Sova, despre Basescu: Daca as spune ca e un capitan de nava prost, as fi la fel de caraghios ca el (Video)

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 13:37
3506 citiri
Sova, despre Basescu: Daca as spune ca e un capitan de nava prost, as fi la fel de caraghios ca el (Video)
Foto: Realitatea Tv

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, a catalogat marti drept caraghioase atacurile facute de presedintele Traian Basescu la adresa sa, pe tema proiectului minier de la Rosia Montana.

"Daca eu spun ca Basescu e un capitan de nava prost pregatit, as fi la fel de caraghios ca el. El se teme de o dezbatare in Parlament, de aceea cere retragerea legii", a precizat Dan Sova, la iesirea de la dezbaterile care au avut loc pe aceasta tema in cadrul Comisiei economice a Senatului.

Ministrul i-a cerut anterior sefului statului sa desecretizeze rapoartele serviciilor de informatii legate de Rosia Montana, dupa ce Traian Basescu l-a numit "incompetent" si l-a acuzat ca a creat legea dupa interesele companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Sova cere desecretizarea rapoartelor despre Rosia Montana

Basescu: Sova, un incompetent. Baietii de la RMGC i-au dat legea si i-a dus-o lui Ponta

Sova vrea dezbatere publica

Sova a mai precizat, marti, ca este in favoarea unei dezbateri publice la care sa participe parlamentarii si reprezentantii societatii civile.

"Toata lumea e interesata sa avem investitii mari in Romania, dar cu respectarea conditiilor de mediu si a patrimoniului. Nu pot sa fiu de acord cu Basescu si cu alti comisari ai sai ca Guvernul roman ar fi mai putin interesat de aceste lucruri ca ONG-urile.

Pot sa va spun ca veti gasi in interioriul legii masuri de protectie a statului roman la care reprezentanti ai societatii civile nu s-au gandit. Daca vom putea sa avem un castig mai mare si sa protejam mai bine mediul si patrimoniul, vom face aceste lucruri, in cazul in care ne arata cineva solutia probabila. Orice proiect de lege este perfectibil, dar eu sper sa exista o contributie a Parlamentului", a punctat ministrul.

Sova il vede pe Basescu drept tap ispasitor

Precizand ca ar fi asteptat ca seful statului sa fie mai bine "pregatit sau instruit" de catre consilieri, Sova a ctiticat afirmatiile lui Traian Basescu potrivit caruia nu poate fi adoptata o lege care sa aprobe un acord pentru o entitate privata.

Ministrul a subliniat ca in lege toate articolele "sunt numai chestiuni care tin de interesele statului roman".

"Acest acord este facut pentru interesele statului roman, necum pentru interesele vreunui agent privat. Interesele agentului privat au fost rezolvate in 1999, cand prin acea licenta - nu va pot spune oficial ce contine acea licenta, dar pot sa va spun ce nu contine licenta - licenta nu contine nicio obligatie de mediu in conformitate cu legislatia europeana, nu contine nicio obligatie de patrimoniu, nicio obligatie relativa la avantaje economice sau de natura sociala pentru comunitatea de la Rosia Montana, nicio prevedere in legatura cu eventuale metale, altele decat aurul si argintul, care ar putea fi gasite (...) ", a spus Sova, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, respectivul document nu contine, de asemenea, nicio prevedere referitoare la beneficiile statului roman si nimic din ceea ce contine proiectul de lege aflat in dezbaterea Parlamentului referitor la interesele statului roman.

Dan Sova a aratat ca licenta de exploatare din 1999, calificata de el ca fiind "beleaua" lasata de Basescu, cand era ministru, a fost data de un guvern din care facea parte acesta din urma, a fost semnata de Radu Berceanu si Decebal Traian Remes.

"Nu imi aduc aminte ca Traian Basescu sa se fi suit pe masa, ca la Tebea, sa spuna ca nu e de acord cu licenta respectiva, pe care a avut posibilitatea sa o citeasca in mod cert", a declarat Sova, care a adaugat ca aceasta licenta a fost data exclusiv in interesul agentului privat.

Ministrul a precizat ca proiectul transmis Parlamentului a fost avizat de catre 20 de ministere si agentii care fac parte din Guvern, toate aceste avize fiind favorabile.

El a criticat continutul avizului dat pentru acest proiect de catre Ministerul Justitiei, precizand ca functionarii din acest minister au facut o grava eroare juridica sustinand ca ar exista vreo legatura intre decizia CC care se referea la utilizarea Pelesului si a Pelisorului de catre familia fostului suveran Mihai I si apararea interelor statului roman intr-o exploatatie miniera.

Rosia Montana: Ministerul Justitiei a dat aviz pozitiv

Comisie speciala pentru Rosia Montana

Intrebat ce se va intampla in cazul in care se va infiinta comisia speciala pentru Rosia Montana, Dan Sova a precizat ca "munca se va lua de la zero".

Ministrul a participat, marti, la dezbaterea acestui proiect in cadrul Comisiei economice a Senatului, care a decis sa amane pentru o sedinta viitoare adoptarea unui raport la legea care se refera la exploatarea de la Rosia Montana.

Anterior, proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana a primit raport negativ din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat, precum si de la cea juridica.

In plus, marti, parlamentarii discuta despre constituirea unei comisii speciale pentru analizarea proiectului de la Rosia Montana.

Parlamentul discuta despre constituirea unei comisii pentru Rosia Montana

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Sova atac Basescu, #Sova Basescu caraghios, #Sova Basescu Rosia Montana , #ministru delegat