Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Despre Dan Diaconescu

Dan Diaconescu este un ziarist roman, fondator al televiziunilor OTV si DDTV. In 2010, a fondat Partidul Poporului. In 2014 a candidat la alegerile prezidentiale din partea PP-DD, obtinand 4,03% din voturi.

Nascut pe 9 decembrie 1967, la Caracal, Dan Diaconescu este casatorit cu Emi Bratu si impreuna au o fetita, Dona Milena.

Cariera jurnalistica a lui Dan Diaconescu se imparte in doua mari etape, perioada in care a lansat si gestionat cotidianul "Jurnalul National", fondat de Dan Voiculescu (1992-1995), si perioada Oglinda/OTV/DDTV (care a inceput in 1995). 

Diaconescu a devenit celebru gratie talk-show-ului realizat la OTV, televiziunea pe care a lansat-o in 2001. Talk-show-ul "Dan Diaconescu in Direct" a gazduit printre altele serialul Elodia.

In iunie 2010, Dan Diaconescu a fost arestat preventiv la solicitarea DNA, alaturi de clarvazatorul Doru Parv, pentru santaj si amenintare in legatura cu primarul unei comune din Arad. Dupa doua zile a fost eliberat. Ulterior, a fost condamnat in acest dosar la trei ani de inchisoare cu executare, insa decizia nu a fost definitiva.

Studii

A absolvit Facultatea de Mecanica din Bucuresti.

Activitate profesionala

Din 2001, este realizator si prezentator la OTV

In perioada 1998-2000 a fost realizator la postul TV Tele 7abc si director la "Cotidianul"

In perioada 1997—1998 a realizat emisiuni la canalul „Supernova”

Din 1995 este director al cotidianului „Oglinda”

Intre 1992 si 1995 a fost director general la „Jurnalul National”

In perioada 1990—1992 a fost sef de sectie la cotidianul „Curierul National”

In 1990 a lucrat ca ziarist la "Dimineata" si apoi la saptamanalul "Gazeta de Bucuresti"

In 1990, a scris si desenat de mana un ziar propriu numit Miere de viespi

Debutul in presa

Dan Diaconescu a lansat in 1990 un ziar realizat de unul singur, scris si desenat de mana, numit "Miere de viespi". Apoi, in acelasi an, a obtinut primul serviciu de ziarist profesionist la "Dimineata", cotidianul FSN apropiat de Ion Iliescu. Si tot in 1990 a lucrat la saptamanalul "Gazeta de Bucuresti", dupa care s-a angajat la "Curierul National".

Perioada Dan Voiculescu

Ca reporter la Curierul National, l-a intalnit pe Dan Voiculescu, omul de afaceri la care urma sa lucreze ulterior si caruia i-a propus infiintarea unui saptamanal local numit Jurnalul de Caracal, cu posibilitatea de extindere in intreaga tara, cu titluri asemanatoare.

In 1991, Diaconescu a lansat singur saptamanalul. Dan Voiculescu i-a cerut mai apoi lui Diaconescu un calcul pentru o investitie si au cazut de acord.

Pana in 1992, Dan Diaconescu a lansat pentru Voiculescu mai multe saptamanale locale. In 1992, Diaconescu a lansat si "Jurnalul National". Dan Diaconescu sustine ca el este omul care l-a adus din Caracal si pe Marius Tuca la "Jurnalul National".

Odata cu aparitia Antenei 1, relatiile dintre Dan Diaconescu si patronul sau s-au stricat si, in 1995, a plecat din trustul Intact si a infiintat ziarul Oglinda, cu un format apropiat de al "Jurnalului National", fara rezultate spectaculoase.

Aparitia OTV

Dupa ce a trecut pe la TV Supernova si Tele 7abc, ca realizator, Diaconescu a inceput sa isi faca planuri pentru televiziunea proprie. In 2001, Diaconescu a fondat o societate pe actiuni, Oglinda Televison SA, pe care intentiona sa ceara o licenta. CNA l-a refuzat initial, dar cu ajutorul jurnalistului Sorin Rosca Stanescu a reusit pana la urma.

OTV a intrat in emisie pe 2 mai 2001, cu o zi mai tarziu decat era programat, dar a emis doar timp de cateva zile, fiindca pe 8 mai autoritatile au cerut un aviz tehnic pentru toate televiziunile din Romania. Diaconescu nu a obtinut acel aviz tehnic, asa ca emisia a trebuit oprita.

Ulterior, Diaconescu a obtinut avizul tehnic necesar. Pe 9 septembrie 2001, OTV a intrat oficial in emisie. Postul a atras repede atentia prin talk-show-ul extins, realizat de fondator, care aducea pe ecran personaje ciudate (ghicitoare, vrajitoare, politicieni vocali din partide minuscule, diferiti cetateni simpli cu probleme personale etc.), in conditii tehnice precare.

Postul a intrat si in atentia Consiliului National al Audiovizualului, care a acuzat diferite incalcari ale Legii audiovizualului. Pe 12 septembrie 2002, CNA a dispus incetarea emisiei postului. Postul a revenit pe ecran dupa expirarea interdictiei CNA.

Serialul Elodia

2007 a fost anul in care Diaconescu si OTV au obtinut consacrarea, cu serialul de peste 150 de episoade Elodia, pornit de la misterioasa disparitie a avocatei Elodia Ghinescu din Brasov. Cazul Elodia a fost intortocheat si a devenit interminabil la talk-show-ul lui Diaconescu si a adus rating OTV.

Un al doilea post TV, DDTV (Dan Diaconescu TV), a fost lansat in 2008. Postul prezenta reluari de pe OTV si transmisii extinse in direct ale unor evenimente precum congrese ale partidelor politice sau petreceri cu DJ.

Bagat in tomberon

In noaptea de 11-12 ianuarie 2009, Dan Diaconescu a fost victima unei agresiuni din partea luptatorului Tolea Ciumac, sotul Magdei Ciumac, femeia lansata in decursul serialului Elodia, pe a carei poveste s-a centrat acesta in decursul lui 2008.

Tolea a venit in studioul lui Dan Diaconescu cu un tomberon de gunoi, in care a incercat sa-l bage pe Diaconescu. In urma incidentului, Diaconescu a solicitat o expertiza medico-legala. Multi au spus ca intreg episodul a fost regizat pentru audienta.

Adio, OTV!

Televiziunea de suflet a lui Dan Diaconescu, OTV, si-a pierdut licenta in ianuarie 2013. CNA a retras, in sedinta din 22 ianuarie, cu unanimitate de voturi, licenta audiovizuala a postului.

Licenta OTV - un post aflat in lista televiziunilor "must carry", pe care cablistii trebuie sa le retransmita in mod obligatoriu - a fost retrasa din cauza ca societatea Ocram Televiziune SRL, care detine licenta televiziunii, nu a facut dovada platii unor amenzi.

OTV a primit amenzi in cuantum de 1,17 milioane de lei de la CNA, incepand din anul 2009 si pana pe 28 martie 2012, cand televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat in insolventa, si nu a facut la CNA dovada achitarii lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.

Dan Diaconescu a atacat decizia in instanta, insa a pierdut definitiv procesul.

OTV reinvie

Ramas fara televiziune dupa inchiderea OTV, Dan Diaconescu a revenit pe micile ecrane in vara lui 2014, gratie postului Romania TV, care a decis sa preia emisia OTV in fiecare noapte. Asa incat Dan Diaconescu a revenit la emisiunile maraton care l-au consacrat.

 

Condamnat pentru santaj

Pe 22 iunie 2010, Dan Diaconescu si Doru Parv, clarvazator, au fost retinuti de DNA pentru 24 de ore, fiind acuzati de santaj si amenintare in legatura cu primarul comunei aradene Zarand, Ion Mot. Ulterior, pe 23 iunie, cei doi au fost arestati pentru 29 de zile, prin decizia Judecatoriei Sectorului 1.

Diaconescu este invinuit pentru santaj si amenintare, dupa ce i-ar fi cerut bani edilului aradean, ca sa nu faca public un material compromitator despre acesta.

Dan Diaconescu a spus la iesirea de la DNA ca este "primul jurnalist retinut pentru un promo" si ca a fost "tras pe sfoara".  Pe 25 iunie, Diaconescu a fost eliberat, dupa ce magistratii Tribunalului Bucuresti i-au admis recursul la decizia de arestare preventiva.

"Vreau sa va anunt ca din acest moment Dona, fetita mea, detine OTV, iar eu imi anunt candidatura la urmatoarele alegeri prezidentiale, in 2014 sau cand or fi ele", au fost primele cuvinte rostite de Dan Diaconescu, dupa ce a iesit din arest.

In decembrie 2013, Dan Diaconescu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Sectorului 1, pentru santajarea fostului primar al comunei Zarand din Arad si a omului de afaceri Paul Petru Tardea.

Instanta a mai dispus ca Dan Diaconescu si Doru Parv sa ii plateasca fostului primar daune materiale de 30.000 de euro si  42.000 de lei, la care se adauga dobanda, precum si 10.000 de euro daune morale.

Totodata, a fost instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile ale lui Dan Diaconescu, pana la concurenta sumelor de 44.500 de euro si 42.000 de lei.

Decizia insa nu este definitiva si a fost atacata cu recurs la instanta superioara.

Privatizarea Oltchim

In vara lui 2012, Dan Diaconescu s-a inscris in cursa pentru privatizarea combinatului petrochimic din Valcea, Oltchim.

In septembrie 2012, Diaconescu a castigat licitatia (in urma unei zile de circ mediatizat) si trebuia sa plateasca suma de 45 de milioane de euro statului roman, pentru a intra in posesia pachetului majoritar de actiuni la Oltchim.

La 1 octombrie 2012, Guvernul Victor Ponta a decis sa ii anuleze licenta lui Dan Diaconescu, pentru ca acesta nu a facut dovada ca dispune de banii necesari pentru a plati actiunile combinatului. Ca urmare a acestei decizii, Dan Diaconescu a hotarat sa candideze la alegerile parlamentare in acelasi colegiu cu Victor Ponta.

Partidul Poporului

Dan Diaconescu a infiintat Partidul Poporului in 2010. A incercat sa il inregistreze legal, insa Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv solicitarea sa in aprilie 2011. Asa ca fondatorul i-a schimbat partidului titulatura si asa a luat nastere Partidul Poporului - Dan Diaconescu.

La primul congres al PP-DD, in 2012, a fost aleasa presedinte al formatiunii Simona Man.

La alegerile locale din 2012, PP-DD a castigat 31 de primari, 3.126 de consilieri locali si 134 de consilieri judeteni.

Ulterior, tot in 2012, la alegerile parlamentare din decembrie, au fost alesi 68 de parlamentari din partea PP-DD.

Fondatorul si presedintele de onoare, Dan Diaconescu, nu a intrat in Parlament pentru ca a candidat intr-un colegiu uninominal din Gorj impotriva presedintelui PSD, premierul Victor Ponta, care l-a invins.

Candidatura la prezidentiale

In septembrie 2014, Dan Diaconescu si-a depus candidatura la prezidentiale din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu.

El a declarat ca dintre toti competitorii electorali este singurul al carui nume se termina in "escu", pe care au avut-o toti presedintii Romaniei de pana acum.

"Sunt singurul cu terminatia escu, iar statistica nu s-a inselat niciodata. Din 1974, de cand tara aceasta are presedinti, toti au avut terminatia escu. Desi in finala au intrat oameni fara terminatia escu, foarte bine pozitionati in sondaje, uneori cu 10-15 procente in fata concurentului, (...), ceva s-a intamplat si au pierdut cu toti si au castigat cei cu terminatia escu", a adăugat Dan Diaconescu.

Link-uri utile:

Dan Diaconescu
Dan Diaconescu

Data nasterii: 9 decembrie 1967

Cariera:  ziarist, realizator TV, patronul OTV, fondator PP-DD

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Dan Diaconescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.