Cine are dreptate in cazul ridicarii imunitatii lui Dan Nica in PE: DNA vs. Camera Deputatilor

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 14:26
3487 citiri
Cine are dreptate in cazul ridicarii imunitatii lui Dan Nica in PE: DNA vs. Camera Deputatilor
Foto: Facebook / Daniel Buda

DNA a procedat corect atunci cand a solicitat Parlamentului European ridicarea imunitatii lui Dan Nica (PSD) in dosarul Microsoft, este convins europarlamentarul PNL Daniel Buda, fost presedinte al comisiei juridice din Camera Deputatilor.

Dan Nica este singurul dintre fostii ministri pentru care DNA nu a putut incepe urmarirea penala din cauza imunitatii de care acesta se bucura in calitate de membru ales in Parlamentul European.

Miercuri, Camera Deputatilor a transmis un raspuns solicitat de Bruxelles in care se arata ca singurii care ii pot ridica imunitatea lui Dan Nica ar fi Parlamentul de la Bucuresti sau presedintele Romaniei, PE neavand nicio competenta in acest sens.

Camera Deputatilor si Parlamentul European, in incurcatura din cauza lui Dan Nica

"Cei de la Camera Deputatilor sunt intr-o eroare incomensurabila, deoarece din punct de vedere procedural si legal DNA a procedat corect solicitand Parlamentului European ridicarea imunitatii, aceasta fiind institutia competenta sa se pronunte cu privire la acest aspect, atata vreme cat domnul Dan Nica are calitatea de europarlamentar si atata vreme cat domnia sa a fost ministru.

Sunt absolut convins ca PE se va pronunta asupra acestei chestiuni in termenele si pe procedura stabilita de comisia pentru Afaceri Juridice, fara sa pot anticipa daca va fi astazi sau data viitoare. Cert este ca acest lucru intra in competenta Parlamentului European", a declarat europarlamentarul PNL Daniel Buda pentru Ziare.com.

De altfel, nu este pentru prima oara cand Parlamentul European primeste solicitari de ridicare a imunitatii din partea autoritatilor din statele membre, unul din cazurile recente fiind cel al fostului premier bulgar Serghei Stanisev, presedintele al Partidului Socialistilor Europeni, acuzat de procurorii de la Sofia de proasta gestionare a unor documente clasificate.

"Bineinteles, este o practica curenta. De exemplu, inclusiv pentru dezbateri care au avut loc la televiziune sau radio, pentru ca unele state au aceasta imunitate stabilita, chiar si in astfel de situatii PE ridica imunitatea. DNA a procedat corect din punct de vedere procedural solicitand PE acest lucru", a punctat liberalul Daniel Buda, membru supleant in comisia pentru Afaceri Juridice din PE.

Intrebat cum isi explica pozitia adoptata de fostii colegi din Camera Deputatilor, Daniel Buda a raspuns: "De regula, unde sunt doi juristi sunt trei pareri, dar de data asta au gresit profund facand aceste afirmatii in spatiul public si asta nu face deloc bine Romaniei".

"E clar ca este o interpretare gresita a legii. Nu ma consider un depozitar al adevarului absolut, dar de aceasta data asa este", a adaugat acesta.

Joi dupa-amiaza, membrii comisiei au decis sa amane subiectul pentru saptamana viitoare, din cauza ca raspunsul Camerei Deputatilor a sosit tarziu la PE si nu era tradus in limba engleza, informeaza Hotnews.

Si europarlamentarul Cristian Preda a reactionat, miercuri, criticand pozitia exprimata de Camera Deputatilor.

"Exista o decizie a CCR care spune clar ca un fost ministru e la mana presedintelui doar daca nu mai e ales. Altfel, se pronunta forul reprezentativ din care face parte. Asa ca i-as reaminti lui Nica un proverb romanesc: minciuna are picioare scurte. Tot ce pot pesedistii e o amanare penibila: ei complica lucrurile, crezand ca il scapa pe tovarasul lor de judecata. Asa cu crezut si Nastase, si Becali, si Voiculescu.... Incurcatura (...) e provocata cu buna stiinta de pesedisti, maestri in manipulare. Sper ca in comisia juridica a PE, in care, din pacate, nu sunt membru, sa fie cineva din Romania care sa explice maine (joi, n.red.) cum stau lucrurile, demontand propaganda partidului lui ‪Ponta", a scris Preda pe Facebook.

Cristian Preda: Pesedistii vor sa pacaleasca PE fabricand o scrisoare

In 26 septembrie 2014, DNA a cerut aviz de la presedintele Romaniei, la Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni in dosarul licentelor "Microsoft".

Dan Nica, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2000 - iulie 2004, este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani. Europarlamentarul PSD a respins acuzatiile, spunand ca nu a cerut si nu a conditionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimanui.

Dupa aproape o luna, in data de 24 noiembrie 2014, presedintele PE, socialistul Martin Schulz, a anuntat in plen ca a primit solicitarea DNA si a trimis-o Comisiei pentru afaceri juridice a PE. Abia in data de 20 martie 2015, comisia a cerut precizari de la Camera Deputatilor cu privire la imunitatea lui Dan Nica, raspunsul venind miercuri, la aproape o luna de la solicitare.

Toti ceilalti 8 ministri sunt deja urmariti penal in acest moment. Fostul presedinte Traian Basescu a avizat favorabil inca de la inceputul lunii octombrie cererile DNA de ridicare a imunitatii fostilor ministri Daniel Funeriu, Mihai Tanasescu, Alexandru Atanasiu, Adriana Ticau si Gabriel Sandu, in timp ce Senatul a avizat in luna noiembrie ridicarea imunitatii pentru Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Daniel Buda imunitate Dan Nica, #Dan Nica dosar Microsoft, #imunitate Dan Nica Microsoft , #Dosar licente Microsoft