New York Times, despre oligarhii care acapareaza presa - Voiculescu, pe lista

Autor: Ana Ilie
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 14:47
5384 citiri
New York Times, despre oligarhii care acapareaza presa - Voiculescu, pe lista
Foto: J Student Reporters

In Europa de Est, oligarhii locali si grupurile de investitii, unii cu legaturi directe cu conducerea politica a tarii, cumpara ziare si alte companii de presa, ceea ce provoaca ingrijorari cu privire la libertatea presei.

Printre cei interesati de achizitiile in presa in regiune este inclus, de catre New York Times, intr-un amplu articol pe tema acestui fenomen, si Dan Voiculescu.

"Ca si in Rusia, sunt temeri in crestere cu privire la o potential periculoasa concentrare a puterii in mainile celor care au obtinut atat avere, cat si influenta politica si isi extind tot mai mult controlul asupra presei", se arata in articol.

Publicatia citata ia pe rand tarile din regiune pentru a-si demonstra teoria.

In Slovacia, o companie media germana a vandut o parte importanta din actiunile ultimului ziar independent din tara unui grup de investitii care fusese tinta investigatiilor publicatiei respective. Investitia grupului Penta Investments in ziarul SME a provocat demisia redactorului sef, a patru adjuncti si a 50 din cei 80 de angajati, care cred ca Penta intentioneaza sa foloseasca ziarul in scopuri proprii.

Situatia din Slovacia este cea mai recenta in care proprietarii, deseori din vestul Europei sau SUA, au ales sa vanda proprietatile media din estul Europei unor investitori locali influenti.

In Cehia, Andrej Babis, oligarh in industria fertilizatorilor si agricultura, are cea mai mare editura ceha si mai multe publicatii importante si este si ministru de Finante.

In Letonia, in urma unei anchete de coruptie s-a aflat ca mare parte a presei este detinuta de unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri ai tarii si alti doi oligarhi.

In Ungaria, pe langa faptul ca statul are mare parte din presa, asociatii premierului Viktor Orban controleaza parti importante din rest. Cel mai important dintre acestia e Lajos Simicska, coleg de scoala cu premierul si a carui companie de constructii a beneficiat de pe urma contractelor cu statul.

In Romania, "principala statie de televiziune, Antena 3, de dreapta, este doar o parte a amplului imperiu media detinut de miliardarul Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator. In august, Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru spalare de bani", scrie sursa citata.

Situatia in Bulgaria este similara - mai multi oligarhi controleaza companiile de presa si tara se situeaza frecvent la coada clasamentului statelor membre UE in ceea ce priveste indexul libertatii presei.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#presa oligarhi Voiculescu Romania, #oligarhi achizitii presa Europa Est , #Antena