Hotararea "ne-buna". Pregatiti mirul! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 08:03
6801 citiri
Hotararea "ne-buna". Pregatiti mirul! (Opinii)
Foto: Arhiva (Digi24)

Epopeea cererii de arestare a lui Dan Sova nu s-a incheiat odata cu conformarea Senatului la solicitarea CCR de a emite o hotarare privind votul exprimat in 25 martie, ba dimpotriva, dupa cum a explicat presedintele CCR, Augustin Zegrean, ea ar putea intra doar intr-o noua etapa si mai interesanta poate.

Hotararea stabileste respingerea avizului cerut pentru arestarea lui Dan Sova, avand in vedere ca potrivit regulamentului aflat in vigoare pe 25 martie nu a fost intrunit numarul necesar de voturi, adica majoritatea raportata la numarul total al senatorilor, nu la numarul de voturi exprimate.

Dar regulamentul nu numai ca nu mai era in vigoare la momentul redactarii hotararii, iar potrivit liberalilor ea nu poate fi doar una de constatare, dar el era si vadit neconstitutional, prin raportare la articolul 76 alin 2 din Constitutie, care arata ca "legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".

Fiind bazata pe o prevedere neconstitutionala este foarte putin probabil, spre imposibil, ca hotararea sa fie declarata constitutionala, daca va fi atacata la CCR. Iar PNL a atacat-o deja.

Ce ar urma a explicat presedintele CCR, Augustin Zegrean: "Daca hotararea nu e buna, daca va fi declarata ne-buna, se va relua votul. Adica vor trebui sa rejudece cererea (...) Pana acum, hotararile Parlamentului care au fost declarate neconstitutionale au fost refacute, s-au luat alte hotarari. Se reia totul de la capat.

Voi ati vrea sa va spun acum asa: daca vine la noi dosarul acela (contestatia formulata de PNL - n.red.) si admitem, il aresteaza pe Sova. Nu pot sa va spun asa ceva, pentru ca nici nu-i adevarat. Deci se reia votul, se face alta hotarare".

Nu pot sa nu remarc formalarea dlui Zegrean care vorbeste despre hotararea "ne-buna". Nu stiu daca a fost vorba despre un simplu joc de cuvinte sau daca, in spatele lui, presedintele CCR a calificat hatru tot ce s-a intamplat dupa 25 martie in privinta lui Dan Sova. Mie, una, mi se pare ca nebunia nu ar fi neaparat o calificare exagerata.

Fapt este ca reluarea votului mi se pare o varianta foarte, foarte probabila. Sigur ca ea nu garanteaza un rezultat similar cu cel din 25 martie, adica intrunirea unei majoritati simple. Nu ma indoiesc ca PSD se va mobiliza exemplar si, daca la fel va face si PNL, vom verifica de fapt cine are in acest moment majoritatea reala la Senat.

Momentul va fi insa foarte delicat pentru Victor Ponta dupa toata epopeea hotararii "ne-bune", extrem de mediatizata si enervanta.

Deja pare evidenta sfortarea sfidatoare, impotriva Constitutiei chiar, a taberei PSD de a-l proteja pe dl Sova. O reluare a acestei sfortari ar putea umple un pahar deja destul de greu. Este o suspiciune destul de larg raspandita ca Victor Ponta se apara de fapt pe sine de dezvaluirile pe care Dan Sova le-ar putea face dupa gratii.

Si sa nu uitam ca nu este singura incercare penala a acestei perioade. Pe 6 mai ar trebui sa primeasca sentinta si Liviu Dragnea in Dosarul Referendumului. Si sa fie condamnat, dl Dragnea nu va merge la puscarie, pentru ca ne aflam doar in prima instanta, dar socul de imagine pentru un guvern cu vicepremier condamnat va fi mare. Si un semnal inhibitoriu pentru masinaria electroala a PSD.

Nu as ignora nici faptul ca, la ultimul termen al procesului, procurorul DNA i-a acuzat pe martori, intre care si Victor Ponta, de coordonarea depozitiilor, ceea ce poate suna a marturie mincinoasa, adica o infractiune.

Una peste alta cred si eu, asemeni altor comentatori, ca soarta Guvernului Ponta depinde nu atat de ecuatia parlamentara, greu de modificat la Camera Deputatilor, cat de problemele penale care il pot razbi in cele din urma pe Victor Ponta.

Si domnia sa pare constient de acest lucru, daca ne uitam la enervarea pe care o manifesta in ultima vreme la adresa procurorilor si alergia la presa care sustine anticoruptia.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#hotarare Senat Dan Sova, #Zegrean CCR Sova , #Victor Ponta
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Ne pregătim să le dăm la mir ca lui Ceauşescu şi camarilei sale.