Dan Sova, sut in fund sau pas inainte? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 21:31
6262 citiri
Dan Sova, sut in fund sau pas inainte? (Opinii)

Cred ca demisia este cel mai bun lucru pe care l-a facut Dan Sova in mandatul sau de ministru al Transporturilor.

Aventura domniei sale in lumea infrastructurii a inceput la ministerul acela cu nume nord-coreean, Ministerul Marilor Proiecte. Un portofoliu a carei aparitie e greu de explicat altfel decat ca o manevra de a smulge CNADNR de la Ministerul Transporturilor, apartinand atunci PNL.

Marile proiecte ale dlui Sova ar fi fost cu siguranta sublime, chiar grandioase, daca n-ar fi lipsit cu desavarsire. Zero. In schimb, CNADNR-ul condus de dl Sova a reusit sa tina drumurile inzapezite iarna trecuta, in timp ce ministrul emitea bilanturi triumfaliste - 2,26 tone de zapada adunate in trei zile.

Dupa cum socotea jurnalistul Moise Guran, asta ar fi insemnat "ca pe toate drumurile din Romania sa fi fost data la o parte o zapada de cel putin 35 de cm. Deci de la Orsova pana la Severin, tot bazinul Dunarii plin cu zapada, atat au dat drumarii nostri la o parte. Un adevarat eroism".

Dupa plecarea PNL din Guvern, Dan Sova a devenit sef peste tot Ministerul Transporturilor. Din datele publice, in mandatul sau nu a inceput niciun proiect, nu a fost semnat niciun contract nou, iar traseele pe hartie ale autostrazilor s-au miscat cu o viteaza care l-a scos din sarite pana si pe Victor Ponta, la un moment dat.

In acelasi timp, Dan Sova lasa Ministerul Transporturilor in iminenta de a pierde 1,7 miliarde de euro fonduri neramburabile, ceea ce, trebuie sa recunoasteti, chiar este o performanta.

Dl Sova nu a reusit nici macar sa gaseasca contractul Bechtel si tot in mandatul domniei sale n-a lipsit decat foarte putin ca Primaria Constanta, adica a lui Radu Mazare, sa primeasca in administrare portul Constanta.

In schimb, se pare ca Gruia Stoica a pus mana pe garantia depusa pentru privatizarea CFR Marfa, desi procurorii au incercat sa o blocheze.

Si pentru ca de pe nicio coliva nu poate lipsi bomboana, ea este probabil felul in care dl Sova a inceput sa matraseasca managerii privati ai companiilor de stat din Transporturi, ceea ce a enervat FMI cel putin la fel de mult ca povestea cu CAS, dupa cum spun surse apropiate discutiilor.

Nu stiu daca succesorul sau, Ioan Rus, este foarte pregatit pentru acest domeniu, dar mai putin pregatit nu cred ca are cum sa fie. In plus, in mandatele pe care le-a avut la Interne dl Rus nu a reusit sa fie nici incompetent si nici ridicol, ceea ce din start il face o varianta incomparabil mai buna.

In aceste conditii, convingerea mea este ca o demitere pe motiv de incompetenta prea grava chiar si pentru nivelul Guvernului Ponta a fost impachetata intr-o demisie pe altarul campaniei electorale. Oricum e foarte interesant ca viitoarea campanie a PSD are deja un sef, dar nu are un candidat.

In interesul viitorului candidat ar fi bine ca de comunicare sa se ocupe totusi altcineva, pentru ca precedenta aventura de purtator de cuvant, al PSD, s-a terminat prost si pentru partid si pentru Dan Sova dupa episodul negarii Holocaustului.

Inteleg ca intre timp Dan Sova a facut un stagiu la muzeul Holocaustului de la Washington, asa ca s-o fi lamurit in aceasta privinta, dar mi se pare inepuizabil si plin surprize, asa ca o doza de prudenta n-ar strica, ma gandesc.

Asta nu inseamna insa ca miscarea dlui Sova nu are si o semnificatie in jocul de putere din interiorul PSD. Am auzit ca in felul acesta dl Sova s-ar pregati sa preia de la dl Ponta sefia PSD, dupa prezidentiale, sau macar pe aceea de secretar general al PSD. Dl Dragnea ce zice oare? Ma rog, planuri mari, nimic de zis.

Dar experienta politicii romanesti arata ca sansele cele mai mari le are cine are ceva de impartit, bani publici mai pe romaneste. Adica ce avea de impartit dl Sova de la Transporturi. Asa se fidelizeaza baronii, primarii. Cu cat e punga mai larga, cu atat si dragostea-i mai mare.

Luandu-i Transporturile, cred ca Victor Ponta i-a luat lui Dan Sova principala parghie de afirmare in partid.

Veti spune ca Victor Ponta a ajuns presedinte PSD fara sa fi avut ce imparti. Analogia ar fi corecta daca dl Ponta ar fi ajuns presedinte PSD altfel decat printr-un joc al circumstantelor dirijate abil, in opinia mea, chiar de Ion Iliescu. Nu stiu daca Dan Sova ar putea avea aceeasi sansa si nu stiu cu ce argumente va veni in lupta teribila pentru putere care se va declansa in PSD.

Mai degraba, as spune ca dl Sova a fost pus in prima linie ca sa incaseze toate gloantele. Sigur dintr-o astfel de experienta poti iesi cu mult mai puternic, dar am mari indoieli ca Dan Sova are substanta necesara pentru ca prima ciuruiala autentica sa nu-l dezumfle ca pe un balon.

Dar pana atunci, Transporturile au primit o veste buna. Sa ne bucuram deci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Sova demisie Transporturi, #Sova campanie PSD , #demisie
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Sova, un sut in fund, un ps inainte... Amandoua, draga, amandoua.
Poza GuessWho
GuessWho
rank 5