Romanii cu credite in franci protesteaza la Guvern - zeci de mii de nemultumiti (Video)

Duminica, 14 Iunie 2015, ora 17:11
4908 citiri
Romanii cu credite in franci protesteaza la Guvern - zeci de mii de nemultumiti (Video)
Foto: Banca Nationala a Elvetiei

Romanii cu credite in franci protesteaza, duminica, in fata Guvernului, fiind nemultumiti de modul in care a fost gestionata situatia lor. Insa cate persoane au astfel de imprumuturi?

Portofoliile bancilor comerciale din Romania aveau, la 1 ianuarie 2015, un numar de 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, dintre care cam 36.500 au solicitat, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea imprumuturilor, a declarat, duminica, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Acesta a precizat, totodata, ca din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor in franci elvetieni, 15.594 au fost solutionate, iar 20.000 sunt in lucru.

In acest context, un numar de 30.000 de clienti nu au inaintat bancilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au in aceasta moneda.

Conform datelor BNR, la 1 noiembrie 2014, in portofoliile din Romania ale bancilor comerciale figurau 75.000 de persoane cu credite in franci elvetieni.

Estimarile din piata arata ca bancile au externalizat, de-alungul timpului, aproximativ 20.000 de credite in franci elvetieni.

Ratele in franci, achitate la cursul de la contractarea creditului - decizie definitiva a instantei

Proteste la Guvern

Grupul clientilor cu credite in franci elvetieni (G.C.C.C.) organizeaza, duminica, intre orele 15:30-18:30, in Piata Victoriei, un miting prin care protesteaza fata de atitudinea clasei politice si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in problema creditelor acordate in aceasta moneda.

Organizatorii mizau pe participarea a 5.000 de participanti, dar pana la urma in Piata Victoriei au ajuns putin peste 1.000 de persoane, in conditiile in care la Bucuresti este canicula.

"In privinta urmarilor acestui protest, noi speram sa trezim clasa politica, care cinci luni de zile, de cand a explodat cursul leu-franc nu au facut nimic. Au adoptat decat o Lege a insolventei care nu are aplicabilitate, iar Legea conversiei asa cum am propus-o noi au uitat-o printr-un sertar.

Speram, cu presiunea noastra asupra lor, sa adopte aceasta lege. Avem in plan solicitarea unei audiente, precum si depunerea, probabil in cursul zilei de maine, a unui memoriu la Guvern prin care cere o intrevedere", a declarat, pentru Agerpres, Catalin Voivozeanu, membru al GCCC si unul dintre organizatorii evenimentului din Piata Victoriei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#proteste franci elvetieni, #romani credite franci, #credite franci , #stiri Dan Suciu