Dilema la Senat din cauza lui Sova: Ar putea forta DNA arestarea preventiva?

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 17:38
8220 citiri
Dilema la Senat din cauza lui Sova: Ar putea forta DNA arestarea preventiva?
Foto: Digi24

Situatia votului dat, miercuri, de plenul Senatului in cazul senatorului PSD Dan Sova ridica mari semne de intrebare din punct de vedere legislativ, numarul de voturi favorabil arestarii fiind in concordanta cu Constitutia, dar nu si cu regulamentul sau Statutul senatorilor.

Mai exact, din 151 de voturi valabil exprimate, 79 au fost "pentru", 67 "contra", iar 5 voturi au fost anulate. Desi voturile "pentru" au fost mai multe, conducerea Senatului a apreciat ca ele nu au fost suficiente, pentru ca regulamentul Senatului prevede la art. 173 ca trebuia intrunita "majoritatea membrilor", adica cel putin 85 de voturi.

Mirul salveaza parlamentarii de DNA: Sova scapa, Valcov poate fi arestat, PNL sesizeaza CCR

Totusi, articolul 76 din Constitutie spune ca "Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera", ceea ce a determinat PNL sa sustina ca, de fapt, Senatul a votat azi arestarea lui Sova, urmand sa fie sesizata Curtea Constitutionala.

In replica, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut o conferinta de presa in care a argumentat ca interpretarea votului in cazul Sova s-a dat in baza Legii 96/2006, care prevede la art. 24. alin 4, urmatoarele: "Camera hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai".

Tariceanu, despre cazul Sova: Presedintele Senatului nu raspunde de votul alesilor

In aceste conditii, parerile sunt impartite. PNL a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea regulamentului, urmand ca, in cazul in care magistratii le dau dreptate, decizia in cazul Sova sa fie si ea invalidata, implicit.

Scandal dupa votul in cazul Sova - PNL contesta la CCR si cere alegeri anticipate

Senatul a mai votat fara majoritate calificata in alte doua cazuri, dar de urmarire penala, mai exact in cazurile Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, cand nu s-a depasit numarul de 85 de voturi prevazut de regulament in cazul arestarii preventive.

Pe de alta parte, deciziile CCR nu se aplica retroactiv. In plus, PNL nu a contestat deloc decizia de astazi in plenul Senatului, iar reprezentantul PNL in comisia de numarare a voturilor a semnat procesul verbal. Prin urmare, ramane de vazut cum mai poate fi ea invalidata.

Avocata Elenina Nicut a precizat pentru Ziare.com ca, indiferent care va fi decizia Curtii Constitutionale in cazul in care PNL o va sesiza, ea "nu se va aplica retroactiv, ci doar pentru viitor".

"Deci nu se poate reveni asupra votului in cazul Sova", a completat aceasta.

Elenina Nicut a mai precizat ca "regulamentul Senatului a cuprins inca de la data adoptarii, 24.10.2005, o dispozitie neconstitutionala in ceea ce priveste majoritatea de adoptare a hotararilor pe incuviintarea arestarii preventive", iar ulterior a fost adoptat Statutul, adica Legea nr. 96/21.04.2006, "in care s-a reluat aceeasi dispozitie neconstitutionala", dar asta este situatia in care ne aflam in prezent.

De asemenea, avocata mai atrage atentia si asupra faptului ca "nu exista hotarare in cazul respingerii cererii de incuviintare a retinerii/arestarii/perchezitiei, ci doar hotarare de admitere", prin urmare, in cazul Dan Sova, nu vom avea o astfel de hotarare, document care sa poata fi atacat.

In opinia sa, DNA ar trebui sa adopte o atitudine curajoasa, pentru ca, daca luam in considerare Constitutia Romaniei, numarul de voturi dat astazi pentru arestarea preventiva a lui Dan Sova a fost suficient, "deci arestarea preventiva este incuviintata", teoretic vorbind.

"Dati drumul la propunerea de arestare preventiva catre ICCJ pe baza procesului-verbal de prezenta de la Senat. Se isca un conflict juridic de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si puterea legislativa si se ajunge la Curtea Constitutionala", le sugereaza procurorilor DNA avocata Elenina Nicut.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Dan Sova Senat cerere arestare, #DNA arestare Dan Sova , #DNA