USR s-a dus la Ciorbea sa reclame OUG lui Toader: Iohannis ar trebui sa ridice un conflict constitutional

Joi, 21 Februarie 2019, ora 13:27
4537 citiri
USR s-a dus la Ciorbea sa reclame OUG lui Toader: Iohannis ar trebui sa ridice un conflict constitutional
Foto: Facebook/USR

Mai multi lideri ai USR, in frunte cu presedintele Dan Barna, au discutat joi cu Victor Ciorbea, la sediul Avocatului Poporului, prezentandu-i acestuia numeroase argumente pentru sesizarea CCR cu privire la noua ordonanta de urgenta pe Justitie. Totodata, USR asteapta ca presedintele Iohannis sa reclame la CCR conflictul constitutional aparut intre Parlament si Guvern.

Din delegatia USR au facut parte senatori, deputati si consilieri juridici ai partidului, iar la iesire presedintele Dan Barna a precizat ca discutiile au durat aproape o ora, dupa ce "prima ora a fost cea in care l-am asteptat sa vina".

OUG 7 "afecteaza major mecanismele de functionare ale Justitiei"

Dan Barna le-a mai spus jurnalistilor prezenti ca i s-a explicat lui Victor Ciorbea de ce OUG 7/2019 subordoneaza Justitia politicului si i "s-a transmis explicit dl Victor Ciorbea ca este o obligatie pentru domnia sa sa atace la CCR aceasta ordonanta, pentru ca afecteaza semnificativ si major mecanismele de functionare ale Justitiei".

Liderul USR a subliniat ca ordonanta este "abuziva" si a precizat ca Victor Ciorbea a promis ca va lua rapid o decizie.

"A spus ca va analiza argumentele noastre si asteapta in zilele urmatoare argumente si de la asociatiile magistratilor, ale procurorilor, de la celelalte partide politice (...) Va lua o decizie intr-un termen de zile, a promis o reactie rapida", a spus Dan Barna.

Presedintele USR a recunoscut ca nu are asteptari foarte mari, cunoscuta fiind activitatea lui Victor Ciorbea din ultimii ani, mai ales ca "promisiunea este aceea a unui raspuns, domnia sa nu s-a angajat ca va ataca ordonanta".

"In egala masura am simtit si o speranta de scapare de subiect", a dezvaluit Dan Barna, facand trimitere la cea de a doua posibilitate, si anume ca presedintele Iohannis sa reclame la CCR conflictul constitutional generat de adoptarea OUG 7.

Deputatul USR a subliniat faptul ca "aceasta ordonanta e similara cu ce s-ar fi intamplat daca OUG 13 intra in vigoare" si a mentionat ca i s-a spus lui Victor Ciorbea ca societatea civila si Romania intreaga asteapta de la el "sa faca lucruri semnificative".

"Ne-a spus ca asteapta si alte argumente. Incurajam asociatiile profesionale sa transmita catre AVP argumente care sa poata fi luate in calcul", a fost apelul lansat de Dan Barna.

Ce argumente a adus USR

La randul sau, deputatul Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice, a enumerat cateva dintre argumentele care dovedesc ca OUG 7 este neconstitutionala. El a subliniat ca nu exista nicio urgenta care sa justifice adoptarea ei, dar si faptul ca s-a incalcat "principiul separatiei puterilor in stat", pentru ca Legile Justitiei, "doar ce se votasera de Parlament", iar Guvernul a luat "alte masuri, diametral opuse".

In plus, a spus el, OUG 7 incalca principiul controlului ierarhic, sectia speciala de investigare a magistratilor capatand "un fel de autonomie", astfel incat procurorul general sa nu mai aiba control asupra ei.

De asemenea, i s-a cerut lui Victor Ciorbea sa ia in calcul si argumentele prezentate public zilele acestea de Parchetul General, DNA si DIICOT, chiar daca institutiile respective nu ii vor trimite personal adrese speciale.

Si Stelian Ion s-a referit la faptul ca Victor Ciorbea ar fi tentat sa il lase pe presedintele Iohannis sa actioneze. "Noi am spus foarte clar ca cele doua cai nu se exclud reciproc. E vorba categoric de un conflict de natura constitutionala, am solicitat presedintelui sa actioneze in acest sens, dar asta nu exclude posibilitatea ca AVP sa atace ordonanta la CCR. Sunt doua cai care trebuie urmate concomitent", a subliniat Stelian Ion.

Deputatul USR a mentionat si faptul ca Victor Ciorbea a promis ca va da un raspuns in cateva zile.

"L-am rugat sa nu se mai intample ca data trecuta. Am mai fost aici anul trecut, cand s-au dat OUG 90 si 92, dar dupa acel demers nu ne-a dat niciun raspuns, ceea ce ni s-a parut inacceptabil. Acum s-a angajat sa dea un raspuns in termen de cateva zile", a spus Stelian Ion, adaugand si ca i s-a transmis lui Victor Ciorbea ca "opinia publica e interesata de lucrurile importante" si i s-a cerut "sa dea dovada de buna credinta si sa demonstreze ca nu e avocatul sau personal sau al celor aflati acum la putere".

"Trebuie luptat cu toate resursele"

Dan Barna a subliniat inca o data ca asociatiile de judecatori si procurori sunt rugate sa trimita argumente la Avocatul Poporului.

"E o situatie similara OUG 13 si trebuie luptat cu toate resursele", a spus Dan Barna.

De asemenea, USR doreste sa fie sesizata Comisia de la Venetia, pentru ca prin adoptarea OUG 7 s-a incercat "evitarea dreptului Parlamentului si al Opozitiei de a contesta modificarile la CCR".

Dan Barna a sustinut ca prin modificarile facute s-au promovat doar interese personale, nu ale cetatenilor. In plus, Stelian Ion a subliniat ca recomandarile din MCV sunt "obligatorii", tehnic vorbind, pentru ca prin mecanismul european "Romania este obligata sa respecte acele recomandari".

In context, USR a decis sa trimita astazi scrisori partenerilor europeni, carora le vor fi semnalate abuzurile comise prin OUG 7.

"Este un demers legitim, partenerii europeni trebuie sa fie informati corect despre implicatiile acestor modificari, facute fara consultare nici interna, nici externa (...) Romania nu isi permite sa se rupa de Europa si sa plece spre Est, asa cum doresc Liviu Dragnea si Tudorel Toader", a mai spus Dan Barna.

Liderul USR a subliniat ca institutia Avocatul Poporului a fost gandita ca sa apere interesele cetatenilor si a dezvaluit ca i s-a transmis lui Victor Ciorbea ca perceptia publica este aceea ca el este o marioneta a lui Liviu Dragnea, asa ca are o buna ocazie acum sa schimbe aceasta perceptie.

"Nu a avut nicio reactie, si-a notat", a precizat Dan Barna, intrebat fiind de jurnalisti.

La finalul conferintei de presa tinute in fata institutiei Avocatul Poporului, Stelian Ion a spus ca ramane sa vedem daca Victor Ciorbea "va sta pasiv sau va actiona".

"Argumente i-am oferit noi cu duiumul, si magistratii i-au oferit", a subliniat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#USR intalnire Ciorba OUG justitie , #USR