Sova: Suspendarea presedintelui nu face parte din agenda USL

Joi, 24 Mai 2012, ora 19:29
3470 citiri
Sova: Suspendarea presedintelui nu face parte din agenda USL
Foto: revista22.ro

USL nu are pe agenda suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar acesta ar trebui sa poata fi demis cu acelasi numar de voturi cu care a fost ales, respectiv majoritatea voturilor exprimate, nu majoritatea voturile cetatenilor inscrisi pe listele electorale, sustin parlamentarii USL.

Senatorul PSD Dan Sova a declarat ca USL nu urmareste suspendarea presedintelui, ca acest lucru are loc doar in urma unor "incalcari foarte grave", dar si ca procedura pentru suspendarea sefului statului ar trebui sa fie identica celei de alegere.

"A spus si premierul Ponta, a spus si presedintele Antonescu, ca nu face parte din agenda USL demiterea presedintelui.

Procedura pe care o urmezi pentru a realiza ceva trebuie sa fie identica cu procedura pe care o urmezi pentru a desfiinta acel ceva. Este principiu elementar, de anul 1, conversia actului juridic.

Sa fii votat de cinci milioane si sa vrei sa fii demis cu zece milioane, din punctul meu de vedere este arici-pogonici, nici n-am ce sa comentez treaba asta. Suspendarea si demiterea sunt doua institutii extreme, care apar in situatii deosebite, incalcari foarte grave. Fireste ca este mai usor cu aceste modificari, dar nu este vorba despre mai usor sau mai greu, eu imi pun problema normalitatii juridice", a spus Sova, pentru Ziare.com.

Referindu-se la cele doua proiecte de modficari initiate de senatorul PSD Georgica Severin si deputatul PNL Cornel Pieptea - Legea referendumului si Legea Curtii Constitutonale -, Dan Sova a precizat ca este de acord cu modificarea Legii refendumului, dupa cea din urma cu doua luni, facuta de PDL.

"Cu asta sunt de acord, cu modificare Legii referendumului, e o treaba simpla. Modificarea a facut-o PDL, la cererea domnului Basescu, acum doua luni. Si era nefiresc pana la urma, sa fim seriosi.

Domnul presedinte Basescu a fost ales cu cinci milioane de voturi, vrea sa fie demis cu zece. Nu este normal sa fie demis cu un numar similar de voturi cu care a fost votat?

Prin modificarea pe care o facusera PDL acum doua luni, domnul presedinte Basescu, daca o sa se faca o asemenea procedura, domnia sa isi dorea sa fie demis cu zece milioane de voturi. Este corect sa devii presedinte cu cinci milioane de voturi si sa trebuiasca sa pleci de acolo cu zece milioane de voturi? Parca nu e normal", este de parere senatorul PSD.

Acesta a subliniat ca este vorba despre "o chestiune absolut normala, absolut fireasca", fara a fi o modificare, ci mai degraba o revenire la situatia anterioara modificarii efectuate de PDL, in urma cu doua luni. Totodata, a tinut sa sublineze ca modificarea a fost a PSD, si nu a sa, fiind doar scrisa de el.

Cum vrea USL sa taie cei 2 piloni anti-suspendare ai lui Basescu

Senatorul PSD Georgica Severin a dezvaluit faptul ca aceasta modificare a fost necesara dupa un amendament al colegului social democrat Dan Sova, adus Legii Curtii Constitutionale, in 2010.

"Dintr-o initiativa nefericita a unui coleg de-al meu, domnul Dan Sova, s-a adus un amendament la Legea Curtii Constitutionale, in 2010, prin care s-a introdus in atributiile Curtii Constitutionale si verificarea constitutionalitatii hotararii Parlamentului. Colegul Sova nu s-a gandit la implicatiile globale, s-a pornit practic de la o serie de abuzuri legate de activitatea interna", a declarat Severin.

Georgica Severin este unul dintre initiatorii proiectul de modificare a Legii referendumului astfel incat presedintele sa poata fi demis cu majoritatea voturilor exprimate si nu cu majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi pe listele electorale, cum este in prezent.

Vorbind despre cealalta modificare, a Legii Curtii Constitutionale, Dan Sova a spus ca aceasta viza hotarari ale Senatului, Camerei Deputatilor sau plenului reunit, cu privire la anumite aspecte si ca nu are nicio legatura cu suspendarea presedintelui.

"Curtea Constitutionala se pronunta in privinta suspendarii presedintelui numai in prealabil, da numai aviz prealabil. Nu are competenta pe eventuala hotarare de suspendare.

Nu stiu ce modificari aduce domnul Severin. N-am citit-o, n-am vorbit cu domnul Severin, habar n-am. Daca este argumentat ceva, nu am o problema, trebuie sa vad argumentele", a precizat Sova.

Ponta l-a demis pe seful ISC dupa scandalul Nastase - Trofeul Calitatii

Nu in ultimul rand, acesta a evitat sa comenteze pe seama demiterii sefului Inspectoratului de Stat in Constructii, Constantin Grajdan, de catre prim-ministrul Victor Ponta, joi, argumentand ca "Nu am fost atent nici cand a fost numit, nici cand a fost demis, nici nu stiu cine e".

Seful Inspectoratului de Stat pentru Constructii, Adrian Grajdan, a fost demis din functie, joi, de catre premierul Victor Ponta.

"Decizia a fost luata din cauza comportamentului sefului ISC, care a luat decizii fara sa-l informeze pe primul ministru, desi institutia pe care o conduce se afla in subordinea primului ministru", se afirma intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Dan Sova suspendare presedinte, #Dan Sova Lege referendum, #Dan Sova Lege Curtea Constitutionala, #USL suspendare Basescu, #USL demitere Basescu , #PSD