Procesul lui Dan Pasat continua la Inalta Curte, desi nu mai e parlamentar

Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:37
1311 citiri
Procesul lui Dan Pasat continua la Inalta Curte, desi nu mai e parlamentar
Foto: Arhiva

Procesul fostului deputat PDL Dan Pasat continua in 28 februarie la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), dupa ce judecatorii instantei supreme i-au respins, joi, acuzatului exceptia privind competenta institutiei de a-l judeca.

In 8 februarie, fostul deputat Dan Pasat cerea trimiterea dosarului in care este judecat pentru santaj de la instanta suprema la Judecatoria sectorului 1, pe motiv ca nu mai este parlamentar, o situatie similara celei in care s-a aflat fostul senator Dan Voiculescu.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a sustinut insa ca procesul trebuie sa ramana la ICCJ pentru ca unele fapte au fost comise prin prisma functiei.

Dan Pasat a transmis prin posta la dosar o cerere prin care solicita declinarea judecarii cazului la Judecatoria Sectorului 1.

Avocatii lui Pasat au spus, in fata instantei ca, dupa intocmirea listei oficiale a noilor alesi, in 19 decembrie 2012, Dan Pasat nu mai figureaza ca parlamentar si astfel se impune declinarea judecarii dosarului in favoarea altei instantei. Acestia au precizat ca faptele de care este acuzat Dan Pasat nu au fost comise prin prisma functiei detinute si astfel nu mai este atrasa competenta instantei supreme de judecare a acestei cauze.

In replica, procurorul DNA prezent la sedinta de judecata s-a opus cererii de declinare a competentei de judecare a acestui dosar, aratand ca o serie de fapte au fost comise de Dan Pasat folosindu-se de functia de parlamentar pe care o detinea. Acesta a mai spus ca, daca s-ar decide declinarea, nu Judecatoria sectorului 1 ar fi competenta sa judece acest caz.

Instanta suprema respins, joi, exceptia competentei materiale ridicata de Pasat si a decis continuarea judecatii la ICCJ.

Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 8 aprilie 2011. In acelasi dosar sunt judecati Constantin Marin, pentru doua infractiuni de santaj si Vasile Preda, primar al comunei Varasti, judetul Giurgiu, pentru marturie mincinoasa.

Potrivit DNA, in perioada octombrie - noiembrie 2009, Dan Pasat, sprijinit de Constantin Marin, ar fi amenintat verbal si fizic, in mai multe randuri, doi reprezentanti ai firmei Agro Clas SRL Teleorman, iar in 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenta asupra acestora. Amenintarile vizau integritatea fizica a celor doi reprezentanti ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti, judetul Giurgiu.

Totodata, prin amenintari si sprijinit de Marin Constantin, Pasat ar fi incercat sa il convinga pe unul dintre cei doi reprezentanti ai firmei sa mearga la sediul Primariei din comuna Toporu si sa faca demersurile necesare pe langa primar in vederea incasarii sumei de 290.000 de lei, bani care s-ar fi cuvenit firmei Agro Clas SRL din executarea unui contractul de aductiune apa potabila. Acesti bani ar fi urmat sa ii fie remisi lui Dan Pasat.

Procurorii mai sustin ca, in cursul lunii noiembrie 2009, Pasat ar fi exercitat presiuni psihice, amenintandu-l pe primarul comunei Toporu, pentru a rezilia un contract cu SC Agro Clas SRL si a efectua platile aferente derularii contractului catre firma lui Dan Pasat - SC Prod Invest SRL, in conditiile in care aceasta din urma efectuase numai anumite lucrari subcontractate. Contractul, in valoare totala de 3.848.719 lei, avea ca obiect "alimentarea cu apa potabila a comunei Toporu".

Totodata, potrivit procurorilor, Dan Pasat ar fi incercat sa il constranga pe primarul comunei Toporu "sa faca demersuri ilicite" prin care sa favorizeze firma fostului deputat la castigarea licitatiei publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive in localitate. Procedura de achizitie publica trebuia sa aiba loc in decembrie 2009 - martie 2010.

In perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, Dan Pasat ar fi efectuat demersuri, in calitate de administrator de facto in reprezentarea intereselor societatii sale, SC Prod Invest SRL, pe langa primarii localitatilor Toporu, Bulbucata, Bucsani, Varasti, Letca Noua, Valea Dragului, pentru a-i determina sa efectueze plati, cu prioritate, catre firma sa ori sa o favorizeze in obtinerea unor contracte privind lucrari de interes public, printre care baze sportive sau extindere sediu primarie.

Astfel, Pasat ar fi desfasurat operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu calitatea de deputat, obtinand foloase necuvenite in suma de 1.836.608,59 de lei.

Procurorii il acuza pe Vasile Preda ca atunci cand a fost audiat pe parcursul urmaririi penale in calitate de martor, a facut afirmatii mincinoase sau nu a spus tot ce stie despre demersurile facute de Dan Pasat pentru a obtine foloase necuvenite pentru firma in care figura ca asociat.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Dan Pasat si Marin Constantin, pana la concurenta sumei de 1.836.608,59 lei.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Dan Pasat judecat ICCJ, #Pasat judecat Inalta Curte, #Pasat judecat DNA , #DNA