Raportul Comisiei electorale a USR: Nu exista suspiciuni de frauda in realegerea lui Barna ca presedinte

Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 23:56
2508 citiri
Raportul Comisiei electorale a USR: Nu exista suspiciuni de frauda in realegerea lui Barna ca presedinte
Foto: Arhiva Facebook/Dan Barna

Comisia electorala a USR a intocmit un raport in care precizeaza ca nu exista suspiciuni privind fraudarea voturilor la alegerile interne ale USR, in care Dan Barna a fost reales lider al partidului, iar acuzatiile lui Cosette Chichirau sunt neintemeiate.

"Alegerea presedintelui USR prin votul universal al membrilor, exprimat prin intermediul unui sistem electronic, a fost decis de catre Congresul USR in 13.07.2019. Experienta anterioara cu un astfel de sistem, folosit in interiorul USR, a avut loc cu ocazia alegerilor primare pentru desemnarea candidatilor la alegerile Europarlamentare 2019. Sistemul folosit atunci a fost ZEUS, experienta fiind considerata a fi una pozitiva. (....)

Pe baza tuturor datelor analizate, Comisia Electorala afirma ca nu are suspiciuni cu privire la existenta unor factori care sa fi alterat rezultatul procesului de vot si confirma rezultatul votului ca fiind corect", se arata in raportul Comisiei electorale privind alegerile pentru desemnarea presedintelui USR din septembrie 2019, document obtinut de Mediafax.

Astfel, suspiciunile semnalate de Cosette Chichirau privind fraudarea votului nu se confirma.

"Alte situatii Candidatul Cosette Chichirau a suspectat, intr-o postare pe grup intern, ca registrul electoral a fost modificat neautorizat in ziua de 1 septembrie, zi in care parola sistemului de administrare nu fusese schimbata. In raportul primit de la Zeus (administratorii platformei), se poate observa ca, dupa constituirea registrului electoral, in ziua de 1 septembrie, au fost efectuate 5 operatiuni (toate valide) de actualizare a adresei de email, pentru 5 votanti. Astfel, suspiciunea candidatului Cosette Chichirau nu se confirma", precizeaza Comisia electorala.

Comisia a analizat situatia semnalata de filiala Iasi si a considerat ca inlocuirea adreselor de email, asa cum cerea organizatia, ar fi insemnat vot dublu.

"Situatia de la Iasi Filiala Iasi a cerut in data de 2 septembrie 2019 crearea sau inlocuirea a 516 adrese de email din registrul electoral. In urma verificarilor, au fost gasite urmatoarele: 13 persoane din cele 516 votasera deja. Inlocuirea emailului, conform solicitarii filialei Iasi, ar fi insemnat vot dublu. b. Au fost contactate aproximativ 80 de persoane care nu votasera, dar pentru care se ceruse inlocuirea emailului cu adrese create pe serverul de mail proaspat creat mailweb.club. O singura persoana din cele 80 a confirmat ca ceruse (unui nepot) sa i se creeze adresa de email, restul fie aveau alte adrese (de pe care au si trimis emailuri comisiei), fie nu cerusera crearea unei adrese.

Toate cele 516 adrese de email aveau aceeasi parola, drept urmare cineva care cunostea adresele si parola ar fi putut vota de 516 ori. In urma acestor fapte, comisia a cerut respectarea procedurii prin care adresele de mail erau create de catre SG, numai pentru acele persoane care isi exprimau intentia de vot. Comisia a avut mai multe conferinte lamuritoare cu reprezentantii filialei Iasi, in urma carora acestia au inteles procedura de urmat. Au fost create adrese de email si s-a votat din filiala Iasi pe adrese create de catre SG de un numar de 166 de persoane, respectand procedura comisiei. Linkul de vot nu a fost trimis catre niciuna din cele 516 adrese de pe serverul mailweb.club", se mai arata in raport.

Totodata, in urma situatiei semnalate de filiala USR Valcea, comisia a anulat opt voturi, deoarece in urma discutiei cu cei patru membrii s-a constatat ca acestia nu stiau despre scrutinul organizat pentru alegerea presedintelui USR.

Comisia a luat apoi decizia sa nu retrimita linkurile de vot catre niciuna din cele 60 de persoane in cauza, comunicand reprezentantului comisiei din Valcea ca fiecare persoana trebuie sa ceara retrimiterea linkului in nume propriu. Pe parcursul serii, in registrul votantilor au mai aparut inca 4 persoane din cele 60. In urma apelurilor telefonice, s-a constatat ca niciuna din aceste persoane nu votase, de fapt. Si aceste voturi au fost excluse din urna, ajungand la un total de 8 voturi anulate. Cel putin o persoana dintre cele care au declarat ca nu au votat apare ca a semnat, fizic, in Registrul Special", mai arata raportul.

Comisia electorala a vorbit si despre situatia semnalata de filiala USR Botosani.

"In data de 5 septembrie, filiala Botosani a cerut Comisiei, printr-un tabel centralizator, crearea de adrese de email pentru un numar de 39 de membri. In urma investigatiilor, s-a constatat ca un numar de 4 persoane aveau email

valid de pe care votasera deja. In urma apelurilor telefonice, a reiesit ca votul fusese corect exprimat, de catre persoanele in cauza. Din discutiile cu reprezentantul filialei Botosani, a reiesit ca in tabelul centralizator au existat 3 tipuri de persoane:

Persoane care nu aveau email 2. Persoane care aveau un email invalid 3. Persoane care nu-si mai aminteau parola si au cerut sa le fie inlocuita. Comisia a cerut filialei Botosani sa trimita separat cele 3 liste de membri, pentru a putea fi analizate si tratate separat. Neprimind acest raspuns in timp util, comisia nu a creat adresele de email cerute, si nu a trimis linkurile de vot catre aceste persoane", potrivit raportului intocmit.

In raport se arata ca prezenta la votul pentru alegerea pesedintelui USR a fost de 55,60% si ca Dan Barna a obtinut 6097 de voturi, respectiv 65,75%, in timp ce Cosette Chichirau a obtinut 2907 de voturi, insemnand 31,35%, iar pe Alexandru Surcel l-au votat 269 de membrii USR, adica 2,90%.

Comisia electorala a venit si cu cateva recomandari:

- Efectuarea unui Audit la nivelul intregului partid, cu privire la baza de date de membri (Hubspot) si identificarea mecanismelor de mentinere a datelor actualizate in mod continuu

- Sa nu mai fie programate procese de vot in paralel, asa cum s-a intamplat acum cu Referendumul privind incompatibilitatile, respectiv scrutinul pentru Prezidentialele USR

- Sa existe suficient timp pentru organizarea unor serii de voturi de test (in cazul de fata neexistand acest timp)

- Sa fie schimbata modalitatea de autentificare la buletinul de vot, astfel incat:

- fie sa se opteze pentru solutii tip token

- fie Registrul Electoral sa nu mai fie preluat automat din Hubspot, ci sa fie creat pe baza solicitarilor (sa existe o perioada de inscriere la vot), iar inscrierea in el sa se faca pe baza verificarii identitatii dupa mai multe criterii (ex: email, telefon, buletin)

- Sa fie constituit, pe baza de competente, un corp al expertilor electorali in interiorul USR, care sa dezvolte sistemul de vot intern, astfel incat experienta fiecarui tur de scrutin sa fie folosita si implementata in sensul imbunatatirilor aduse sistemului (sa existe continuitate si transfer de cunostinte) ".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#USR raport frauda alegeri interne, #Barna reales presedinte USR Cosette Chichirau , #USR