Elodia la guvernare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Iunie 2014, ora 19:16
13708 citiri
Elodia la guvernare (Opinii)

Va aduceti aminte de episodul suprarealist al privatizarii Oltchim? Cum Dan Diaconescu a pus in scena un spectacol grotesc care a transformat operatiunea intr-o farsa, aruncandu-l pe Victor Ponta in cel mai adanc penibil cu putinta si condamnandu-i pe angajatii de acolo la somaj si mizerie?

"Domnul Victor Ponta e un mare mincinos. Minte cum respira", spunea pe atunci Dan Diaconescu.

"Dan Diaconescu incearca sa acopere fraudele comise de PDL la Oltchim. (...) Nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine, in detrimentul intereselor angajatilor si ale statului", spunea pe atunci Victor Ponta si ameninta ca dl Diaconescu se va alege cu dosar penal.

Traian Basescu tragea concluzia ca "a fost o batalie politica in precampanie intre Ponta si Diaconescu, in care Victor Ponta a facut jocul sacrificarii celor 3.000 de salariati pentru a-l infrange pe Dan Diaconescu. A fost o manevra constienta, deliberata, care a vrut sa il descalifice pe Diaconescu, netinand cont de forta propagandistica pe care o avea".

A urmat campania electorala din 2012, cand Dan Diaconescu si Victor Ponta s-au infruntat cu multe adjective grele in Gorj. Va aduceti aminte cum striga Dan Diaconescu din toti rarunchii impotriva ciocoilor din PSD?

Ei bine, iata-i pe Victor Ponta si Dan Diaconescu batand palma nu pentru vreo colaborare minora, ci pentru formarea unei autentice aliante la toate nivelurile, inclusiv guvernamental.

Intrebat daca PP-DD ar putea primi un minister, Ponta a raspuns: "Este posibil. (...) Luni vom decide care e propunerea finala".

Adica este posibil sa vedem cat de curand in Guvern un reprezentant al partidului mutant si deja destructurat, cazut sub pragul electoral la europarlamentare. Poate dna Ridzi la Tineret, ma gandesc, ca are experienta bogata in domeniu. Desi inteleg ca dl Diaconescu vrea Transporturile.

Scandalos nu e ca se aliaza doi fosti adversari care nu au stiut cum sa se injure si cum sa se scuipe. Asta e povestea politicii romanesti. PNL si PDL fac acum exact acelasi lucru.

Scandalos este faptul ca ajunge la putere, parte din Guvern probabil, un partid fara ideologie, fara program, fara proiect, o bula de sapun deja sparta de fapt, constituita in jurul unei personaj cu probleme penale si cu profil de escroc.

PP-DD mai are 3 senatori, insuficient pentru un grup parlamentar, si vreo 19 deputati, iar daca grija PSD era majoritatea, ii inghitea dintr-o imbucatura si la pret de promotie.

Si atunci de ce face totusi Victor Ponta aceasta?

Pe de-o parte, cred ca pentru a opune noii aliante de pe dreapta o alianta care sa aiba in centru "antibasismul" atat de important, esential pentru PSD si care trebuie mentinut viu cu orice pret.

Pe de alta parte, pentru a mai putea constitui pe ici pe colo majoritati locale fara de care PSD cat e el de mare va ajunge in opozitie in foarte multe localitati, ceea ce va avea efecte psihologice si practice foarte periculoase, mai ales in perspectiva prezidentialelor, dupa cum explica Dan Diaconescu:

"In plan local, fara alesii PP-DD, nu se mai poate guvernare in 34 de judete. Avem 4.000 de alesi locali si sedintele nu se mai pot organiza. Brusc, partidul nostru a devenit miezul actualei clase politice".

Si, in acelasi timp, suind PP-DD intr-o pozitie nesperata, imposibila in orice logica a politicii cat de cat normala, Victor Ponta spera probabil sa revitalizeze si ceva din electoratul acestui partid de care PSD are mare nevoie la alegerile din toamna.

Pare o miscare disperata a lui Victor Ponta. Dar chiar si asa sa scoti din tomberon un partid mort si sa-l asezi la guvernarea Romaniei, chiar si printr-un secretar de stat, arunca in derizoriu nu numai imaginea unui premier, ci imaginea institutiei care functioneaza in Palatul Victoria.

Am avut la guvernare penali de toate soiurile, am avut incompetenti de toate felurile, dar chiar mascarici de acest tip parca pana acum n-am avut. E o noutate. Da, am avut partidul lui Vadim Tudor in "patrulaterul rosu" al anilor '90. Dar e parca o diferenta de calibru intre fostul presedinte al PRM si Dan Diaconescu.

Victor Ponta arata acum ca nu este o limita de jos a picajului in politica. Ca fundul abisului poate fi oricand mai jos decat stiam si credeam.

Cat despre Dan Diaconescu, pana la urma, omul face ce stie si face bine. Nu e vina lui ca i se permite orice, ca ii iese orice. Deja a inceput spectacolul "astept oferte de la PDL, PNL si PMP. (...) Eu sunt consevent, am vrut o alianta cu PNL. (...) O decizie vom lua saptamana viitoare. Ma uit pe telefon dupa apeluri de la Blaga, Iohannis".

Astept acum cu nerabdare redeschiderea OTV. Cred ca e doar o chestiune de timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dan Diaconescu Partidul Poporului, #Dan Diaconescu Victor Ponta alianta , #Partidul Poporului
Comentarii