Romania risca o amenda de 40.000 de euro pe zi daca nu aproba Legea "Big Brother"

Joi, 17 Mai 2012, ora 21:38
2509 citiri
Romania risca o amenda de 40.000 de euro pe zi daca nu aproba Legea "Big Brother"
Foto: Arhiva

Romania risca o amenda de 40.000 de euro pe zi daca Parlamentul nu aproba Legea "Big Brother", a declarat, joi, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.

"In cazul Legii retentiei datelor de comunicatii electronice, Legea "Big Brother", daca nu o aprobam, amenda este din pacate de 40.000 de euro pe zi, incepand cu 1 iunie. Legea este in Parlament, iar daca nu va fi aprobata vor curge zilnic aceste amenzi", a precizat Dan Nica, la Ziua Comunicatiilor.

Acesta a subliniat ca prevederile legii din 2009, care au fost declarate neconstitutionale, au fost modificate, iar providerii care nu sunt de acord cu aceasta decizie pentru ca nu au resurse sa stocheze toate datele nu pot reglementa situatia decat in instanta.

"Providerii au organizatii si firme care ii reprezinta la Bruxelles, ori, daca Comisia Europeana a aprobat, inseamna ca a facut acest lucru cu consultarea acestor organizatii. Pot regla doar in instanta", a adaugat ministrul Comunicatiilor.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a informat miercuri, in sedinta de Guvern, ca Parlamentul trebuie sa adopte pana la finalul acestei luni legea retentiei datelor de comunicatii, altfel Romania riscand sa plateasca pentru fiecare zi corectii financiare de peste 40.000 de euro plus o suma forfetara de peste un milion de euro.

Potrivit acestuia, Parlamentul trebuie sa adopte legea respectiva cel tarziu pana la finalul lunii mai, iar in caz contrar Colegiul Comisiei poate decide sa trimita cazul la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), care dispune sanctiunile financiare fata de Romania.

Supranumit de presa Legea "Big Brother", proiectul legii retentiei datelor de comunicatii electronice prevede ca furnizorii de Internet si de telefonie sunt obligati sa stocheze pentru un an toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de e-mailuri.

Companiile nu vor retine insa si date referitoare la continutul e-mailurilor sau al convorbirilor telefonice.

Parlamentul a adoptat in anul 2008 asa-numita Lege "Big Brother", dar Curtea Constitutionala a decis, in anul 2009, ca actul normativ incalca Legea fundamentala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Dan Nica amenzi Big Brother, #Romania lege Big Brother , #ministrul Comunicatiilor