Sova i-a dat inapoi garantia de 10 milioane de euro lui Gruia Stoica, desi era ceruta de DIICOT

Marti, 13 Mai 2014, ora 14:06
5832 citiri
Sova i-a dat inapoi garantia de 10 milioane de euro lui Gruia Stoica, desi era ceruta de DIICOT
Foto: Guvernul Romaniei

Ministrul Transporturilor Dan Sova a decis sa ii returneze lui Gruia Stoica banii depusi drept garantie pentru privatizarea esuata a CFR Marfa, cu toate ca cele 10 milioane de euro fusesera cerute de procurorii DIICOT.

Conform unui document prezentat in facsimil, DIICOT a cerut Ministerului Transporturilor sa vireze acesti bani inca din 28 ianuarie, scrie pe blog Dan Turturica.

Suma se incadra in masurile asiguratorii puse pe "bunurile invinuitilor Gruia Stoica, Didila Vasile si Raducan Vasile, precum si pe bunurile societatilor comerciale pe care acestia, personal sau prin interpusi, le administreaza, prejudiciul putand atinge sau depasi 10.000.000 de euro", se arata in document.

"In cazul in care suma reprezentand garantie exista inca in conturile Ministrului Transporturilor, iar aceasta urmeaza a fi restituita invinuitului, va solicitam sa o depuneti intr-un cont al trezoreriei la dispozitia DIICOT, urmand a face obiectul confiscarii speciale in cazul pronuntarii unei condamnari. In acest din urma caz, va solicitam sa ne comunicati contul in care a fost transferata suma de bani", se mai arata in documentul semnat de procurorul sef Daniel Horodniceanu.

Jurnalistul sustine ca mai multi functionari au preferat sa demisioneze decat sa semneze actele prin care banii lui Gruia Stoica ar fi trebuit sa ajunga la trezorerie. In plus, el afirma ca banii au fost inapoiati lui Gruia Stoica folosindu-se o alta banca si printr-un "act semnat la 11 noaptea".

Ordinul de returnare a garantiei nu a fost semnat de ministrul Dan Sova si, contactat de Realitatea TV, ministrul a declarat: "Voi da un comunicat, daca va fi necesar".

Pozitia GFR

Grup Feroviar Roman a remis presei un comunicat in care precizeaza ca GFR "nu este urmarit in nicio cauza penala si nu a fost instituit niciun sechestru pe conturile sau bunurile societatii".

De asemenea, este subliniat faptul ca "scrisoarea de garantie bancara depusa de GFR in procedura de privatizare a CFR Marfa nu putea fi executata intr-o alta cauza, alta decat privatizarea CFR Marfa" si se reaminteste ca "finalizarea tranzactiei nu a fost posibila din cauza neindeplinirii conditiilor suspensive, din motive care nu au tinut de culpa Cumparatorului GFR, situatie in care contractul de privatizare a incetat de drept, potrivit clauzelor din cuprinsul acestuia".

"Ca urmare, potrivit contractului de privatizare, contul escrow in valoare de 20,2 milioane euro, a fost desfiintat si scrisoarea de garantie urma sa fie restituita, iar partile urmand sa fie repuse in situatia initiala, de dinaintea privatizarii. Restituirea scrisorii de garantie este consecinta fireasca a nefinalizarii procedurii de privatiare a CFR Marfa si nu poate fi pusa in legatura cu niciun alt subiect.

Cu toate ca procedura de privatizare a CFR Marfa nu a putut fi incheiata inca de la mijlocul lunii octombrie 2013, scrisoarea de garantie bancara nu a fost restituita Grup Feroviar Roman de catre Ministerul Transporturilor vreme de 6 luni, in ciuda demersurilor pe care reprezentantii societatii le-au facut la Comisia de Privatizare a CFR Marfa", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com de GFR.

Un esec rasunator

Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat ca ar fi oferit mita pentru a afla o oferta confidentiala la o licitatie, a fost plasat in arest la domiciliu, saptamana trecuta, dupa ce fusese arestat preventiv din data de 30 ianuarie, masura fiind prelungita de mai multe ori.

Anchetatorii au stabilit ca, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, "persoana ce controleaza SC GFR SA, membra a grupului Grampet", i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da trei milioane de euro, pentru "a-si exercita influenta pe care a lasat sa se creada ca are o asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale".

Gruia Stoica a fost retinut. Avocatul Doru Bostina, urmarit penal in acelasi dosar

Din 23 ianuarie si pana in ziua licitatiei, respectiv 29 ianuarie, Doru Bostina l-a tinut la curent pe inculpatul Stoica Gruia cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficarii influentei, in scopul adjudecarii contractului la licitatia avand ca obiect contractul de transport carbune, au mai aratat procurorii.

"Interventia autoritatilor judiciare in data de 29 ianuarie 2014 a pus capat demersurilor infractionale si a 'stopat' o licitatie afectata de activitatea infractionala a celor doi inculpati, care nu mai putea fi derulata, deoarece era incompatibila conditiilor de concurenta reala, loiala si care ar fi putut determina prejudicierea unei unitati de stat cu suma de 473.068.410 lei, fara TVA", au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Ramona Manescu despre esecul privatizarii CFR Marfa: Analizam retinerea garantiei

Privatizarea CFR Marfa a esuat in toamna anului trecut, din cauza conditiilor suspensive impuse de Ministerul Transporturilor. Ea a fost reluata de la zero, iar problema garantiei depuse de Gruia Stoica, omul de afaceri care a castigat licitiatia, a fost intens dezbatuta in mass-media.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Sova bani Gruia Stoica, #Sova bani DIICOT Gruia Stoica , #ministrul Transporturilor