Dosarul CNAS: Ciobanu s-a laudat ca a facut trafic de influenta pe langa Dan Nica. Din greseala insa a fost numit un Ioan in loc de un Gheorghe

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 12:38
4856 citiri
Dosarul CNAS: Ciobanu s-a laudat ca a facut trafic de influenta pe langa Dan Nica. Din greseala insa a fost numit un Ioan in loc de un Gheorghe
Foto: captura YouTube / TvGalati- Braila

Nicolae Sergiu Ciobanu, arestat preventiv in dosarul decontarilor ilegale de la CASMB, s-a laudat ca ar fi facut trafic de influenta la fostul ministrul de Interne Dan Nica (PSD) pentru numirea unui secretar de stat Iana, dar din cauza unei confuzii de prenume, a fost numit in functie Ioan, nu Gheorghe.

Informatia apare in interceptarile DNA atasate la dosar, in care Ciobanu se lauda ca a tinut "cat a putut" un sef la CNAS.

"Pe parcursul discutiei din 14 iunie 2017, inculpatul (Nicolae Sergiu Ciobanu - n.red.) s-a laudat cu relatiile sale si cu capacitatea de a influenta numirile in functii publice, sens in care l-a mentionat pe fostul presedinte al CASMB: 'Eu n-am avut d-astia a lu' Iana mititei sau nu stiu ce. Eu pe Iana cat am putut l-am tinut la Casa. Si pe el, si pe frac-su, fratele lui a fost general in... A fost seful Directiei de Logistica din Ministerul de Interne'.

'Chiar am facut o greseala, pentru ca in momentul cand am vorbit cu Nica, care era ministru de Interne, sa-l puna sef la Directie, pe el il cheama Iana Gheorghe si mai era inca unul, Iana Ioan. Si pe ala l-a pus sef la Secretariatul General si ala si acuma s-a pensionat si nu stie cui sa multumeasca ce i s-a intamplat bun in viata', 'Si pe urma l-am sunat: 'Domne', vedeti ca l-ati pus pe altu', puneti-l si pe asta!' Deci, eu am avut grija de aceasta familie foarte mult'", se precizeaza in actele procurorilor.

Mai mult, potrivit documentului, Ciobanu, fost consilier al lui George Maior, i-ar fi povestit interlocutoarei sforile pe care acesta le-ar fi tras pentru ca un constructor de spitale sa ajunga profesor la Academia Nationala de Informatii, care, ulterior, ar fi participat la o licitatie pentru o lucrare la un hotel al SRI in valoare de 5 milioane de euro.

Intr-o alta discutie, din 13 iulie 2017, Sergiu Ciobanu spune ca ar fi vorbit si despre influentele pe care le-ar mai avea Adrian Nastase si George Maior.

"Ulterior, in ziua de 13 iulie 2017 (...), pe terasa hotelului Marriott din Bucuresti, inculpatul Ciobanu Nicolae-Sergiu a sustinut ca s-a intalnit cu presedintele CNAS in cadrul unui eveniment mediatizat, la care a participat si persoana apropiata inculpatului, prin intermediul careia avea un ascendent asupra functionarului public: (...)

Ciobanu Nicolae-Sergiu:'Pai, el a venit, ma, la mine sa-mi spuna, nu eu m-am dus la el, sa-l caut', 'Tu crezi ca... ce, acolo, chestia aia... Eu am iesit sa-l astept pe Adrian Nastase, sa... [neinteligibil]... si el era in partea dreapta si m-a chemat si mi-a zis la ureche'

Ion Alina-Andreea: 'Da' daca el gandeste, nu stiu, gandeste si eu acuma, sa nu razi de mine, daca el gandeste ca domnu' Maior, fiind ambasador, n-are nicio treaba?'

Ciobanu Nicolae-Sergiu: 'Pai, ce dracu... dracu l-a facut pe asta mare? Dracu' l-a facut? Cine l-a facut?'

Ion Alina-Andreea: 'Nu mai e, la revedere! Ce, in PSD, la astia le mai pasa de Nastase? Hai sa fim seriosi!'

Ciobanu Nicolae-Sergiu: 'Tu calmeaza-te! Daca eu ti-am... si-am promis ca situatia ta va fi rezolvata cat se poate de... (...) '", sustin anchetatorii.

Pe 1 septembrie, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a fostului presedinte al CNAS Marian Burcea, a lui Ovidiu Munteanu, managerul Directiei Relatii Contractuale si, respectiv, din 13 iulie, presedintele CASMB, a lui Ion Razvan Geambasu, director executiv al CASMB si manager al Directiei Medic sef a aceleiasi institutii, a lui Lucian Vasile Bara, presedintele CASMB pana la 13 iulie, a lui Ion Ovidiu Mihaescu, managerul Directiei Control, si a lui Alin Sergiu Costache, sef al Directiei Generale de Monitorizare Antifrauda din CNAS.

De asemenea, au mai fost arestati preventiv Gabriela Rodica Mocanu, Mina Elena Petrescu, Jeana Sardare, Nicolae Sergiu Ciobanu, Razvan Mihai Mischie, Maria Costica si Cristina Manta.

In schimb, judecatorii au stabilit ca Irina Adelina Geambasu sa fie cercetata in arest la domiciliu.

Decizia nu este definitiva.

Potrivit ordonantei procurorilor, in cauza exista date si probe ca prin activitatile derulate de inculpati bugetul CASMB a fost pagubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dosar CNAS Dan Nica Ciobanu, #Ciobanu Maior dosar CNAS, #Ion Iana secretar general , #PSD