Dan Barna: Puterea de decizie in scoli trebuie sa apartina profesorilor si parintilor Interviu

Publicitate electorala
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 23:00
23508 citiri
Dan Barna: Puterea de decizie in scoli trebuie sa apartina profesorilor si parintilor Interviu
Foto: Dragos Ciolac

(P) Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la presedintie, propune o reforma profunda a scolii cu un transfer de putere de decizie de la ministri, inspectorate si primari la profesori si parinti, inclusiv in privinta curriculei si investitiilor facute din bugetele scolilor.

Dan Barna propune extinderea prerogativelor presedintelui in domeniul bugetului, pentru a se asigura ca educatia este finantata corect.

Vedem ca situatia scolii romanesti nu se schimba pentru ca un presedinte afirma ca va face din educatie o prioritate. De ce credeti ca se va schimba pentru ca dvs faceti din educatie o prioritate?

Unul dintre motivele pentru care propun extinderea atributiilor Presedintelui astfel incat acesta sa aiba un cuvant mult mai greu de spus in alcatuirea bugetului de stat este tocmai dorinta de a asigura o finantare corecta pentru invatamant.

Voi intoarce in Parlament orice proiect de lege a bugetului care nu asigura suficient de multi bani pentru Educatie.

Ma voi opune unui buget care nu investeste in reducerea diferentelor de acces si calitate a educatiei, situatie pe care o vedem in prezent. Educatia reprezinta pilonul fundamental al proiectului de tara, pentru ca ea formeaza societatea.

Ca presedinte voi deschide o dezbatere nationala cu toti actorii implicati pentru a gasi acea solutie de reforma care se potriveste Romaniei si care sa fie pusa in practica de guvern.

Cat inseamna mai multi bani?

6% din PIB, cat prevede legea educatiei, pe care niciun guvern nu a respectat-o. Guvernul Dancila a alocat doar 3% din PIB pentru Educatie, cel mai mic buget din UE, raportat la PIB, aratand astfel cat de putin importanta a fost educatia pentru guvernarea PSD.

Au promis ca vor construi 2.500 de crese si gradinite noi, 30 de camine studentesti si vor moderniza peste 2.000 de scoli. Dupa 3 ani, si 5 ministri ai educatiei, au reusit sa faca doar 45 de gradinite.

Guvernele din ultimii ani au luat in special masuri sociale care sa reduca absenteismul. Care este filosofia dvs?

Expertii in educatie cu care am discutat mi-au prezentat date din care rezulta ca un copil scolarizat va fi un adult cu o viata mai buna, sub toate aspectele. Un an in plus de scoala creste veniturile cu 8-9%, reduce riscul de a deveni somer cu 8% si cel de aparitie a unor probleme grave de sanatate cu 8,2%.

Da, Romania are nevoie in continuare de masuri care sa creasca accesul si participarea scolara a copiilor, din toate mediile, de la cresa si pana la universitate sau invatamantul profesional.

Pe langa masurile existente vom cauta sa gasim mecanisme pentru recunoasterea profesorilor care obtin rezultate semnificative, nu doar la olimpiade, dar si in reducerea absenteismului si a abandonului scolar, imbunatatirea rezultatelor invatarii, incluziunea, cu succes, a elevilor cu cerinte educationale speciale.

Finantarea per elev asigura in procent de 90% salariile cadrelor didactice si nu mai raman bani pentru dotari.

Ne dorim sa revizuim mecanismul finantarii per elev, astfel incat o pondere mai mare sa revina echipamentelor si materialelor didactice pentru activitati scolare si extracurriculare.

Salariile profesorilor au crescut dar aceasta crestere nu se reflecta in cresterea calitatii scolii.

E exact ca in sanatate, nu putem pretinde calitate a invatamantului in scoli care nu au profesori calificati si nu au toalete, apa curenta si caldura.

Nu doar ca la 30 de ani de la revolutie nu avem scoli civilizate, dar nici salariul profesorilor nu este stimulator pentru atragerea oamenilor competenti in sistem.

Avem in vedere cresterea prestigiului profesiei didactice si promovarea continua a carierei pedagogice, inclusiv printr-o remunerare corespunzatoare.

Daca vrem invatamant de calitate atunci trebuie sa fim pregatiti in viitorul apropiat sa ne platim profesorii asa cum platim medicii sau magistratii.

Parintii cer o educatie de calitate comparand sistemul romanesc cu alte sisteme. Cum se poate ajunge acolo?

Avem nevoie de profesori bine pregatiti, cu prestigiu, dezvoltarea de competente ale copiilor si tinerilor adaptate la nevoile reale ale societatii actuale si adaptarea educatiei la cerintele specifice ale elevilor, cu eliminarea uniformizarii care nu creeaza altceva decat mediocritate.

Pentru a avea profesori bine pregatiti, este necesara atragerea celor mai buni tineri catre o cariera didactica, pregatirea lor initiala de calitate, precum si formarea continua a tuturor cadrelor didactice din sistem pentru care suntem gata sa alocam fonduri.

Tot prin stimulente financiare pot fi atrasi invatatori si profesori buni catre zonele geografice cu deficit de cadre didactice.

Calitate inseamna si deschiderea catre concurenta in sistemul de invatamant si simultan, de reforma profunda a modului in care se face astazi evaluarea calitatii serviciilor de educatie.

Stim ca, din pacate, posturile in educatie sunt inca folosite pentru a mentine controlul politic asupra sistemului. Ce veti face in acest sens?

Avem un sistem de educatie extrem de centralizat si politizat, in care cei mai puternici actori sunt ministrul educatiei si primarii. Nici profesorii, nici parintii nu au putere de decizie in actualul sistem. Sustinem ca sistemul de educatie trebuie sa fie depolitizat si descentralizat.

Puterea de decizie in scoli trebuie sa fie a celor care sunt cei mai apropiati de copii: profesorii si parintii. Vrem sa acordam puteri de decizie parintilor in consiliile de administratie ale scolilor in ceea ce priveste curricula si investitiile facute din bugetele scolilor.

Propunerea pe care o voi sustine in mandatul meu de presedinte este si transferul puterii de decizie de la inspectoratele scolare catre nivelul scolii si schimbarea modului de functionare a consiliilor de administratie astfel incat scolile sa fie conduse mai aproape de copii si pentru interesele lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Dan Barna interviu, #Dan Barna program electoral , #USR