Cazul Pasat - mostra ticalosiei transpatinice (Opinii)

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 23:14
6501 citiri
Cazul Pasat - mostra ticalosiei transpatinice (Opinii)

Chiar in ziua in care DNA si SRI reuseau o operatiune exceptional pusa la cale impotriva coruptiei din vami, Parlamentul Romaniei punea la adapost de justitie un deputat acuzat de practici mafiote traduse in infractiuni de drept comun.

Puse fata in fata, cele doua situatii ne arata limpede precum cristalul unde este problema societatii romanesti, de ce nu avem o justitie de nivel european, de ce ramanem o tara de mana a doua a UE. Ceea ce reusesc procurorii si serviciile secrete, uneori cu eforturi disperate, este distrus de politic in Parlament sau in instante.

Dan Pasat pare a fi un soi de mafiot ordinar, potrivit acuzatiilor aduse de procurori. Greu de negat aceste acuzatii cand sunt fundamentate pe inregistrari video si audio cat se poate de edificatoare. Parchetul a cerut pemisiunea sa-l aresteze. Presedintele Traian Basescu a cerut insistent PD-L sa nu mai obstructioneze justitia. Si totusi, solicitarea Parchetului nu a intrunit numarul necesar de voturi. Puterea nu s-a mobilizat, Opozitia a refuzat sa voteze. La fel de ticaloase amandoua.

Este clar ca actuala Coalitie nu are niciun fel de apetit pentru Justitie. Dan Pasat este a doua mostra in acest sens dupa Monica Iacob Ridzi. Pentru ca el sa fie trimis in fata unui judecator, nu in fata plutonului de executie, ar fi fost nevoie de 147 de voturi. Majoritatea ar fi avut in Camera 179 de voturi, dar nu s-au prezentat la sedinta decat 150 de deputati. Ar fi fost si ei suficienti, dar numai 116 au votat pentru. Este o matematica simpla care ne arata lipsa de vointa politica la cele trei partide aflate la putere, iar principalul vinovat este, chiar potrivit lui Traian Basescu, PD-L.

De ce? Pentru ca sunt prea multi cei care se stiu cu musca pe caciula si se tem ca printr-un vot pozitiv pot crea un precedent care mai tarziu sa se intoarca impotriva lor, asa cum i-a avertizat Monica Ridzi. Vulnerabilitatea proprie si teama sunt mai puternice decat orice consemn venit de la Cotroceni, decat orice indicatie a liderului de grup sau a presedintelui de partid, decat orice interes national.

PD-L plateste acum pretul, enorm, pentru ca, din dorinta de a se expanda rapid numeric, financiar si parlamentar, a eliminat orice filtru si a avut portile deschise pentru toate scursorile care, in mod natural, roiesc in jurul puterii. S-a pesedizat, a ajuns acum sa compormita toate principiile care l-au consacrat si, dupa cum spune chiar Traian Basescu, este pe cale sa se autocondamne de gat cu Pasat, Don Costel, Banias si Ridzi.

Traian Basescu, infrant din nou in relatia cu PD-L si evident marcat de aceasta infrangere, plateste si el pretul tolerantei fata de "mari barbati politici ai PD-L", dupa cum i-a numit pe cei are l-au salvat pe Pasat. Cu fiecare concesie facuta in fata acestor mari barbati si a practicilor lor, presedintele si-a pavat drumul catre situatia de acum, pe care o deconteaza copios in fata propriului electorat. Si ma tem ca la capat de drum electoral fiind, nici nu prea mai are parghii sa impuna ceva partidului care nu mai vede in el o locomotiva indispensabila.

Dar nici nu cu Opozitia nu mi-e rusine. Adrian Nastase jubila ca, in sfarsit, nu s-a facut voia lui Traian Basescu. Daca n-ar fi vorba despre o chestiune atat de importanta, aceasta ar fi o reactie infantila de curtea scolii, cel mult clasa a patra. Asa insa, este o ticalosie impotriva intereselor Romaniei. Ce i-ar fi impiedicat oare pe parlamentarii Opozitiei sa-l striveasca pe Dan Pasat cu un vot covarsitor pro, cu bilele la vedere. Ar fi dovedit respect pentru justitie, ar fi inactivat un vor al puterii important in actuala structura parlamentara si ar fi umilit PD-L.

Dar a preferat sa stea in banci si sa asiste la un esec major al justitei din Romania. De ce? "Nu dorim sa intervenim intr-o batalie fratircida. Va dorim sa va arestati bine", le-a spus Victor Ponta democrat liberalilor. Iata asadar ca jocul politicianist este mai puternic decat orice interes national si nici macar nu este unul foarte inteligent, ci primitiv, ieftin si revansard dupa chipul si asemanarea politicienilor care-l practica.

Dincolo de el insa, si Opozitiei ii este teama de precedente, caci si pe caciulile pesediste si liberale roiesc mii se muste, pe care de-abia asteapta sa le inmulteasca odata cu revenirea la putere. Asa ca au tot interesul sa ucida precedentul cu mana adversarilor. Cine-l apara pe Nicolescu il apara si pe Pasat, ca doar mizeria este transpartinica.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Dan Pasat arestat, #Camera Deputatilor Dan Pasat , #stiri Dan Pasat