Judecatorii CCR explica de ce votul in cazul Sova a fost neconstitutional - Vezi motivarea deciziei (Video)

Marti, 19 Mai 2015, ora 16:55
6280 citiri
Judecatorii CCR explica de ce votul in cazul Sova a fost neconstitutional - Vezi motivarea deciziei (Video)

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) arata, in motivarea privind cazul Dan Sova, ca hotararea prin care Senatul raspunde cererii de incuviintare a retinerii sau arestarii unui membru al Camerei trebuie sa fie adoptata cu respectarea dispozitiilor constitutionale referitoare la cvorumul de adoptare.

Mai exact, cvorumul reprezinta, potrivit noului regulament al Senatului, majoritatea membrilor prezenti la sedinta plenului in care se supune aprobarii cererea adresata de Parchetul General, prin intermediul ministrului Justitiei, informeaza Agerpres.

"Curtea constata ca, prin Hotararea nr.32 din 25 martie 2015, Senatul isi fundamenteaza rezultatul votului pe dispozitii legale si regulamentare contrare Constitutiei, care confera acestuia alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea fundamentala.

Potrivit preambulului hotararii, cererea referitoare la incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan-Coman Sova a primit 79 de voturi 'pentru', 67 de voturi 'contra' si 5 voturi au fost anulate. Retinand in articolul unic neindeplinirea conditiilor cerute de art.24 alin. (4) din Legea nr.96/2006 si de art.173 din Regulamentul propriu, care consacra cvorumul decizional al majoritatii absolute in cazul incuviintarii retinerii si arestarii preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decat cel pe care il prevede Constitutia", se precizeaza in motivarea CCR.

"In concluzie, Curtea constata ca hotararea Senatului este neconstitutionala prin raportare la dispozitiile art.1 alin. (5) si art.76 alin. (2) din Constitutie", se mai arata in documentul citat.

Cele trei variante pe care le are Senatul

Desii CCR nu le-a indicat parlamentarilor ce sa faca in continuare, Digi 24 transmite ca exista trei variante: reluare votului, reinterpretarea votului initial si trimiterea de catre DNA a unei noi cereri de incuviintare a retinerii si arestarii pe numele lui Dan Sova.

Premiera in Parlament: Votul pentru ridicarea imunitatii lui Sova ar putea fi reluat

Catalin Boboc, presedintele Comisiei Juridice din Senat, a detaliat, intr-o interventie telefonica la Antena 3, a doua varianta, care presupune reinterpretarea votului initial, in care parlamentarii au respins solicitarea DNA in baza vechiului regulament.

"Avem un lucru public, un proces verbal si stenograme privind numaratoare votului exprimat pe acea cerere (a DNA - n.red.). Cel mai simplu lucru ar fi acela de a constata ca s-a intrunit numarul de voturi necesar. Putem, in baza votului de atunci, sa constatam ca s-au indeplinit conditiile", a lamurit Boboc, insemnand ca solicitarea DNA de incuviintare a arestarii lui Sova ar fi admisa de aceasta data.

Curtea Constitutionala a decis, pe 8 aprilie, ca Senatul este obligat sa redacteze o hotarare prin care se constata ca, in 25 martie, nu au fost intrunite conditiile pentru incuviintarea cererii DNA de retinere si arestare preventiva a lui Dan Sova. CCR a mai stabilit ca documentul sa fie transmis autoritatilor competente si publicat in Monitorul Oficial.

Dupa publicarea hotararii in MO, PNL a contestat-o la CCR, judecatorii stabilind ca aceasta este neconstitutionala.

Hotararea in cazul lui Sova, publicata in Monitorul Oficial: PNL, liber la contestatie

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#motivare CCR Sova, #motivare CCR vot Sova , #senator