Dan Barna, dupa negocierile pentru Guvernul Orban: A avut loc o strangere de mana. Sa vedem lista ministrilor

Marti, 22 Octombrie 2019, ora 17:22
5100 citiri
Dan Barna, dupa negocierile pentru Guvernul Orban: A avut loc o strangere de mana. Sa vedem lista ministrilor
Foto: captura video Facebook / Epoch Times Romania

Presedintele USR, Dan Barna, a declarat marti, la finalul negocierilor purtate cu delegatia PNL pentru formarea Guvernului Orban, ca s-a agreat "o propunere de acord politic", in care vor fi introduse aspectele pe care partidul sau le considera ca fiind obiective foarte importante.

"USR considera ca solutia corecta, discutata si cu presedintele, este cea a alegerilor anticipate. Presedintele a decis ca nu sunt o solutie in acest moment", a reamintit Dan Barna.

In aceste conditii, din declaratiile date de Dan Barna si ulterior de Ludovic Orban reiese ca s-a cazut de acord ca alegerile anticipate sa fie organizate totusi cat se poate de repede, in conditiile in care la voturile date ieri si azi in Parlament s-a dovedit ca partidele din Opozitie nu au o majoritate stabila, ALDE, UDMR si Pro Romania abtinandu-se de mai multe ori de la vot sau absentand.

"Astazi am venit cu o propunere de acord politic in care am introdus prioritatile si aspectele foarte importante pe care le consideram necesare (...) Am solictiat in propunerea de acord sa fie foarte clar ca obiectivul de alegeri anticipate sa ramana pe masa, dupa prezidentiale si adoptarea bugetului. Ludovic Orban a fost de acord", a declarat Dan Barna.

Liderul USR a afirmat ca a prezentat la negocieri "4 calupuri de obiective" si ca "am ajuns la un acord, mai sunt necesare cateva formulari, probabil spre finalul saptamanii vom vedea si lista guvernului si vom lua o decizie de sustinere".

Pe lista obiectivelor USR figureaza, printre altele: recursul compensatoriu, desfiintarea Sectiei speciale si renuntarea la pensionarea anticipata a magistratilor, Fara penali, dar si respectarea recomandari MCV.

In ceea ce priveste legislatia electorala, acolo apar alte patru prioritati: doua tururi pentru primarii si CJ, reducerea numarului de semnaturi stranse la alegeri, corecta reprezentare a diasporei in parlament si scurtarea termenelor de organizare a anticipatelor.

In zona economica, USR cere, printre altele, "repararea OUG114", abordarea pensiilor speciale, reducerea impozitarii muncii, dar si o serie de aspecte legate de infrastructura, cum ar fi "prioritizarea autostrazilor".

Alte cerinte s-au referit la Mediu, dar si la desemnarea comisarului european, dupa "consultarea cu partidele asupra persoanei". USR mai cere profesionalizarea administratiei, dar si anumite criterii de integritate, care sunt conditii esentiale privind viitoarea guvernare: persoane fara condamnari penale si care nu au plagiat.

"Am cazut la un acord (...) obiectivul e clar exprimat: alegeri anticipate imediat dupa prezidentiale (...) A avut loc o strangere de mana, urmand sa vedem lista ministrilor", a mai spus Dan Barna.

Intrebat prin ce modalitati vor fi aduse la indeplinire aceste obiective, liderul USR a spus ca va depinde de la caz la caz, urmand sa se mearga fie pe asumarea raspunderii, fie pe ordonante (pensionarea anticipata a magistratilor), fie prin vot in parlament.

"Vom vedea la fiecare dintre ele care este abordarea, unele partide au conditionat de dezbateri in parlament, noi nu am conditionat (...) Vreau sa cred ca daca se va ajunge la investirea acestui guvern, va exista si posibilitatea de a avea majoritate pentru aceste modificari", a mai declarat Dan Barna.

Intrebat daca le-a fost prezentata componenta viitorului guvern, Dan Barna a raspuns: "Premierul ne-a mentionat numele catorva membri ai cabinetului, spre finalul saptamanii vom primi lista completa".

Liderul USR a subliniat ca partidul sau isi va spune punctul de vedere cu privire la viitorii ministri, cu alte cuvinte "nu e un cec in alb provind componenta Cabinetului".

De asemenea, intrebat daca USR a decis sustinerea guvernului Orban, Dan Barna a raspuns: "Suntem foarte aproape de aceasta sustinere".

In contextul in care tot astazi Comisia Europeana a dat publicitatii raportul extrem de critic la adresa Romaniei, in care se mentioneaza ca noi am facut regrese, spre deosebire de Bulgaria care scapa de MCV, Dan Barna a comentat spunand ca "nu este o surpriza, e o provocare mare pentru viitorul guvern", acesta fiind si motivul pentru care pe care in propunerea de acord emisa de USR figureaza si "respectarea si conformarea cu observatiile din rapoartele MCV".

Intrebat despre calendarul adoptarii masurilor convenite, presedintele USR a precizat ca acesta nu va fi inclus "in cuprinsul acordului".

"Am discutat despre subiecte care sunt prioritare si despre subiecte care tin cont de cum va evolua majoritatea care se va constitui in perioada urmatoare" in Parlament, a explicat liderul USR.

Ludovic Orban continua miercuri negocierile pentru formarea guvernului, cu partidul condus de Victor Ponta (Pro Romania).

Citeste mai multe despre:

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dan Barna negocieri guvern Orban, #USR conditii guvern Orban , #USR