Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Nica, in Qatar pe banii Postei, dar ii da inapoi - vezi insotitorii si costurile totale

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:04
10993 citiri
Nica, in Qatar pe banii Postei, dar ii da inapoi - vezi insotitorii si costurile totale

Costurile calatoriei ministrului Comunicatiilor, Dan Nica, in Qatar, la Congresul Uniunii Postale Universale, au fost platite de Posta Romana, reprezentantii acesteia precizand ca acest lucru a fost facut pentru a beneficia de reducere la biletele de avion si ca ministerul va da banii inapoi.

"Avand in vedere ca linia Qatar Airways a fost desemnata de catre organizatorii UPU drept linie partenera a evenimentului, CNPR a achizitionat pachetul de bilete pentru transportul intregii delegatii romane (inclusiv delegatia MCSI) direct de la reprezentanta Qatar Airways de la Bucuresti, astfel incat partea romana sa poata beneficia de reducerea oferita de linia aeriana.

Reducerile au fost oferite pe baza Codului Unic de Inregistrare furnizat de catre organizatori fiecarui delegat. Costurile aferente biletelor de avion ale reprezentantilor MCSI au fost facturate separat si platite de catre Posta Romana urmand ca, pe baza documentelor justificative, MCSI sa vireze catre CNPR sumele corespunzatoare propriilor delegati in perioada 24 - 31 ale lunii in curs (perioada fixata de Ministerul de Finante pentru efectuarea platilor lunare)", au raspuns reprezentantii ministerului unei solicitari facute in baza legii 544 de catre Ziare.com.

In schimb, cei ai Postei au oferit un raspuns diferit, transmitand: "Compania Nationala Posta Romana nu a suportat costurile de deplasare a delegatilor Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale", fara sa precizeze daca se refera la cine a suportat in final costurile.

Cine a mers in Qatar

Din delegatia care a participat la Congresul Uniunii Postale Universale nu au facut parte doar reprezentantii Postei si Ministerului Comunicatiilor, ci si ai Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Ministerului Afacerilor Externe, ultimul fiind reprezentat de Darie Constantin, insarcinatul cu afaceri al Romaniei la Doha. In total, 19 reprezentanti ai Romaniei au mers in Qatar.

Astfel, din partea MCSI au participat ministrul Dan Nica si Ionela Andritoi, consilier Directia Afaceri Europene si Relatii Internationale.

Un statut aparte l-a avut Nicoletta Niculescu, cea care, pe hartie, e sefa Biroului de Relatii Publice a Postei, pe lista careia a participat la congres, dar care e, in acelasi timp, consiliera ministrului Dan Nica. "Lucreaza cu jumatate de norma si la minister", a raspuns acesta intrebarilor jurnalistilor.

Un lucru interesant despre Nicoletta Niculescu, a carei prezenta a fost criticata de presa, e faptul ca ea a fost sefa comunicarii pentru fostul director al Postei, pedelistul Daniel Neagoe, insa a schimbat barca imediat dupa ce USL a venit la putere. Ea si-a pastrat pozitia de la Posta si a devenit si consiliera ministrului.

Iata raspunsul Postei Romane referitor la lista participantilor:

"Pentru a reduce la maxim costurile, reprezentarea Postei Romane a fost asigurata permanent, prin rotatie, de catre 2 grupuri de delegati, fiecare dintre ele avand 6 (sase) membri.

Primul grup a participat la lucrarile congresului in perioada 24 septembrie - 5 octombrie, iar cel de-al doilea grup este prezent la congres in perioada 6 - 12 octombrie.

In perioada 24 septembrie - 05 octombrie componenta delegatiei CNPR prezenta la Congresul Uniunii Postale Universale a fost urmatoarea:

Daniela Popa - Directia Exploatare Postala, director executiv; Rosita Alexe - departament juridic; Silvia Badulescu - departament Trafic Postal International; Camelia Batea - Departament Control Calitate si Reglementari; Irina Purcaru - Departament Marketing si Strategii Comerciale; Nicoleta Micu - Departament Cooperare Internationala.

In perioada 6 - 12 octombrie componenta delegatiei CNPR (sase membri) prezenta la Congresul Uniunii Postale Universale este urmatoarea: Ion Smeeianu - Presedinte-Director General CNPR; Alexandru Petrescu - Directia Strategie si Dezvoltare, director executiv; Gabriela Isabela Mantu - Directia Economica si Dezvoltare, director; Rares Ionut Stanciu - Directia Comerciala si Parteneriate, director; Ciprian Bolos - Biroul Strategie si Relatii Internationale; Nicoletta Niculescu - Biroul Relatii Publice".

Singura institutie care nu ne-a oferit numele reprezentantilor sai la congresul UPU - in numar de 4 - a fost ANCOM, spunand ca numele acestora nu sunt informatii de interes public.

Care sunt costurile declarate

In ciuda faptului ca presa a scris ca deplasarea la congresul UPU ar fi costat Romania aproximativ 200.000 de euro, reprezentantii institutiilor ofera o alta suma, care totalizeaza 33.115 euro, fara a lua in considerare reprezentantul MAE, care isi desfasoara activitatea chiar in orasul in care s-a tinut congresul.

Ministrul Nica e cel care a contrazis insa informatiile oficiale, el declarand, la venirea de la Doha, ca doar biletele au costat 20.000 de euro.

"Biletele de avion au costat aproximativ 20.000 de euro, iar banii sunt platiti de fiecare institutie in parte", a spus Nica.

Sa vedem raspunsurile oficiale ale institutiilor. Astfel, Ministerul Comunicatiilor ar fi cheltuit 5.495 euro pentru 2 persoane - costul total al biletelor de avion: 2.760 euro, costul total al cazarii: 2160 USD/2 camere/6 zile, cuantumul total al diurnelor: 575 USD, in conformitate cu prevederile legale in vigoare (HG 518/1995).

ANCOM a cheltuit ceva mai mult decat ministerul, adica aproximativ 7.740 euro.

"Costurile delegatiei ANCOM care a participat la Congres (doua delegatii: prima in perioada 24 - 30 septembrie 2012 si a doua in perioada 30 septembrie - 7 octombrie 2012) au fost in valoare de 35,313.22 de lei (fiind asigurate cazarea, transportul, diurna si asigurarea medicala)", se arata in raspunsul ANCOM pentru Ziare.com.

Posta, avand cel mai mare numar de delegati, a avut si cele mai mari costuri. Iata raspunsul oficial:

"Costurile asociate participarii delegatiei Postei Romane la Congresul Uniunii Postale Universale au totalizat suma de 19.880 Euro si sunt reprezentate de:

- 12 bilete de avion dus-intors (clasa economica) - 9.790 Euro;

- Cazare hotel - 7.200 Euro (3 camere pentru 6 persoane 24.09 - 4.10.2012 + 4 camere

pentru 6 persoane 6 - 12.10.2012)

- Diurna - 2.890 Euro (6 persoane x 11 zile + 6 persoane x 6 zile)".

Care sunt beneficiile? Un contract cu viteza fulgerului?

Reprezentantii Postei se lauda cu rezultate de exceptie la aceasta participare, spunand ca, desi congresul se termina abia azi, Posta a reusit sa semneze, in cadrul acestuia, un contract de 1,7 milioane de euro cu administratia postala din Anglia, ba mai mult, sa incaseze si banii, in doar cateva zile.

Ministrul Dan Nica nu a precizat nimic despre un asemenea contract la venirea in tara, cand a fost intrebat despre beneficii. Semnarea acestuia in cadrul congresului poate fi considerata neobisnuita, intrucat congresele nu sunt cadru de negocieri comerciale bilaterale, iar negocierea, semnarea si plata rareori se fac atat de rapid.

Ce spun sursele

Ziare.com a beneficiat de cateva informatii de prima mana, obtinute chiar de la surse din cadrul Postei, toate fiind confirmate, de la faptul ca institutia a platit deplasarea ministrului la participarile ANCOM si MAE.

Aceleasi surse au oferit si alte informatii despre participarea la congresul UPU.

Una dintre cele mai interesante e aceea ca o buna parte din materialele promotionale pregatite de Posta Romana pentru acest eveniment - plasute, CD-uri de promovare, pliante samd - nu au mai ajuns in Qatar. Reprezentantii Postei si MCSI au negat insa aceasta informatie.

O alta informatie e aceea ca MCSI a inceput demersurile pentru a da banii inapoi Postei DUPA izbucnirea scandalului. Mai mult, acest scandal a starnit neliniste in randurile angajatilor Postei, care s-au vazut pusi sub presiune de mass-media.

Un alt efect al scandalului e acela ca participarea reprezentantilor Postei la un alt congres, saptamana aceasta, in Coreea de Sud, a fost pusa in discutie, astfel incat e posibil sa fie trimisa o delegatie mult diminuata comparativ cu planurile initiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Dan Nica bani Posta Qatar, #Nica deplasare Qatar costuri , #ministrul Comunicatiilor