarea ideologica si formula noastra viitoare. Trebuie sa acceptam ca daca un om nu se mai regaseste pe o anumita cale, are optiunile dechise.

Considerati ca opozitia are o responsabilitate pentru situatia actuala?

Intodeauna vina e una multipla. Cand pierzi niste alegeri, evident ca nu ai fost fara pata.

Ma refer la perioada post-electorala.

Nu prea aveam multe optiuni. Cand ai 9% sau 17-18%, exceptand manifestarile de mesaj public, de atragere a atentiei, in fata unei majoritati imbatabile nu prea ai ce sa faci.

De fapt, anticipatele sunt necesare pentru ca situatia trebuie schimbata de oameni mergand la vot. Noi avem o balanta profund dezechilibrata si parghiile reale de a influenta ceva sunt foarte limitate. Majoritatea actuala nu este doar foarte mare, ci si foarte greu de reconfigurat.

Eu nu v-am intrebat daca puteati intoarce legi. Evident ca nu puteati. Dar ceea ce cred ca puteati, ar fi fost sa va profilati ca o autentica alternativa la actuala putere, dorita pentru consistenta ei, nu doar pentru ca ceialati sunt mai rai. Nu am auzit oameni in strada scandand USR si PNL, cerandu-va la guvernare.

La Parlamant cateva mii au strigat in seara cand am reusit sa amanam votarea Legii 303.

Ma refer la miscari ample. Vi se pare ca ati convins, ati proiectat imaginea de alternativa reala sau mizati tot pe raul mai mic?

Eu cred ca USR, pentru ca despre el vorbesc eu, in a doua parte a anului trecut a inceput sa transmita imaginea de alternativa politica. Nu avem probleme de integritate, suntem buni profesionisti si am dovedit asta, de exemplu, in comisia juridica.

Colegii mei, Stelian Ion si Silviu Dehelean, au avut o prestatie foarte buna. Am aratat ca avem competente si valorile corecte pe care societatea le asteapta de la politicieni. Deci se poate.

Obiectivul meu e sa tin partidul unit si sa-l transform intr-unul care sa conteze pe scena politica ani multi de acum incolo si pentru asta, marea miza e ca USR sa arate ca se poate naste in Romania un partid de la nivelul cetatenilor, cu oameni care nu au mai facut politica, nu aripa tanara a unui partid vechi, si care vor sa se implice pentru ca Romania sa mearga mai departe pe valori europene.

Au inceput sa vina oameni catre USR, oameni care au realizat acum ca daca nu te implici, civic sau politic, nu ai ce sa astepti. Nu ai cum sa astepti ca dl Tariceanu sa devina un politician decent.

Alternativa e schimbarea si ea nu poate veni decat de la oameni proveniti din societatea reala care sa convinga oamenii sa vina la vot.

Doar politic poti sa schimbi lucrurile. Protestele, pancartele, oricat de creative, papusile sunt binevenite, transmit un mesaj, dar daca vrei sa schimbi cu adevarat ceva in mod real trebuie sa te implici politic. USR este acel partid care poate avea acest impact.

Incepe sa devina partid. Va mai trebuie si un proiect clar, un program clar. In campanie, de exemplu, m-am tot straduit sa aflu care este viziunea economica a USR si nu am reusit.

Lucram si la progamul de guvernare. Miza pentru USR e de a fi un partid care sa creeze viitorii lideri ai Romaniei, in care personalitati cu potential de a creste in spectrul politic sa-si gaseasca spatiul de dezvoltare.

Noi vrem sa avem nu doar un program electoral, ci o oferta de personalitati credibile care sa aiba un profil public definit si acceptat de societate. Faptul ca unii dintre colegii nostri incep sa-si arate nivelul de competenta este ceea ce asteptam si ceea ne doream.

Miza e sa creasca cat mai multi dintre consilieri, parlamentari, membri de partid astfel incat sa conteze cat mai mult la viitoarele alegeri.

Ati proiectat imaginea unei opozitii care mai mult se cearta in interior decat cu puterea. A existat un permanent conflict PNL-USR, starnit cand de unii cand de altii. Nu a fost o atitudine paguboasa?

Dreapta are aceasta particularitate, a personalitatilor accentuate, cu creativitate, cu elan. Unele nu sunt intodeauna cele mai creatoare de consens. E un specific pe care trebuie sa-l acceptam, dar in momentele fundamentale, colaborarea va exista.

Contrele individuale vor exista intodeauna, pe care e greu sa le anticipezi, fac parte din savoarea vietii politce, la nivelul lideshipului colaborarea exista.

Deci ati abandonat linia dlui Nicusor Dan care refuza orice forma de colaborare?

La elementele importante, ea exista si va continua sa existe.

Spuneti ca vreti sa duceti partidul spre centru dreapta, totusi aveti o indelungata colaborare cu statul prin contracte cu diverse primarii si autoritati publice. Nu e o fractura?

Nu. Chiar eram curios ce elemente se vor inventa legate de activitatea mea. Am fost 20 de ani antreprenor in domeniul finantarilor, nu mi-am pus problema ca in momentul in care particip la o licitatie pentru a furniza instruire sau pentru a face cursuri de crestere a competentei angajatilor unei primarii ar reprezenta afaceri cu statul. Ele sunt in zona baietilor destepti cu care nu am nicio legatura.

Banii europeni sunt in majoritate adresati sectorului public, ceea ce presupune cresterea competentei oamenilor de acolo. De asta s-a ocupat compania mea. Intr-un stat normal de centru dreapta, statul cumpara de la mediul privat servicii, unele sunt si cele de formare pe care le-am furnizat si noi.

Sunt perfect linistit si impacat, toate contractele sunt publice si elementul definitoriu este ca toate proiectele europene realizate de autoritatile publice unde noi am furnizat servicii au fost rambursate si nu au primit nicio corectie, nu a existat niciun dubiu de frauda. Pot privi pe oricine in ochi pentu activitatea mea profesionala.

Il mai asteapta USR pe dl Ciolos?

Colaborarea cu Romania 100 se desfasoara la nivel de proiecte. Vom avea unul privind reducerea birocratiei chiar in viitoarea sesiune. Pe termen mediu avem deschise discutii si vom vedea care va fi cea mai buna varianta de colaborare.

Ei au anuntat ca isi vor face partid, vom vedea ce se va intampla, avem dialogul deschis si vom vedea care va fi cea mai buna pozitionare pentru un rezultat electoral pozitiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Dan Barna presedinte USR, #Dancila premier PSD , #stiri Dan Barna