Nica, ministrul-Internet pentru linistea Internelor

Autor:
Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 18:29
5078 citiri
Nica, ministrul-Internet pentru linistea Internelor

Intr-o Romanie ale carei institutii se prabusesc peste cetateni in cadenta de Kalasnikoave furate si de Makarovuri ucigase pe strazile din Brasov, numirea celui de-al treilea ministru de interne intr-o luna devine un detaliu birocratic.

Dupa ce sistemul politienesc a fost perforat in ultimii 19 ani de vicii fara antidot precum coruptia, incompetenta, sau cumetriile cu lumea mafiota, aproape ca nici nu mai conteaza numele ministrului.

A fost sa fie Dan Nica, putea sa fie oricine altcineva. Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, cei doi pesedisti care nici n-au apucat sa incalzeasca bine fotoliul ministerial ca l-au si parasit cu onoarea nereperata nu au ajuns acolo pentru ca ar fi avut vreuna dintre strategiile geniale de reforma promise de partid in perioada electorala.

Nici biografia lor de general peste pamanturile din Ilfov, respective vataf-sef peste Teleorman nu ii recomandau ca oameni chititi sa se ia de gat cu "monstrii" deloc sacri de la Interne.

Nici macar nu putem spune ca au fost infranti de sistem: au plecat fix inainte de a fi nevoiti fie si macar sa mimeze inceputul unui razboi cu el.

Amandoi au ajuns sefi la Interne din doua motive principale: carnetul de partid cu trei trandafiri si apartenenta la grupul pesedist care a impartit dregatoriile.

Cand acelasi grup pesedist si-a vazut compromise interesele, fie ca a fost vorba de sefia de la doi si un sfert, fie de pozitia numarul doi in minister, Oprea si Dragnea s-au vazut nevoiti sa-si puna carnetul de partid in bocceluta si sa plece.

Daca Dan Nica va avea sau nu aceeasi soarta ca si ei, numai cititorii in stelele norocoase ale lui Marian Vanghelie pot sa stie. Pana acum, "primarul de la 5" a fost cel care a facut si desfacut portofoliul Internelor.

Biografia lui Nica sugereaza, insa, ca a treia numire s-ar putea sa fie cu noroc pentru linistea din Kisseleff. Devenit VIP politic dupa ce Adrian Nastase i-a oferit, in gruvernarea 2000-2004, portofoliul Comunicatiilor, Nica a reusit sa faca slalom printre toate turbulentele din partid. Oricate sabii s-au incrucisat in PSD, el a stiut sa se tina deoparte.

Spre deosebire de Dragnea sau Oprea, care au tinut mereu sa arate ca au personalitate si o folosesc, Nica a parut sa inteleaga ca jocul de glezne e mai profitabil, chiar daca acesta vine, de multe ori, la pachet cu "ciocul mic".

In relatii de non-combat cu toata lumea si prieten in public cu nimeni in mod special, pesedistul-sef de la Galati poate nu a avut vorbe memorabile, dar a stiut cand sa taca.

Toate aceste calitati s-ar putea sa fi contat mai mult in nominalizarea sa decat experienta biografica inexistenta in hatisul politienesc.

Dat fiind ca CV-ul sau pomeneste doar de experienta in domeniul Comunicatiilor, Dan Nica a avut tangenta mai degraba cu Internetul, decat cu Internele.

Care sunt sansele sale de a reforma un sistem caruia nu i-au dat de cap nici macar cei care au mimat convingator dorinta de a o face fluturand si biografiile intestate de doctorate in domeniu? Nimeni nu poate sti din prima zi a mandatului, dar putini mai pot avea iluzia ca asta conteaza acum pentru guvernul PDL-PSD.

Oana Dobre

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dan Nica ministru, #Nica ministru Internet, #Ministrul Comunicatiilor , #ministrul Comunicatiilor