Presa de azi: Ministrul Nica l-a luat pe "Habar n-am!" in brate

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 07:34
2535 citiri
Presa de azi: Ministrul Nica l-a luat pe "Habar n-am!" in brate

Nica da vina pe Morar pentru scandalul "Doi si-un sfert", titreaza Gandul in editia de miercuri. "Fisa profesionala a fostului director al DGIPI arata ca peste tot unde a lucrat a avut calificativul foarte bine", a declarat, marti, ministrul Internelor, Dan Nica, despre Cornel Serban.

El a fost audiat timp de trei ore de Comisia pentru Aparare din Camera Deputatilor. Nica a sustinut ca seful DNA, Daniel Morar, nu l-a informat in legatura cu ancheta de la serviciul secret al MAI si cu fostul sef al acestuia, Cornel Serban, motivul fiind acela ca ar fi incalcat secretul care tine de actele premergatoare si de urmarirea penala.

"Procurorul-general al DNA mi-a spus foarte clar ca nu au putut fi si nu vor fi furnizate aceste informatii, ca tin de secretul datelor premergatoare si urmaririi penale si nu se doreste prejudicierea unei anchete in curs", a aratat Nica.

In opinia sa, legea trebuie modificata pentru a evita o situatie de genul numirii in functie a unei persoane cercetate, Nica vorbind despre o avizare prealabila. "Deputatii m-au intrebat cum putem evita astfel de situatii.

Consulul Dinu, rechemat in tara, scrie Romania libera. Dan Nica a fost chemat marti la Comisia de Aparare din Camera Deputatilor pentru a discuta reorganizarea DGIPI.

Tot marti, premierul Emil Boc a solicitat Ministerului Afacerilor Externe "rechemarea de la post" a consulului Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, audiat de procurori in dosarul "Doi s'un sfert" in calitate de martor si suspectat ca ar fi folosit informatii clasificate in interes personal.

Scandalul a izbucnit saptamana trecuta, cand Ilie Cornel serban, fost sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), si Petru Pitcovici, seful Diviziei Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, au fost retinuti de DNA fiind acuzati ca ar fi incercat sa determine inchiderea unui dosar penal.

Este vorba despre dosarul care-i viza pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu si pe fostul rector al Universitatii de Agronomie Niculae Alecu, legat de concesionarea nelegala a peste 220 de hectare firmei "Baneasa Investment" ce apartine lui Puiu Popoviciu.

Consulul Tiberiu Dinu, rechemat la Bucuresti, anunta si Evenimentul Zilei. Desi premierul a anuntat ca va cere retragerea diplomatului din Italia, Dinu se tine tare pe pozitie. Dupa ce a fost la Parchet, el s-a intors in Peninsula.

Audiat ca martor in dosarul "Popoviciu - Doi s'un sfert", consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, si-a sustinut si marti nevinovatia in acest caz si nu s-a sfiit sa-i arunce manusa premierului Emil Boc care a anuntat ca va cere rechemarea sa in tara.

Practic, la finalul celor trei ore in care a dat explicatii anchetatorilor pe tema listingului telefonic care i-ar fi fost furnizat de fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a Ministerului Internelor, diplomatul a tinut sa precizeze ca a fost chemat de anchetatori ca "simplu martor".

"Nu am nimic deosebit de spus, nu am nicio legatura cu acest dosar, la fel cum nici premierul Emil Boc nu are", a comentat Dinu.

Din Ziua aflam ca Ministrul Nica l-a luat pe "Habar n-am!" in brate. Ministrul Internelor Dan Nica a fost audiat marti, mai bine de trei ore, de Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor.

El a fost chemat pentru a da explicatii cu privire la scandalul DGIPI. Nu a fost uitata nici reorganizarea ministerului, subiect pe care dezbaterea neavand niciun rezultat concret.

Odata cu sosirea lui Nica surprizele s-au tinut lant: seful Ministerului Administratiei si Internelor nu a venit singur, ci insotit de trei nume mari din Minister. Cel mai controversat dintre acestea - Virgil Ardelean, ex-seful DGIPI, in prezent director in cadrul Directiei Generale de Management Operational din MAI.

Alaturi de el, Nica i-a mai adus pe seful IGPR Petre Toba, dar si pe proaspatul intermar de la "Doi s-un sfert" Gelu Drajneanu. Seful MAI a recunoscut, atat in fata membrilor Comisiei, cat si in fata presei, ca nu a stiut - la momentul numirii - ca Serban Cornel era cercetat.

El le-a povestit deputatilor - potrivit unor surse din interiorul Comisiei - ca, in ziua arestarilor conducerii "doi s-un sfert"s-a intalnit cu Daniel Morar, dar acesta nu i-a spus nimic despre acest lucru, motivand ulterior ca despre retinerile respective "nu stia nici Boc, nici Basescu".

Gardianul informeaza ca Nica a cerut incetarea detasarii procurorilor de la DGA dupa ridicarea lui Serban. Surse din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor au declarat, in exclusivitate pentru Gardianul, ca ministrul Dan Nica a solicitat CSM incetarea detasarii la Directia Generala Anticoruptie a cinci procurori chiar in ziua in cadre DNA ii audia pe seful DGIPI, Cornel Serban, pe seful Diviziunii Operatii din DGA, Petre Pitcovici, pe omul de afaceri Puiu Popoviciu si pe fostul rector al USAMV Ioan Nicolae Alecu.

Acest demers a avut loc cu doar patru ore inainte ca acestia patru sa fie retinuti in dosarul privind interventiile asupra ofiterului Ion Motoc.

Astfel, miercurea trecuta, in jurul orei 20.00, la doar cateva ore dupa ce cei patru au fost chemati la DNA pentru audieri, ministrul de interne Dan Nica a inaintat Consiliului Superior al Magistraturii o adresa in care a cerut incetarea detasarilor procurorilor Irinel Paun, Lucian Doxan, Mircea Petrescu, Ionel Corbu si Ionel Marian Gherman, de la Directia Generala Anticoruptie.

Nica ar fi solicitat, spun sursele citate, introducerea acestei chestiuni pe ordinea de zi a sedintei Sectiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de joia trecuta. CSM ar fi raspuns, mai afirma sursele citate, ca ordinea de zi a sedintei fusese deja stabilita, motiv pentru care a amanat discutarea acestei chestiuni in cadrul sedintei de saptamana aceasta a Sectiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministrul Dan Nica, #Nica audiat DGIPI, #scandal DGIPI, #consul Milano audiat , #stiri Dan Nica