Dosarul ASF: De ce a fost achitat Dan Radu Rusanu - Motivarea instantei

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 18:07
6441 citiri
Dosarul ASF: De ce a fost achitat Dan Radu Rusanu - Motivarea instantei
Foto: Arhiva Antena 3

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au publicat motivarea in dosarul ASF, astfel ca au aratat de ce au ajuns la concluzia ca se impune achitarea fostului presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, pe de o parte, si condamnarea la sase ani si sase luni a lui Ilie Carabulea, patronul Carpatica Asig, pe de alta parte.

Mai multi martori, angajati ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), le-au declarat judecatorilor ca nu li s-a impus semnarea unor angajamente de confidentialitate de catre fostul lor sef, Dan Radu Rusanu, potrivit News.ro.

Astfel, acesta a fost achitat de Curtea de Apel Bucuresti pentru ca tocmai aceste angajamente de confidentialitate, in opinia procurorilor, ar fi fost menite sa ascunda activitatea infractionala din ASF.

Decizia data de Curtea de Apel nu e definitiva, ea putand fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul ASF: Ilie Carabulea, condamnat la 6 ani jumate de inchisoare. Dan Radu Rusanu a scapat (Video)

Motivarea instantei

Judecatorii Curtii de Apel au ajuns la concluzia ca "infractiunile imputate inculpatului sunt infractiuni indreptate impotriva bunei infaptuiri a justitiei si au ca subiect pasiv principal statul, nefiind corecta retinerea unui numar egal de infractiuni cu numarul de angajamente de confidentialitate semnate".

"Actiunea unica imputata inculpatului a avut loc anterior datei de 01.02.2014 si constituie o singura infractiune ce poate fi incadrata juridic in functie de legea penala mai favorabila inculpatului.. (...) Prin urmare, singura incadrare juridica posibila in cauza este aceea de favorizare a infractorului", se arata in motivarea instantei.

In plus, "nu exista la dosarul cauzei probe care sa ateste ca actiunea imputata inculpatului, respectiv aceea de a da un ordin ca fiecare angajat al ASF sa semneze angajamentele de confidentialitate, a existat in realitate (...) Simplul fapt ca semnarea propriu - zisa a acestor angajamente a avut loc intr-un interval de cateva zile nu conduce la concluzia ca exista in cauza tot atatea infractiuni cate acte de semnare au existat", se specifica in documentul judecatorilor.

In plus, magistratii mai arata ca "nu exista nici un mijloc de proba, direct sau indirect, care sa ateste ca inculpatul Rusanu ar fi fost persoana care a dispus ca aceste angajamente de confidentialitate sa fi fost semnate".

"In cauza de fata nu s-a facut in niciun mod dovada ca inculpatul Rusanu ar fi numit sau angajat personal in cadrul ASF sau ca vreunul dintre cei ce au fost angajati dupa numirea in functie a inculpatului Rusanu nu indeplineau criteriile necesare de pregatire profesionala ori ca aceste angajari au fost efectuate in mod nelegal", se mai arata in documentul instantei.

Situatia lui Carabulea

Insa situatia juridica a lui Ilie Carabulea este cu totul diferita fata de a lui Rusanu. Despre el, magistrati noteaza ca este "cel care a controlat de la bun inceput aceasta actiune ilicita si cel care controla si actiunile celorlalti inculpati".

"De asemenea, Curtea constata ca inculpatul a demonstrat o atitudine de sfidare fata de actul de justitie, concluzie ce rezulta din antecedentele sale penale si atitudinea sa procesuala pe parcursul acestui proces penal", se mai arata in motivare.

Despre Laura Chitoiu, sotia fostul ministru al Finantelor Daniel Chitoiu, implicata in dosar, magistratii au retinut ca "in data de 28.01.2014, inculpata a incercat sa se sustraga urmaririi penale, sens in care, cunoscand faptul ca sotul acesteia, Chitoiu Daniel, ministru al Finantelor si vicepremier la acea data, avea si are si in prezent calitatea de parlamentar si beneficia de imunitate parlamentara, a refuzat sa paraseasca domiciliul comun, iar ofiterii delegati in prezenta cauza au fost, temporar, pusi in imposibilitatea de a pune in executare mandatul de aducere, astfel cum rezulta din interceptarea unor comunicari telefonice purtate de inculpata Chitoiu Laura cu numitul Chitoiu Daniel".

Ea a fost condamnata la un an cu suspendarea executarii pedepsei.

Acuzatiile din dosarul ASF

Procurorii DNA aratau, in rechizitoriul trimis instantei, ca in anul 2012, SC Carpatica Asig SA avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.

Incepand din mai 2013, Carabulea si cativa directori din Carpatica Asig SA "au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale societatii de asigurari", se specifica in rechizitoriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motivare instanta Rusanu dosar ASF, #motivare instanta dosar ASF, #motivare dosar ASF , #ASF