Ce a invatat din alegerile prezidentiale responsabilul cu comunicarea in USR si ce urmeaza in partid Interviu

Sambata, 16 Noiembrie 2019, ora 10:31
12227 citiri
Ce a invatat din alegerile prezidentiale responsabilul cu comunicarea in USR si ce urmeaza in partid Interviu
Foto: Facebook / Ionut Mosteanu

USR trebuia sa isi seteze mai clar asteptarile si sa isi propuna obiective mai realiste pentru alegerile prezidentiale, mai ales ca Dan Barna a intrat in cursa cu o notorietate foarte mica, iar partidul s-a vazut de data asta, pentru prima data, singur si atacat de toti cei cu care luptase impotriva PSD la europarlamentare, spune deputatul Ionut Mosteanu, responsabil cu comunicarea in USR.

In USR se desfasoara zilele acestea consultarea interna initiata de Dan Barna pentru a afla in ce masura colegii lui de partid ii mai acorda increderea si il mai vor presedinte al partidului. In acelasi timp, insa, echipa de conducere pregateste o analiza minutioasa despre implementarea deciziilor care au condus la ratarea calificarii candidatului aliantei USR-PLUS in turul doi al prezidentialelor.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, deputatul Ionut Mosteanu (foto dreapta), colaborator apropiat al lui Dan Barna si responsabil cu comunicarea in USR, vorbeste despre pregatirea raportului tehnic privind alegerile prezidentiale, dezvaluie cateva aspecte din modul in care functioneaza acest nou partid si isi prezinta propriile concluzii cu privire la ceea ce s-a intamplat, tinand sa sublinieze ca el personal va vota cu Klaus Iohannis in turul doi si indemnandu-i pe toti sustinatorii partidului sa faca acelasi lucru.

Ati facut deja in USR o analiza a strategiei de campanie, ati identificat plusurile si minusurile?

Nu. Echipa de campanie o sa faca un raport tehnic pe care il va pune pe masa Biroului National, speram ca miercuri, dar daca nu va fi miercuri, va fi la finalul saptamanii viitoare.

Dureaza un pic sa scoatem toate analizele, mai ales pe partea de online, toate rapoartele pe bucatelele de campanie, e munca multa in spate. Chiar am avut joi un call cu oamenii din echipa si se apuca fiecare de treaba pe bucatica lui - cei cu caravanele, cei cu logistica, cu productia etc. Toata lumea trebuie sa isi faca raportul.

Si pe strategia generala adoptata si pusa in practica va face raportul chiar Dan Barna?

Avem o echipa de campanie, nu o sa stea Dan sa scrie. Echipa stie bine ce s-a intamplat, cum s-au luat deciziile, cand si in baza a ce. Bineinteles ca au existat si lucruri neprevazute, o sa le punem si pe ele in raport.

De exemplu ancheta publicata de RISE Project?

Da, ea nu era planificata in niciun fel (rade, n.red.). Nici declaratia aceea cu 'Nu e treaba USR sa ...' nu era planificata. Dar asa invatam si noi sa fim mai atenti la cuvinte.

Cativa contestatari v-au cerut si dvs demisia din pozitia de responsabil cu comunicarea. Ce le raspundeti?

Eu sunt parlamentar de Arges, membru in Biroul National. Mi s-a cerut demisia de la comunicare, dar eu nu am ce demisie sa imi dau pentru ca eu sunt parlamentar, nu sunt angajatul partidului pe comunicare. Eu am preluat prin delegare, de la BN, o responsabilitate. Multi dintre cei din BN avem si atributii executive, partidul fiind mic, adica: eu ma ocup de comunicare, Nelu Voinea se ocupa de research, Liviu Malureanu se ocupa de financiar, George Marussi se ocupa de organizare si organigrama, cu alte cuvinte tinem legatura intre BN, adica decizia politica, si partea executiva de la secretariatul general.

Eu am fost mandatat de BN sa ma ocup de partea de comunicare pe la sfarsitul lui 2017, dupa ce a castigat Dan (functia de presedinte, n.red.), cand nu era nimic la comunicare. Am inceput sa construiesc, am facut o echipa, de 11 oameni acum, dar nu eu scriu comunicatele, eu ma asigur de doua lucruri: ca ei au resursele de care au nevoie si ca au decizia politica de care au nevoie - si informatia, dar de multe ori si decizia de oportunitate. Eu spun 'Dam acum' sau 'Nu dam acum' sau 'Asteptam sa vedem si declaratiile alora'. Deci cam asta e treaba mea, fiind si langa Dan, si langa BN.

Si sunt mai multe niveluri de decizie. In cele mai multe cazuri insa, echipa de comunicare se misca singura. Avem o sefa la departamentul de comunicare (care din cand in cand ma mai intreaba pe mine), sunt acolo graficieni, sunt oameni de cercetare, sunt oamenii care scriu punctaje - comunicate, sunt cameramanii - este practic o transversala partid & parlament (unii sunt la parlament, unii sunt la partid, dar toti trebuie sa comunice intre ei). Iar eu, fiind si in BN, cand e nevoie pun repede in BN o tema, spun care e parerea noastra, dupa care iau decizia politica si o duc la echipa de comunicare: 'Hai, repede, iesim cu asta!'.

Insa, daca BN zice 'Delegam aceasta atributie altcuiva', I'm fine with that, pentru ca mie doar imi mananca foarte mult timp si nervi. Si nu am mari lucruri sa imi reprosez in ultimii doi ani, ba din contra. Am navigat prin niste vremuri foarte tulburi si am luat niste decizii foarte bune, pentru ca pana la urma, jobul meu tine de decizie, nu de formulat lucruri.

Pe una dintre pancartele cu care Dan Barna si colegii dvs au iesit miercuri in Capitala scria "Multumim! Invatam si crestem". Dvs personal, ce ati invatat din aceasta experienta electorala, ce concluzii ati tras?

Primul lucru pe care l-am invatat este ca trebuie sa pregatim mai clar asteptarile si obiectivele. Fara sa ne dam seama, am fost pe valul de optimism de dupa alegerile europarlamentare, desi era foarte clar ca la prezidentiale conditiile luptei politice erau diferite si premisele erau total diferite - intram in lupta cu presedintele in functie, care are o incredere foarte mare inclusiv in randul alegatorilor nostri. Trebuia sa ne punem niste obiective mai realiste pe care sa le comunicam foarte clar din start. Faptul ca noi am plecat de la ideea ca suntem la acelasi numar de voturi cu PSD, asta ne-a incurcat. Acelea erau voturile Aliantei si o parte erau si voturi anti-Dragnea, or, el disparand...

Apoi, Dan pleca cu o notorietate foarte mica, el practic nu era cunoscut, si avea o intentie de vot mica. Am crezut ca asta se poate rezolva in cateva luni de zile, de aceea Dan a si iesit foarte mult, el e in campanie din august. Era singura sansa sa iasa din acest gap de notorietate. El a avut conferinte de presa si declaratii publice in fiecare zi - fie ca era in tara, fie ca intervenea telefonic, fie ca era la TV, pentru ca era singura sansa sa ii crestem notorietatea.

Dar, se stie: statistic, cu cat mai dese sunt evenimentele de public speaking, cu atat au aparut si mici probleme (ca sa nu le zic gafe), care apoi au fost rostogolite foarte mult impotriva noastra. Si asta a fost un lucru important: Mi-am dat seama ca suntem singuri pentru prima data, ca pana acum au fost niste aliante conjuncturale, anti-PSD, si in Parlament, si la europarlamentare - am fost, cumva, pe baricade, toti impotriva PSD, dar acum am invatat ca suntem singuri. Noi am fost singurii atacati de toti ceilalti, vehement, de toate celelalte partide, de toti ceilalti candidati, mai putin de Klaus Iohannis, care nu ne-a atacat, recunosc.

Pentru ca l-ati mentionat pe Klaus Iohannis si sunteti responsabil cu comunicarea in partid, ce parere aveti despre faptul ca presedintele nu a acceptat o dezbatere cu contracandidatii sai nici inainte de turul 1, nici acum?

Parerea mea, de politician care vrea un alt fel de politica, este ca politicienii trebuie sa mearga in dezbateri, asta clar si fara niciun alt comentariu sau vreo alta nota de subsol. Faptul ca dansul a ales sa nu mearga probabil ca a fost un calcul care tine de strategia de campanie, care ii arata ca nu are nimic de castigat din asta.

Dar eu vreau, tin neaparat, sa transmit un mesaj important: Eu votez Klaus Iohannis in turul doi. Si ii indemn pe toti sa voteze Klaus Iohannis.

O tara condusa de Klaus Iohannis va fi o tara mai buna decat una condusa de Viorica Dancila, din motive evidente.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Barna candidat prezidentiale, #analiza USR prezidentiale , #USR