Alianta USR-PLUS ii cere lui Iohannis sa initieze un acord politic pentru organizarea de anticipate imediat dupa prezidentiale

Luni, 02 Septembrie 2019, ora 11:06
6213 citiri
Alianta USR-PLUS ii cere lui Iohannis sa initieze un acord politic pentru organizarea de anticipate imediat dupa prezidentiale
Foto: captura video Privesc.eu

Alianta 2020 USR-PLUS a cerut oficial, luni, presedintelui Klaus Iohannis si liderilor partidelor parlamentare semnarea unui acord politic pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate imediat dupa alegerile prezidentiale din noiembrie.

Liderii celor doua partide, Dan Barna (USR) si Dacian Ciolos (PLUS), au sustinut o conferinta de presa in care au subliniat faptul ca guvernul Dancila nu mai are legitimitate dupa iesirea ALDE de la guvernare, asa ca trebuie sa vina in Parlament ca sa ceara un nou vot, iar daca nu il obtin, PSD trebuie sa lase locul unui guvern de tranzitie, care sa aiba un singur obiectiv: organizarea de alegeri anticipate, adica obtinerea unei noi legitimitati populare pentru Parlament.

Reamintim ca, potrivit Constitutiei, nu se pot organiza alegeri anticipate in ultimele sase luni ale unui mandat prezidential, prin urmare, conform calculelor, asemenea alegeri ar putea fi organizate cel mai devreme in luna februarie.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat ca Alianta 2020 "este decisa si va intra la guvernare in orice moment doar in conditiile unei majoritati care sa sustina reformele de care Romania are nevoie", facand referire la investitii, reforma in educatie, sanatate sau in administratie.

"Aceste reforme pot fi si vor fi realizate de Alianta USR-PLUS cu o sustinere parlamentara consistenta si reala, care nu se poate obtine decat prin alegeri anticipate", a mai spus Dan Barna.

Liderul USR a subliniat ca "mandatul primit de PSD in 2016 a fost irosit, batjocorit", iar criza politica actuala arata ca solutia corecta este de "a ne intoarce la popor".

"Solutia alegerilor anticipate poate fi demarata imediat dupa alegerile prezidentiale, intr-un termen cat mai scurt. Eu, ca si candidat la presedintie, imi asum acest obiectiv: a cere actualelor parlamentare un acord politic, in care sa se implice si presedintele Iohannis, pentru a agrea aceste alegeri anticipate. Guvernul Dancila nu mai are nicio legitimitate. Ii cerem sa vina in Parlament sau sa plece, nu mai are majoritate si nu mai reprezinta vointa cetatenilor", a subliniat Dan Barna.

La randul sau, Dacian Ciolos (PLUS) a explicat ca daca Viorica Dancila nu intelege ca nu mai are sustinere si legitimitate, si ca trebuie sa plece singur, atunci se va recurge la motiunea de cenzura, pentru ca "acest guvern nu mai poate lua decizii fundamentale in numele Romaniei".

Fostul premier a explicat ca experienta anului 2016, cand a fost tot an electoral si "majoritati ad-hoc au votat pensii speciale, cheltuieli bugetare in stanga si in dreapta", arata ca "nu poti sa iei decizii coerente, reforme structurale, fara o majoritate politica in Parlament".

"Noi, cei din Alianta USR-PLUS suntem gata sa ne asumam guvernarea (...), suntem gata sa intram la guvernare, avem oameni, suntem in proces de elaborare a programului de guvernare", a mai subliniat Dacian Ciolos, insa pentru a face reforme e nevoie de o majoritate legitima in Parlament a spus el.

"Viitorul presedinte al Romaniei sa construiasca in Parlament, dupa ce pica acest guvern, o majoritate care sa pregateasca alegerile anticipate, pentru ca imediat dupa prezidentiale sa fie parcursi pasii pentru anticipate", a declarat Dacian Ciolos.

Intrebat de jurnalisti despre un posibil calendar, Dan Barna a spus ca procedurile "trebuie relizate cat mai curand posibil, in functie de pozitia presedintelui Iohannis si termenele pe care le agream".

"Alegerile anticipate presupun un acord politic intre liderii si partidele din actualul Parlament. Primul pas e motiunea de cenzura. Daca trece, il adoptam. Daca nu trece, inseamna ca toata opozitia care s-a nascut peste noapte este una doar decorativa", a mai spus Dan Barna, referindu-se la partidele conduse de Calin Popescu Tariceanu (ALDE) si Victor Ponta (PRO Romania).

De asemenea, Dan Barna a mai anuntat ca incepand chiar de azi va discuta cu liderii partidelor de opozitie pentru a se strange cele 233 de voturi minim necesare pentru ca motiunea de cenzura sa treaca si guvernul Dancila sa fie demis.

Cat despre guvernul de tranzitie care sa organizeze anticipatele, Dan Barna a explicat ca aceasta sarcina i-ar reveni presedintelui Iohannis.

"E un guvern pe care trebuie sa il initieze presedintele Iohannis, pe care USR-PLUS il va sustine cu cele 3-4 conditii cunoscute", a mai precizat el, enumerand, printre altele, "fara penali in functii publice".

Sesiunea parlamentara de toamna incepe astazi, cu alegerea noilor organe de conducere. Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va demisiona de la sefia Senatului, dupa iesirea ALDE de la guvernare, si ramane de vazut cum se vor pozitiona partidele in Senat si la Camera Deputatilor.

Viorica Dancila, presedintele PSD, s-a declarat convinsa ca partidul sau va ramane in continuare la putere si la guvernare.

Urmareste aici conferinta de presa in intregime:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Barna acord Iohannis anticipate, #Barna Ciolos guvern Dancila anticipate , #USR