Cazul Caracal: USR cere sesiune extraordinara si propune 10 masuri. "Statul roman e in faliment functional"

Luni, 29 Iulie 2019, ora 13:26
10523 citiri
Cazul Caracal: USR cere sesiune extraordinara si propune 10 masuri. "Statul roman e in faliment functional"
Foto: captura Facebook / Epoch Times Romania

Parlamentarii USR s-au mobilizat in acest weekend si au strans semnaturi pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului in care sa se dezbata de urgenta cateva schimbari legislative dupa crimele de la Caracal, care au scos la iveala o serie de nereguli in functionarea institutiilor.

"Nu a fost un accident nefericit, vorbim de o crima odioasa pe care statul roman, sistemul public, nu a reusit sa o previna, desi existau toate premisele si elementele care ar fi permis o interventie din timp care sa salveze viata Alexandrei.

Aceasta tragedie arata ca asa nu mai putem continua, ca statul roman este in faliment functional, nu mai poate sa asigure viata cetatenilor. Nu mai putem continua asa", a subliniat liderul USR, deputatul Dan Barna, candidat la prezidentiale.

Acesta a reamintit ca la ora actuala inspectoratele de politie sunt "pline de sefi interimari, numiti politic, multi fara studii" si ca am ajuns sa credem ca "se poate functiona cu cumetri, rude, amante in pozitiile de functionare a statului roman", asa cum se intampla nu doar in politie, ci si in alte domenii, ca de exemplu in Sanatate.

Dan Barna a subliniat ca s-a ajuns sa moara oameni pentru ca "se blocheaza sisteme informatice platite firmelor lui Sebi Ghita, ventuze si mecanisme de furat bani publici" si a declarat ca toti cei responsabili trebuie sa raspunda, dar simplele demiteri si sanctionari nu sunt suficiente, ci este nevoie sa numim in locul lor "profesionisti".

"Nu inventam apa calda, nu propunem masuri de stanga sau de dreapta, ci masuri de bun simt (...) Avem un stat falimentar, care nu functioneaza. Fiecare detaliu ne arata cum in multe locuri sistemul nu a functionat si s-a blocat (...) Solicitam o sesiune extraordinara presedintelui Camerei Deputatilor, astfel incat de urgenta sa ia masurile pe care le propunem", a mai spus, printre altele, Dan Barna, subliniind "nevoia de a ne asuma politic" in Parlament toate aceste modificari.

"Daca mai continuam cu politizarea institutiilor publice, drame ca cea de la Caracal vor continua sa se repete", a avertizat presedintele USR.

La randul sau, liderul deputatilor USR, Cristina Pruna, a anuntat ca in acest weekend colegii de partid s-au mobilizat sa stranga semnaturile necesare pentru organizarea unei sesiuni extraordinare.

"Am luat legatura cu liderii celorlalte partide de opozitie, Raluca Turcan si Marius Pascan, in principiu sunt de acord. Trebuie sa ne reunim de urgenta pentru a modifica legislatia", a mai spus Cristina Pruna.

Ce masuri propune USR

Deputatul Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice, a fost cel care a prezentat masurile pe care USR le doreste adoptate cat mai rapid de Parlament.

"Statul roman este asemenea unei persoane supraponderale, imbuibate, corupte, incompetente, o entitate care a devenit complice la crima savarsita la Caracal (...) Nu e vorba doar de o demisie sau doua, nu vor rezolva mare lucru.

Din partea premierului actual nu avem asteptari pentru ca este intruchiparea incompetentei (...) S-au promovat in functii publice persoane certate cu legea si persoane incompetente. Ce masura poate promova alta decat sa isi depuna demisia?", a spus Stelian Ion.

Prima masura propusa de USR este ablogarea legii recursului compensatoriu: "Foarte multi infractori, printre care si criminali periculosi, au fost lasati in libertate (...) E o lege odioasa si trebuie abrogata".

A doua masura "vizeaza tangential problema". "Nu poti avea magistrati - procurori, judecatori - hotarati, curajosi, fermi daca infiintezi o sectie speciala care sa ii toace marunt tocmai pe aceia care se lupta cu coruptii", a subliniat Stelian Ion, cerand readucerea sistemului "in parametri normali", adica in acord cu recomandarile GRECO si cu cererile miilor de magistrati "care au spus ca aceasta sectie speciala are o mare problema".

A treia masura se refera la sistemul unic de urgenta 112 si posibilitatea localizarii cu acuratete a apelurilor. "Legislatia exista, a fost impusa prin OUG de UE cand eram in infringement, dar din pacate nu a fost respectata pana la capat", a amintit Stelian Ion, referindu-se la o decizie ANCOM din 2016 care facea referire la "masuri ca aceste localizari sa se faca mai repede si mai exact".

"O masura care trebuie sa fie adoptata: impunerea unor termene si sanctiuni pentru nerespectarea angajamentelor obligatorii asumate de statul roman", a subliniat deputatul USR.

In al patrulea rand, Stelian Ion a mentionat ca, "din 2010-2011, exista un sistem alerta-rapire copii, gandit, conceput si pus in practica pentru un timp foarte scurt, cu fonduri europene. Sistemul a functionat o singura data".

"Avem smartphone-uri, reusim sa facem postari cu ce avem in farfurie, dar nu reusim ca stat sa folosim aceste tehnici pentru a afla ca un copil a disparut (...) Sistemul exista, trebuie operationalizat, astfel incat la scurt timp (ore, daca nu minute) o arie cat mai larga de cetateni sa afle ca un copil a fost rapit", a subliniat el, adaugand: "Pentru ca patroneaza 112, cei din Guvernul Romaniei se fac responsabili pentru ineficienta acestui sistem; raspunderea politica apartine Guvernului si ar fi trebuit angajata".

A cincea masura se refera la dotarea Politiei: "Trebuie asigurata tehnica perfomanta DOS din cadrul Politiei Romane, pentru interceptari si localizari. CCR a interzis SRI sa aduca asistenta tehnica pentru astfel de cazuri, aceasta zona a ramas descoperita. Cele mai perfomante aparaturi le detine SRI. Aceasta directie (DOS - n.red.) trebuie sa beneficieze de tehnici perfomante".

A sasea masura sustinuta de USR se refera la bugete: "Stim foarte clar ca odata cu adoptarea bugetului au fost taiate sume importante de la Parchete. Ni se radea in nas in comisii cand solicitam sume pentru Parchet, Politie, flagrante, expertize. Acum, Guvernul are posibilitatea la rectificarea bugetara sa aloce sume importante. Indicam acea suma alocata Jandarmeriei pentru armament. Sa o aloce pentru Politie si Parchet.

Nu au nici macar coli de hartie, ce mai vorbim despre instrumente de inregistrare a audierilor".

A saptea masura propusa de USR se refera la incadrarile din Ministerul de Interne:

"Numirea in functii de conducere in MAI sa se faca prin concursuri reale, nu trucate, nu prin simulacre de concursuri. Si cat mai grabnic pentru locurile unde sunt interimate. Periodic sa fie supusi unor evaluari acesti politisti. Ar trebui sa se asigure o pregatire continua a politistilor".

A opta masura se refera la problemele pe care le au politistii "cu pregatirea profesionala", dovada ca "se incurca in proceduri, se scarpina in cap stand cu cascheta in mana in fata portii".

"Asa ceva nu e de acceptat. Pregatirea lor incepe in academie si in institutii unde exista foarte multe probleme. Aceasta academie si celelalte scoli trebuie reformate din temelie. (...) Reforma trebuie facuta cu experti internationali, de principiu europeni. Sunt alaturi de noi si ne pot ajuta, trebuie facute evaluari periodice", a mai spus Stelian Ion.

A noua masura a fost generata de faptul ca ambele fete ucise la Caracal au fost nevoite sa faca autostopul. "O masura obligatorie este abrogarea OU 51/2019, prin care acest serviciu a fost scos din sfera transportului public, lasat de izbeliste, astfel incat copiii, si nu numai, sa fie nevoiti sa faca autostopul.

Serviciul de transport judetean trebuie sa fie public, sa avem grija cu elevii. Transportul ar trebui decontat si in vacante", a adaugat el.

A zecea masura propusa de USR se refera la operationalizarea unui registru al persoanelor cunoscute de politie ca agresive, in special acuzate de violenta domestica.

"Este o lista de inceput, se vor adauga si alte masuri. Astazi vom merge in Comisia de Aparare pentru a adresa intrebari factorilor implicati in aceasta tragedie (...) Dupa ce vom obtine mai multe date, cu siguranta vom propune si alte masuri. Asteptam si reactia specialistilor", a declarat Stelian Ion.

La finalul conferintei de presa, presedintele USR Dan Barna a subliniat inca o data ca partidul sau a "deschis dezbaterea pe acest set de masuri" si solicita convocarea unei sesiuni extraordinare pentru ca dezbaterea sa continue "si cu celelalte partide".

Citeste mai multe despre cazul de la Caracal si balbele autoritatilor:

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#USR sesiune extraordinara Caracal, #masuri USR legislatie crime Caracal , #USR