Dan Barna: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate odata cu alegerile locale

Marti, 28 Mai 2019, ora 11:29
7874 citiri
Dan Barna: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate odata cu alegerile locale
Foto: Facebook/Dan Barna

Presedintele USR, Dan Barna, a declarat ca alianta din care face parte formatiunea pe care o conduce nu va face parte dintr-un eventual guvern non-PSD rezultat in urma adoptarii unei motiuni de cenzura, dar il va sustine in Parlament.

Barna avanseaza ideea organizarii de alegeri parlamentare anticipate dupa scrutinul prezidential de la sfarsitul acestui an, adica odata cu cele locale.

Intrebat daca Alianta 2020 USR PLUS ar face parte dintr-un guvern non-PSD in cazul in care cel condus de Viorica Dancila ar fi demis in urma unei motiuni de cenzura, Barna a spus categoric ca nu.

"Categoric, nu. Este un principiu pe care il avem la USR. Practic, alegerile anticipate sunt solutia morala, corecta, pentru ca orice guvern s-ar crea acum dupa plecarea Guvernului Dancila nu va putea functiona la modul real pentru o Romanie europeana, cu aceasta majoritate parlamentara, care nu mai este legitima.

Si atunci, Guvernul care ar putea sa vina, un Guvern non-PSD din toate celelalte partide, USR nu va face parte din el, dar suntem dispusi sa-l sustinem in Parlament, despre asta vorbim, despre cum se creeaza o majoritate alternativa, sa-l sustinem in Parlament, atata timp cat un astfel de Guvern ar avea in program trei-patru prioritati, care pentru noi sunt explicite: fara penali in functii publice, revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, repararea efectelor OUG 114, care efectiv alunga companiile din tara si pensiile speciale, eventual", a spsu Dan Barna, la RFI Romania.

Liderului USR i s-a atras atentia ca scenariul cu alegerile anticipate este greu de indeplinit, acesta raspunzand ca ar putea fi organizate odata cu cele locale.

"E adevarat, Constitutia nu e generoasa cu acest instrument, dar am putea avea aceste alegeri anticipate odata cu alegerile locale, pentru ca intr-adevar, acum pe termen scurt e dificil, e imposibil de organizat, pentru ca e prevederea aceea care spune ca nu se pot face anticipate cu sase luni inainte de alegerile prezidentiale, dar am putea sa le facem imediat dupa prezidentiale, sa incepem procesul", a punctat Barna.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dan Barna alegeri anticipate, #alegeri anticipate alegeri locale , #USR