Senator PSD, despre cererea de arestare in cazul Sova: Multe semne de intrebare in materialul DNA

Joi, 19 Martie 2015, ora 17:45
3085 citiri
Senator PSD, despre cererea de arestare in cazul Sova: Multe semne de intrebare in materialul DNA

Cererea DNA privind incuviintarea arestarii senatorului PSD Dan Sova nu i-a convins pe multi dintre membrii comisiei juridice a Senatului, unul dintre acestia sustinand ca materialul pus la dispozitie "are multe semne de intrebare" si este "incomplet".

"In primul rand ca votul in comisia juridica a fost secret. Ar fi o ineleganta fata de colegii mei sa fac un comentariu pe acest vot, mai ales ca raportul comisiei este consultativ, iar materialul pus la dispozitie este cu mult prea multe semne de intrebare si incomplet pentru a face comentarii publice.

De exemplu, acolo se invoca faptul ca 11 procese verbale ar fi fost falsificate. Ele nu exista in dosar, asta e un singur exemplu. Nu puteti sa-mi cereti mie, jurist si avocat cu o vechime de peste 40 de ani, sa ma pronunt din punct de vedere juridic asupra unor lucruri pe care nu le vad", a spus senatorul PSD Ioan Chelaru, pentru Ziare.com.

Acesta aminteste ca "exista un principiu in drept care spune 'In dubio pro reo' si probabil ca multe din voturile din comisie au mers pe acest principiu".

Aviz pozitiv la mustata pentru arestarea lui Dan Sova (Video)

Referitor la care ar putea fi opinia colegilor senatori social-democrati in momentul votului din plen, Chelaru a afirmat ca "e greu de spus".

"Unii colegi mi-au spus ca se va veni cu o camera de filmat si ca se va arata votul... Eu cred ca nu e nevoie de acest spectacol.

Nu e stabilita pozitia grupului nostru. Exista o discutie la nivel politic care se invarte in jurul problemei ca fiecare sa voteze dupa ceea ce crede, motiv pentru care s-a solicitat de catre colegi parlamentari acces la dosar - si s-au aprobat solicitarile ca unii colegi care doresc sa vada dosarele sa poata intra sa le vada. De obicei le vede numai comisia juridica", a spus presedintele comisiei comune pentru revizuirea Constitutiei.

Acesta a mentionat ca votul in plenul Senatului ar putea avea loc luni, la ora 17.00, aratand insa ca data trebuie aprobata in Biroul Permanent.

Sova vrea statuie ecvestra, nu dosar penal. Ii acuza pe procurori ca au manipulat martorii

"Daca cu adevarat vrei sa fii curat in fata propriei constiinte, analizezi dosarele, iti formezi o parere si votezi in raport de ea. Daca raspunzi politic solicitarii unui lider politic si spui 'da' sau spui 'nu', e o chestiune de constiinta fiecaruia. Eu cred ca si aici, si probabil si in unele care or sa mai vina, si in unele care au fost, sunt chestiuni specifice", a mai precizat senatorul PSD.

Nu in ultimul rand, acesta ne-a spus ca au fost si cazuri de solicitari DNA in care a votat diferit fata de colegii social-democrati: "Sunt dosare in care nu am gasit probe de vinovatie. Am votat in raport de ceea ce am crezut eu".

DNA cere retinerea si arestarea lui Sova: Prejudiciu de aproape 3,5 milioane de lei

Senatorii din comisia juridica au dat aviz pozitiv, miercuri, in cazul cererii DNA privind retinerea si arestarea senatorului Dan Sova. Presedintele comisiei juridice, liberalul Catalin Boboc, a subliniat la iesirea de la lucrarile sedintei ca au fost 6 voturi pentru si 5 impotriva. Din comisia juridica a Senatului fac parte 11 parlamentari - 5 de la PSD, 5 de la PNL si unul de la UDMR.

Fostul ministru al Transporturilor a mentionat ca nu este vinovat si le-a cerut colegilor sa nu dea avizul favorabil privind incuviintarea arestarii sale preventive. In continuare, raportul comisiei juridice, care este consultativ, merge in plenul Senatului, unde se va da votul privind incuviintarea cererii DNA.

DNA cere retinerea si arestarea lui Dan Sova, acuzat ca a distrus probe incriminatorii

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut vineri arestarea senatorului Dan Sova, fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Sova Dan Coman, cu privire la savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu.

Procurorii spun ca, in perioada 2007-2009, Dan Sova a semnat mai multe contracte si acte aditionale incheiate intre Complexele Energetice Rovinari si Turceni, pe de o parte, si SCA "Sova si Asociatii", pe de alta parte.

De asemenea, in cursul anului 2010, din dispozitia lui Dan Sova s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati cu scopul de a compromite toate documentele si corespondenta purtata pe mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexe energetice.

Sova, acuzat ca a plasmuit procesele verbale

DNA mai precizeaza ca in 20 februarie 2015 au fost depuse la dosarul cauzei 11 procese verbale, intocmite in perioada 2005-2009, ale Adunarii Generale a Asociatilor Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", nestampilate insa semnate indescifrabil de Dan Sova si de alte 2 persoane.

Concret, in urma administrarii materialului probator, a rezultat ca, in perioada decembrie 2005 - ianuarie 2009, s-au adoptat aproximativ 20-30 hotarari care au avut alte puncte pe ordinea de zi decat cele consemnate in toate cele 11 procese verbale.

Caracterul fals al celor 11 inscrisuri releva intreprinderea de actiuni de o gravitate deosebita din partea suspectului Sova Dan-Coman, activitate infractionala orientata in mod vadit in scopul obstructionarii anchetei fapt ce pericliteaza grav obiectivele de interes public ale urmaririi penale si implicit ale infaptuirii justitiei penale in general, afirma procurorii.

Potrivit DNA, plasmuirea continuturilor celor 11 procese verbale de catre Sova constituie o activitate infractionala prin care s-a incercat inducerea si acreditarea ideii ca acesta nu s-a implicat in incheierea celor trei contracte prezentate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ioan Chelaru vot Sova, #vot Sova Senat, #comisie juridica Senat Sova, #DNA cerere arestare Sova, #DNA Sova Senat , #DNA