Sa ne amintim de Amza Pellea (Video)

Sambata, 12 Decembrie 2009, ora 09:00
8132 citiri
Sa ne amintim de Amza Pellea (Video)
Foto: Youtube

Pe 12 decembrie se implinesc 26 de ani de la moartea marelui actor Amza Pellea, legenda a filmului romanesc, asa cum il numeste Dan Puric.

Prietenii si oamenii ce au avut ocazia sa vada filmele si spectacolele sale isi amintesc cu foarte mult drag de cel care a ramas cunoscut in memoria colectiva drept Nea Marin sau Mihai Viteazul.

De fapt, cine nu isi aminteste cum Nea Marin facea ca noaptea de Revelion sa fie plina de voie buna si veselie. Cum incepea el sa spuna "Ma, fratilor, avuseram parte anul asta de o toamna cum rar i-a fost dat omului sa vada. Pai da ... luminoasa, frumoasa, manoasa", cum ii explica el Vetei ca si ea face politica din moment ce munceste la CAP, a facut copii si i-a crescut. Toti incercam sa spunem la fel de repede ca el "De umbla cu cioara vopsita, cand e neagra cand e alba, cand e alba, cand e neagra" sau ne amuzam cand povestea ca Sache a lu' Zapacitu, tractoristul, ii spunea: "Ba nea' Marine ba ... ba daca toate toamnele ar fi ca asta, sa fiu al dracu daca n'as umbla pe tractor numa' cu manusi albe auz', numa' cu manusi albe".

Cu totii ii simtim lipsa, dar cel mai mult prietenii. Una dintre persoanele care au avut ocazia sa il intalneasca pe "Amza, geniul inegalabil", este actrita Stela Popescu, care a colaborat cu Amza Pellea mai mult in teatru decat in film. Actrita isi aminteste cu drag de un turneu pe care l-au facut in Rusia; el era cu Mihai Viteazu, iar Stela Popescu participa la un festival international cu "Faust XX".

Stela Popescu povesteste ca atunci toti actorii de la Teatrul de comedie din Leningrad venisera sa ii vada, pentru ca in urma cu un an ei au fost in Romania si, desi au stat doar o saptamana, ajunsesera sa il indrageasca pe actorul nostru.

"Vreau sa spun ca il adorau pe Amza. Statusera doar o saptamana la Bucuresti, dar il simtisera pe Amza, care era cald, era un lord, avea o noblete speciala si avea si un simt al umorului extraordinar, dar avea o caldura a lui, se apropia foarte repede de oameni. Ii placea sa povesteasca, vorbea sfatos, prietenos.

La acest festival a fost purtat peste tot, au venit artisti mari din Rusia sa ne vada si unul din marii regizori ai lor a venit intr-o seara la noi la banchet, dupa aceea am mers la noi in camera cu totii. Eram eu, Irina Petrescu, Dan Nutu si cu Amza. Am stat la sueta si, la un moment dat, rusul i-a facut o declaratie: Amza esti extraordinar, esti fenomenal, esti un artist de geniu. Si atunci Amza ii zice: Hai sa ne facem frati de cruce!. Si-a taiat cravata si i-a dat o jumatate rusului si rusul si-a taiat si el cravata si a dat jumatate lui Amza. A fost un moment foarte amuzant si asta demonstreaza impresia extraordinara pe care o facea Amza asupra oamenilor", povesteste Stela Popescu cu emotie in voce.

Dan Puric: Amza Pellea este o posibila unitate de masura a frumosului din noi

Un alt mare actor de la noi care s-a simtit onorat ca a avut ocazia sa il cunoasca pe Amza este Dan Puric. "Eu l-am perceput si il percep in continuare pe Amza ca pe o legenda a filmului romanesc, e mai mult decat un mare actor. E o figura legendara a cinematografiei romanesti. In primul rand, a cinematografiei si apoi a teatrului", crede Puric.

Modul in care Puric il descrie pe Amza nu mai are nevoie de alte comentarii. Daca nu ai vazut nici macar un film sau o piesa de teatru cu Amza, dar vei citi cele de mai jos, este imposibil sa nu ramai cu o parere buna si sa nu incerci sa vezi macar un filmulet.

"Un imens actor de film si un om de o mare generozitate, asa cum l-am cunoscut eu cand eram student. Un om de o mare generozitate cu un suflet de copil, care a reusit sa se pastreze neintinat. Parca cu o frumusete dacica, nepoluata de nimic. Avea in el o frumusete dacica, de roman curat. Asta a fost Amza Pellea. Avea o privire de cerb, libera, frumoasa, semeata", continua Puric.

"Amza Pellea, prin tot ce interpreta, facea un lucru extraordinar: iti reda demnitatea de a fi roman. De la Nea Marin, de la umorul acela oltenesc sanatos, pana la figurile istorice, era consecvent cu sine, cu gena lui. Amza Pellea este o posibila unitate de masura a frumosului din noi", mai spune Dan Puric.

Multi altii au vorbit cu drag de marele nostru actor si de cat de mult a insemnat el pentru fiecare.

"Ce sansa extraordinara am avut sa lucrez cu Amza Pellea, cu George Constantin! Acesti actori mi-au fost mentori nu doar profesional, ci si ca mod de a privi colegii mai tineri", declara Emil Hossu pentru Revista Felicia.

"Un om care trait prea putin, dar este un om care va reprezinta. V-a dus faima, obiceiurile si modul de a trai l-a facut cunoscut in toata tara asta, simplitatea celor din Bailesti, a oltenilor in general, bunul simt si capacitatea de a face si haz de necaz chiar daca intotdeauna ati asociat si necazul si bucuria si cu prazul si cu zaibarul, si cu Suca si cu toate povestile, care intr-un fel au altul nu au fost decat concentrarea inteligentei unuia plecat dintre dumneavoastra spre a va reprezenta. Dincolo de asta, a ramas un urias actor", a declarat si presedintele Traian Basescu in vara lui 2009 cand a vizitat casa memoriala Amza Pellea.

In semn de respect si pentru a-si aminti de Amza asa cum era el, un lord cu o noblete speciala si un simt al umorului extraordinar, cum spune Stela Popescu, in 2008 in Bailesti a fost inaugurata o casa memoriala dedicata regretatului.

"Amza a iubit viata si oamenii si a daruit iubire cu generozitate. Astazi, dupa 25 de ani de cand nu mai este pe acest pamant, i se raspunde cu aceeasi moneda: cu dragoste", declara pentru Pro Cinema la vremea respectiva fiica celebrului actor, actrita Oana Pellea.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Amza Pellea actor roman, #Amza Pellea Nea Marin, #Amza Pellea actorul, #Amza Pellea, #Oana Pellea , #video